• Business

    Metlen: Τι σημαίνει για τον όμιλο η άνοδος της τιμής της αλουμίνας

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen


    Οι τιμές της αλουμίνας στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης σημείωσαν άλμα άνω του 6% σε επίπεδο ρεκόρ την Παρασκευή, λόγω των ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς βωξίτη από τη Γουινέα, εν μέσω μιας ήδη περιορισμένης διαθεσιμότητας αγοράς. Την ίδια ημέρα, η Emirates Global Aluminium (EGA) δήλωσε ότι οι εξαγωγές βωξίτη από τη θυγατρική της Guinea Alumina Corporation (GAC) αναστέλλονται από τα τελωνεία.

    Από το βωξίτη γίνεται η αλουμίνα, το κύριο συστατικό για την παραγωγή αλουμινίου και το πρόβλημα της έλλειψης βωξίτη και τι σημαίνει για την αγορά αλουμινίου είχε αναλύσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην τελευταία Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο όταν η τιμή της αλουμίνας ήταν στα 500 δολάρια/μετρικός τόνος.

    Σήμερα το συμβόλαιο αλουμίνας του Νοεμβρίου που αποτελεί το πλέον διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης σημείωσε άνοδο έως και 6,4% στα 4.630 γουάν (655,20 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, ένα υψηλό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το συμβόλαιο τον Ιούνιο.

    Τι σημαίνει για την Metlen

    Στο αλουμίνιο, οι τιμές ανεβαίνουν, λόγω της έλλειψης βωξίτη που παρουσιάζεται στη διεθνή αγορά. Στη συγκυρία αυτή ο όμιλος Metlen τοποθετείται στρατηγικά ώστε να εξασφαλίζει τον βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου και ταυτόχρονα λόγω των υψηλών τιμών εξασφαλίζει σε υψηλές τιμές τα συμβόλαια αλουμινίου για μελλοντικές χρήσεις.

    Ταυτόχρονα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα για την παραγωγή βωξίτη προσθέτει αξία (risk premium) σε όσους παράγουν βωξίτη.

    Όταν οι τιμές στο LME ανεβαίνουν, όπως συμβαίνει τώρα, το κέρδος δεν αφορά την ίδια χρονιά γιατί οι εταιρείες λειτουργούν με κλεισμένα συμβόλαια αγοράς και πώλησης. Όταν όμως η αγορά ανεβαίνει δίνει την ευκαιρία να κλειδώσει υψηλές τιμές για μελλοντικές χρήσεις το οποίο είναι πιο σημαντικό από το σήμερα γιατί εξασφαλίζει την καλή πορεία του τομέα αλουμινίου για το επόμενο αρκετό διάστημα.

    “Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνιο αυτή τη στιγμή είναι γιατί αρχίζει να λείπει ο βωξίτης. Γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε ο όμιλος αγοράζοντας την Imerys και η κίνηση στην Γκάνα που εξασφαλίζει 300 εκ. τόνους βωξίτη της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει βάζει την εταιρεία σε ισχυρή θέση”, έχει πει ο κ. Μυτιληναίος.

    Εξηγώντας τι συμβαίνει στην διεθνή αγορά βωξίτη ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε στην υπερεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα, που την έχει κάνει πλέον εισαγωγική στο βωξίτη, με εξάρτηση από πολύ ασταθείς χώρες όπως η Γουινέα.

    “Το πρόβλημα του αλουμινίου, όπως και το πρόβλημα του χαλκού, βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη. Και αυτό ξεκίνησε από την Κίνα, από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη, που έγινε για να πάει η παραγωγή στην Κίνα από τα 5 εκ. τόνους στα 45 εκ. τόνους. Εξάντλησαν τα καλύτερα κοιτάσματα και τώρα τα κοιτάσματα φτωχαίνουν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος βωξίτης και επομένως εξαντλούνται ακόμη περισσότερο τα κοιτάσματα. Και μετά αυξάνονται οι εισαγωγές της Κίνας. Μάλιστα το 74% των εισαγωγών της Κίνας, που είναι πολλά εκατομμύρια τόνοι, γίνονται από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Γουινέα, που είναι πολύ ασταθής χώρα. Αυτή η χώρα συντηρεί το 74% των εισαγωγών της Κίνας. Αν κάτι συμβεί σε αυτή τη χώρα, μπαίνει σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή βωξίτη και αλουμινίου. Γι αυτό και η αγορά βάζει ένα risk premium στο βωξίτη και σε αυτόν που το έχει, τόνισε εξηγώντας γιατί η εταιρεία τοποθετείται στο βωξίτη”.

    Στο περιβάλλον αυτό κινείται ανοδικά και η τιμή της αλουμίνας, δημιουργώντας επιπλέον υπεραξίες για τη δραστηριότητα αυτή του ομίλου.

    Με την ολοκλήρωση  της εξαγοράς της Imerys Βωξίτες από την Metlen ο όμιλος ισχυροποιήθηκε στο βωξίτη και αποτελεί το μοναδικό παίκτη στην εξόρυξη βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών. Ταυτόχρονα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για τον τομέα της μεταλλουργίας, που αποτελεί τον δεύτερο κύριο άξονα δραστηριότητας για τον όμιλο μαζί με την ενέργεια.

    Οι Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, και η θυγατρική του, Δελφοί Δίστομον, με αντικείμενο την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα ανήκουν στον κλάδο Μεταλλουργίας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος διατηρεί καθετοποιημένη δραστηριότητα στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και έχει εισέλθει και στην ανακύκλωση αλουμινίου.

    Ο κλάδος μεταλλουργίας του ομίλου το 2023 κατέγραψε πωλήσεις 941,6 εκατομμυρίων ευρώ από 817,4 εκατομμύρια ευρώ, με EBITDA 248,4 εκατομμύρια ευρώ από 269,2 εκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές πωλήσεις 5,49 δισ. το 2023 και 6,3 δισ. το 2022 που κατέγραψε ο όμιλος με EBITDA 1,01 δισ. και 822,3 δισ. (το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του ομίλου προέρχεται από τον κλάδο ενέργειας). Σε ό,τι αφορά την πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τον κλάδο μεταλλουργίας του ομίλου Metlen, οι πωλήσεις ήταν 412 εκατομμύρια ευρώ από 480 εκατομμύρια ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2023 με EBITDA 142,1 εκατομμύρια ευρώ από 135,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva Wallet: Γιατί έχασε ο Χάρης Καρώνης την πρώτη μάχη με SoftOne-Entersoft και οι επόμενες κινήσεις
    Θοδωρής Λιβάνιος στο mononews: Διαγωνισμοί εξπρές για προσλήψεις στο Δημόσιο – Mεγάλη αλλαγή με την εντοπιότητα
    Γιάννης & Δήμητρα Κούστα: Στο σπίτι της Βουλιαγμένης με τον JJC



    ΣΧΟΛΙΑ