ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η έναρξη της εργασίας τους τυπικά ξεκινά με την υποβολή της σύμβασης πρόσληψής τους στην οποία περιέχονται οι μηνιαίες αποδοχές τους (μισθός), ο χρόνος εργασίας τους και φυσικά η ειδικότητά τους. Τα όσα αναγράφονται στην σύμβαση εργασίας είναι δεσμευτικά και για τις δύο πλευρές. Ο εργαζόμενος οφείλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και ο εργοδότης να παρέχει την συμφωνημένη αμοιβή σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, όταν διεκδικούν τους μισθούς τους, η απάντηση των εργοδοτών είναι ότι «αν δεν σας αρέσει μπορείτε να παραιτηθείτε», εξαναγκάζοντας τον εργαζόμενο να παραιτηθεί. Υπό τις συνθήκες αυτές, αρκετοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να υποβάλλουν παραίτηση και αποχώρησαν αναζητώντας κάτι καλύτερο, χωρίς φυσικά να λάβουν αποζημίωση.
Πλέον όμως οριοθετείται το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι εργαζόμενοι να προχωρούν σε καταγγελία της σύμβασής τους, όταν διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης». Αυτό σημαίνει πως με καθυστέρηση άνω των δυο μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης από τον εργοδότη.
Στην ουσία δηλαδή, όταν μια επιχείρηση καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων της, αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν όχι μόνο τις αμοιβές που καθυστερούν να καταβληθούν αλλά και αποζημίωση απόλυσης, αφού η καθυστέρηση πληρωμών ισοδυναμεί με «βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», με υπαιτιότητα του εργοδότη.
Δικαιώματα εργαζομένων
Όταν δεν καταβάλλεται έγκαιρα ο μισθός, ο εργαζόμενος έχει τα παρακάτω δικαιώματα:
α) Μπορεί ν’ ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερούμενους μισθούς του, καθώς και αποζημίωση για κάθε άλλη ζημία του. Όμως, ενώ η αξίωση για τους δεδουλευμένους μισθούς και τα επιδόματα υπόκειται σε 5ετή παραγραφή, κάθε αγωγή του εργαζομένου για καταβολή ή συμπλήρωση της αποζημίωσης, πρέπει να ασκηθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από τότε που κατέστη απαιτητή, δηλαδή από την καταβολή της αποζημίωσης ή την λύση της εργασιακής σχέσης.
β) Έχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.
γ) Μπορεί να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση αν είναι έμπορος.
δ) Μπορεί να θεωρήσει την καθυστέρηση ως βλαπτική μεταβολή με τα συναφή δικαιώματα, εφόσον η καθυστέρηση γίνεται συστηματικά και οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.
ε) Να προχωρήσει σε ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ
Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr