ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H ήττα Σκέρτσου, το νέο ράλι της ΓΕΚ, οι νέες business Καραμούζη και η Λιλή Περγαντά, ο Τζαννετάκης και η αλήθεια, τα θλιμμένα μάτια της Τατιάνας και δυο hot QUIZ με δυο προέδρους
Η χθεσινή κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα να φέρει στη Βουλή τροπολογία, η οποία εξοπλίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ισχυρές παρεμβατικές ικανότητες σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις… επίμαχων εταιρειών δρομολογεί νέα δεδομένα για την αμαρτωλή εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Οι αναφορές που έκανε στην Βουλή ο «τσάρος της Οικονομίας» ονομαστικά για την Folli Follie δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για επικείμενες παρεμβάσεις από πλευράς της νέας εποπτικής αρχής της Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής της οποίας είναι η Βασιλική Λαζαράκου. Εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι στο στόχαστρο, καθώς, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς υπαίτιους που κατηγορούνται για την απάτη του αιώνα, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της Folli. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς όταν, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, εξελέγη μέλος του 11μελούς συμβουλίου της. Και μάλιστα αυτό έγινε με τις ψήφους της οικογένειας των Κουτσολιούτσων, που παραμένουν πάντα στη θέση του βασικού μετόχου.
Από πολλές πλευρές τονίζεται ότι η παραμονή του Κουτσολιούτσου στην εταιρεία πιστοποιεί τον συνδετικό κρίκο που έχει με αυτήν, η οικογένεια των ιδρυτών της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναμένεται να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» από την στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τις νέες νομοθετικές διατάξεις, μπορεί να ζητήσει την αντικατάστασή του, προσφεύγοντας δικαστικά, βάσει του άρθρου 69 του Αστικού Κώδικα.
Επί του παρόντος δεν μπορεί να διακριβωθεί αν, πέραν του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, γίνουν κινήσεις αντικατάστασης και άλλων μελών της σημερινής διοίκησης ή της Επιτροπή Ελέγχου. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από την ετυμηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εφ’ όσον υπάρξουν βάσιμοι λόγοι με τους οποίους ορισμένα μέλη του συμβουλίου κριθεί ότι συντάσσονται επί της ουσίας με τη «γραμμή» Κουτσολιούτσου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τόσο τη διοίκηση όσο και την επιτροπή ελέγχου, έχουν αλλάξει πολλές φορές δίνοντας τη διάχυτη αίσθηση στην αγορά ότι εκείνοι που έφυγαν εξέφραζαν αντίθετες απόψεις με αυτές που διατύπωνε η πλευρά Κουτσολιούτσου.
Κρίσιμη συνεδρίαση
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Folli, στην ατζέντα των συζητήσεων του οποίου είναι η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί με ομάδα ομολογιούχων. Ωστόσο, είναι σφόδρα πιθανό ότι στο τραπέζι θα συζητηθούν και οι νέες εξελίξεις που δρομολογούνται.
Κατά μια εκδοχή, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχει δεσμευθεί έναντι των ομολογιούχων να αποχωρήσει από οποιοδήποτε πόστο της εταιρείας, αμέσως μετά την συμφωνία και την κατάθεση του αιτήματος εξυγίανσης. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, οι εξελίξεις θα τον προλάβουν…
Το ουσιώδες είναι ότι, για πρώτη φορά, τόσο σε επίπεδο της νέας κυβέρνησης, όσο και σε αυτό της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δρομολογούνται συντεταγμένες κινήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το μέγα σκάνδαλο της Folli που ήρθε να τραυματίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλωστε, αυτή καθ’ αυτή η μεγάλη απάτη των Folli ήρθε να καταδείξει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, την ανεπάρκεια του συστήματος, να προστατεύσει τους επενδυτές. Κάτι το οποίο τώρα γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί και να υπάρξει μια αποτελεσματική ομπρέλα ασφαλείας για την επενδυτική κοινότητα.
Πέραν της έκτασης του οικονομικού σκανδάλου, στο ζήτημα των Folli υπάρχουν δυο καθοριστικές παράμετροι: η πρώτη αφορά στη δυνατότητα μιας εταιρείας να στήνει θυγατρικές εκτός των ελληνικών συνόρων και σε χώρες με γκρίζο σκηνικό, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου. Αυτό ακριβώς συνέβη με τη θυγατρική των Folli στο Χονγκ Κόνγκ και την αχανή Κίνα, απ’ όπου και κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει εποπτικούς ελέγχους. Το δεύτερο και εξίσου μείζον ζήτημα είναι αυτό που έδωσε το δικαίωμα στην ίδια την εταιρεία των Folli να πληρώσει ελεγκτικό οίκο, προκειμένου εκείνος να διενεργήσει το νομικό και δικαστικό έλεγχο στη θυγατρική της Ασίας. Και μάλιστα με μεγάλη χρονική υστέρηση, που εξ’ αντικειμένου έδινε τη δυνατότητα
στους υπαιτίους να κρύψουν τα επιβαρυντικά ενοχοποιητικά στοιχεία.
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, της οποίας ηγείται ο Γιάννης Κυριακόπουλος, χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσωρινή διοίκηση και αναφέρει τα εξής:
«Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με ενθουσιασμό χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης , η οποία ψηφίζεται σήμερα, σύμφωνα με την οποία η Ε.Κ. αποκτά δυνατότητα αίτησης διορισμού προσωρινής διοίκησης σε εισηγμένες εταιρείες για τους παρακάτω, μεταξύ άλλων, λόγους :
α) παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρία έχει υπαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή σύγκρουση των συμφερόντων τους προς εκείνα της εταιρίας
β) αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών
Οι 2 παραπάνω διατάξεις «φωτογραφίζουν» φυσικά την εταιρεία Folli Follie και κατέστησαν αναγκαίες ενόψει της απαράδεκτα υποτονικής , σε σημείο που να εγείρει υποψίες διαπλοκής ,αντιμετώπισης έως σήμερα του σκανδάλου από την Ε.Κ.
Αναμένουμε λοιπόν άμεσα, με την δημοσίευση αυτής της νομοθετικής διάταξης, να ζητήσει η Ε.Κ.:
α) Την παραίτηση της υφιστάμενης διοίκησης που το μόνο επίτευγμα της είναι η προστασία της περιουσίας των μεγαλομετόχων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η διακοπή του διαχειριστικού ελέγχου και η ανοχή της παραμονής στο Δ.Σ. του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και
β) Να οριστεί προσωρινή διοίκηση από πραγματικά ανεξάρτητα πρόσωπα που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων -επενδυτών της καταθέτοντας μεταξύ άλλων άμεσα αγωγή κατά όσων ζημίωσαν και κατάκλεψαν την εταιρία και τους μετόχους της.
Σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2019, η Ένωση συνεχίζει τον αγώνα της για την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών της, με παρέμβασή της κατά την εκδίκαση (κτίριο 5 Αίθουσα 204 ) της Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων για έκδοση Προσωρινής Διαταγής – Δέσμευσης Περιουσιακών Στοιχείων, δεκάδων ζημιωθέντων επενδυτών – μελών της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών κατά της FOLLI, των Ορκωτών Ελεγκτών της, Εκτελεστικών και μη Μελών ΔΣ και κατά της Αγίας Οικογένειας και φυσικά, για ποσόν συνολικά 7.000.000 ευρώ. ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν