Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Metlen: Βγαίνει στις αγορές με πράσινο 5ετές ομόλογο €500 εκατ. 

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen

Πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια πέντε ετών προτίθεται να διαθέσει η Metlen υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για την ολοσχερή εξόφληση υφιστάμενων πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας 500.000.000 ευρώ, με επιτόκιο 2,5% και λήξη το 2024.

«Ανατροφοδοτούμε το ομόλογο – με καλύτερους όρους για τους ομολογιούχους. Δεν αφήνουμε εκκρεμότητες σε αυτούς που μας εμπιστεύονται», σημειώνουν πηγές από την εταιρεία. Εξάλλου,  η σταθερή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη METLEN που δίνει υψηλά μερίσματα και πληρώνει στην ώρα της και βγάζει πρώτη αποτελέσματα και ισολογισμούς, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με την πρόωρη εξόφληση του προηγούμενου ομολόγου και της δημιουργεί μια δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιλογή της  METLEN να εξοφλήσει το προηγούμενο ομόλογο που λήγει 1/12/2024 ένα 1,5 μήνα νωρίτερα και η πρόθεσή της να  σηκώσει από την αγορά 500 εκατ. εν μέσω ενός δύσκολου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αποδεικνύει την ισχύ της και την αξιοπιστία της.

Όσο για το επιτόκιο,  δεδομένου ότι η εταιρεία είναι ένα σκαλί κάτω από το IG με την αγορά ήδη να την τοποθετεί στην επενδυτική βαθμίδα, δημιουργείται μια θετική προσδοκία. Σημειώνεται ότι ήδη η Fitch επιβεβαιώνει το rating BB+, με σταθερό outlook – κάτι που συνδέεται με την αναμενόμενη διατηρήσιμη αύξηση EBITDA, παρά το δύσκολο σενάριο τιμών για τα μέταλλα και την ενέργεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Metlen Energy & Metals Α.Ε. (TICKER: MYTIL), μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως, με πιστοληπτική αξιολόγηση BB+ (Σταθερό) /BB+ (Σταθερό) (S/F) έχει δώσει εντολή στις BNP PARIBAS, Citigroup, και HSBC ως Από Κοινού Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ’ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την 7η Οκτωβρίου 2024.

Υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει διάθεση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με διάρκεια 5 ετών (NCL/Μη Ανακλητές). Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί.

Η Εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για την ολοσχερή εξόφληση υφιστάμενων πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€500.000.000), με επιτόκιο 2,5% και λήξη το 2024, εκδόσεως της Mytilineos Financial Partners S.A. (οι «Ομολογίες 2024»).

Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινης Χρηματοδότησης (Green Finance Framework) της Εταιρείας. Οι Ομολογίες θα διανεμηθούν στο πρότυπο του Regulation S. Ηλεκτρονική Netroadshow παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη. Κατά την ημερομηνία της παρούσας, η Mytilineos Financial Partners S.A. εξέδωσε (και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας) υπό αίρεση ειδοποίηση αποπληρωμής των Ομολογιων 2024.

Στο BB+ επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα η Fitch

Όπως σημειώνει ο οίκος Fitch, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την διατηρήσιμη αύξηση των EBITDA, παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις στις τιμές των μετάλλων και της ενέργειας, καθώς και τον μέτριο δανεισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει διαχειρίσιμος στην κορύφωσή του, το 2025, λόγω των μεγάλων κεφαλαιουχικών δαπανών και των εκροών στο κεφάλαιο κίνησης.

Η Fitch εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Metlen θα βρίσκονται υπό πίεση το 2024-2025, λόγω της υλοποίησης μεγάλων projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα γίνουν θετικές από το 2026.

Η επέκταση του ομίλου στην λιγότερο κυκλική δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει θετικά την αξιολόγηση, σημειώνεται.

Ο οίκος επισημαίνει, παράλληλα, ότι η αξιολόγηση της Metlen αντανακλά το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και το ενοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με τις αυτάρκεις δραστηριότητες της μεταλλουργίας και το χαμηλό κόστος παραγωγής.

Αντανακλά επίσης το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και την ενισχυμένη ενοποίηση με την προσφορά λιανικής, που προσφέρει στον όμιλο διατηρήσιμες ταμειακές ροές.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Νέα Αττική Οδός είναι πραγματικότητα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Σε νέα εποχή στον αστερισμό της Masdar – Τα επόμενα βήματα

ΑΚΤΩΡ: Έτοιμο το εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης