ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έτσι η μόνη βέβαιη ελάφρυνση που θα δουν οι καταναλωτές είναι τα 9 ευρώ το μήνα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ οποιαδήποτε άλλη έκπτωση θα εξαρτηθεί τόσο από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, που είναι άγνωστο όσο και από τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών προμήθειας που θα διαμορφωθούν με βάση τον ανταγωνισμό και τις δυνατότητές τους.
Με δεδομένο τις συνθήκες που επικρατούν, που αυξάνουν διαρκώς την τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος, αναμένεται μια περίοδος σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, για να κρατήσουν με όπλα την εμπορική τους πολιτική και την επικοινωνία της, το πελατολόγιό τους.”Σε καμιά εταιρεία δεν είναι εύκολο να αναλάβει να απορροφήσει τις αυξήσεις που έρχονται. Όποια επιλέξει να το κάνει θα ματώσει, και θα είναι μια επένδυση ουσιαστικά στο πελατολόγιό της”, σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου.
Ο υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του, τους παρουσίασε το μηχανισμό με τον οποίο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα πληρώνει 9 ευρώ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό για 300 kwh κατανάλωσης, οριζόντια σε όλες τις εταιρείες. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των ποσών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο σε δύο δόσεις, ώστε να μην επηρεαστεί η ρευστότητα και να μη δημιουργηθούν εκκρεμότητες στα οικονομικά τους στοιχεία προς το τέλος του έτους.
Οι ιδιώτες προμηθευτές σχολίασαν στον υπουργό τη στάση του υπουργείου να εκπροσωπεί επικοινωνιακά τη ΔΕΗ, και ρώτησαν, για να μην πάρουν καμιά απάντηση αν η ΔΕΗ προτίθεται να καλύψει με εκπτώσεις το σύνολο των αυξήσεων που θα προκύψουν στα τιμολόγια. Αντίστοιχα ούτε οι υπόλοιποι προμηθευτές ενέργειας, τοποθετήθηκαν για το αν πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις και να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων που έρχονται τους επόμενους μήνες. Από την πλευρά του ο υπουργός ζήτησε στο βαθμό που μπορούν να κάνουν μειώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες προμηθευτές σημειώνουν ότι η έκπτωση που δίνει η ΔΕΗ αφορά μια τιμή καταλόγου υψηλότερη από τη δική τους, και ακόμη και αν γίνει η έκπτωση της ΔΕΗ η δική τους τιμή είναι χαμηλότερη. Το αυξημένο κόστος προκαλείται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται η τιμή ενέργειας και θα μειώνεται κατά τα 9 ευρώ το μήνα ανά λογαριασμό για το επόμενο εξάμηνο. Το αν θα μειωθεί περαιτέρω, θα κριθεί από την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και την εμπορική τους πολιτική που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.
Τα παραδείγματα εκπτώσεων
Νωρίτερα, στην ενημέρωση από τον υπουργό ενέργειας τονίστηκε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να έρθει και να στηρίξει αυτούς οι οποίοι ξαφνικά θα βλέπανε λογαριασμούς ρεύματος πολύ διογκωμένους. “Αποφάσισε ο Πρωθυπουργός με 30 ευρώ να επιδοτήσουμε την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα για έναν καταναλωτή που είναι συνδεδεμένος σε χαμηλή τάση, κυρίως νοικοκυριά βέβαια αλλά και επιχειρηματίες και αγρότες που μπορεί να είναι εκεί.
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι ένα μέσο νοικοκυριό που έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ – 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση το χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση έως 33 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο”..
“Από εκεί και πέρα”, είπε, “ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα”.
Τα παραπάνω όμως σενάρια αφορούν μια ρήτρα 20 ευρώ, ενώ αν αυξηθεί παραπάνω, είναι αμφίβολο τί θα καλυφθεί από τις εταιρείες προμήθειας πέρα από τα 9 ευρώ το μήνα, της κρατικής επιδότησης.
Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε παραδείγματα, ενδεικτικών λογαριασμών, τα οποία είχε προετοιμάσει από κοινού με τη ΔΕΗ στα οποία η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ ύψους 20 ευρώ εξανεμίζεται από την έκπτωση της ΔΕΗ, και την κρατική επιδότηση.
Η κρατική επιδότηση ξεκινά από το Σεπτέμβριο και αφορά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, εξήγησε ο κ. Σκρέκας και με δεδομένο ότι η αύξηση τιμών δεν θα περάσει το 40%. Αν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά θα εξεταστούν και άλλα ενδεχόμενα.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Στο σημαντικό ρόλο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα ο υπουργος Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι αυτό το ταμείο αρχικά θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων αλλά θα υπάρχει μια πιθανότητα να έχει έσοδα και από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη.
Θύμισε ότι η Ευρώπης ζητά ο μηχανισμός ETS, ο μηχανισμός εκπομπών ρύπων να εισαχθεί και σε άλλους οικονομικούς κλάδους όπως είναι οι μεταφορές αλλά και το κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα σταδιακά θα αυξάνονται.
Άρα όλα αυτά πια τα τέλη, θα μπορούν να χρηματοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα, είτε να έχει αυτή τη δυνατότητα επιδοτήσεων σε έκτακτες περιπτώσεις, σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τώρα εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , είτε να χρηματοδοτεί δράσεις που θα πετυχαίνουν πιο μόνιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Στόχος είναι να συνδυάζεται η μείωση της οικονομικής επίπτωσης με την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός νοικοκυριού, ενός καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η βιομηχανία, η βιοτεχνία, ένας επαγγελματίας. Σκοπός του ταμείου είναι να έχει μια ολιστική αντιμετώπιση και προσέγγιση στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση, με μείωση του αποτυπώματος από τη μια και μείωση του κόστους ενέργειας από την άλλη ταυτόχρονα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν