ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απτά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας, είπε χθες ότι αναμένει από την Κομισιόν, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Metlen, σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Με ανάρτησή του το LinkedIn, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμιζε χθες, ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών:
«Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες.
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια)» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση.»
Η δήλωση αυτή του προέδρου της Metlen που έχει σημαντικό εκτόπισμα και στην Ευρώπη ως Πρόεδρος της Eurometaux, δεν γίνεται σε μια τυχαία συγκυρία.
Την περίοδο αυτή ετοιμάζει η Κομισιόν το «Clean Industrial Deal» τη «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία», η οποία αναμένεται να κατευθύνει τις επενδύσεις και επομένως και τις χρηματοδοτήσεις σε υποδομές και βιομηχανία, ιδίως σε τομείς έντασης ενέργειας, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιομηχανική απεξάρτηση από άνθρακα, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ .
Επενδύσεις 350 εκ. ευρώ για τον βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο
Η Metlen έχει ένα πρότζεκτ 350 εκ. ευρώ για τον βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο το έχει ήδη υποβάλλει στο Ταμείο Καινοτομίας και αν και η εταιρεία είναι έτοιμη να το χρηματοδοτήσει όπως έχει πει στο παρελθόν «θα ήθελε να δει την υποστήριξη της Ευρώπης».
Όπως έγραψαν πρόσφατα και οι Sunday Times, η METLEN βρίσκεται στη διαδικασία χρήσης των εγκαταστάσεών της για την παραγωγή γαλλίου, ένα παραπροϊόν του βωξίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών κυψελών. Η ΕΕ πρότεινε στη METLEN να ξεκινήσει την παραγωγή γαλλίου, όταν η Κίνα, η οποία κυριαρχεί στο εμπόριο πολλών σπάνιων γαιών, διέκοψε τις εξαγωγές της πέρυσι.
Η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου. Η Ε.Ε. προμηθεύεται το 70% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της από την Κίνα, ενώ υπάρχουν λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, φωτοβολταϊκών και οπτικών ινών.
Ο κ. Μυτιληναίος επανειλημμένα τονίζει την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο να κλιμακώσει την παραγωγή της. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά, τόνισε.
Οι Αμερικανοί πρώτα είδαν τι διαθέσιμα κεφάλαια έχουν και μετά τα διέθεσαν μέσω του IRA πρέπει και η Ευρώπη να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει, είχε πει.
Οι στόχοι της νέας Κομισιόν – Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας
Τα μηνύματα για την ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν φτάσει στη νέα Κομισιόν και η ανανεωμένη πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόλις ανέλαβε, δεσμεύτηκε να υποβάλει τη νέα Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας της κάτι που η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναμένει με ενδιαφέρον, καθώς θα κριθεί από αυτή αν η νέα Κομισιόν θα κινηθεί πράγματι αποφασιστικά, «βάζοντας το χέρι στην τσέπη», και αν πράγματι θα προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις και κίνητρα προς τη βιομηχανία.
Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να υποβάλει τη νέα Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας, με τη νέα πρωτοβουλία να έχει στόχο να «βοηθήσει στη δημιουργία πρωτοποριακών αγορών σε οτιδήποτε, από καθαρό χάλυβα έως καθαρή τεχνολογία και θα επιτάχυνση του σχεδιασμού, της υποβολής προσφορών και της αδειοδότησης.
Πρόκειται για την περίφημη απάντηση στον IRA, στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος διέθεσε σχεδόν 270 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μιας σειράς φορολογικών εκπτώσεων, δανείων, επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι λύσεις βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα.
Ένα διαρκές αίτημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τότε, είναι η Ευρώπη να δείξει την τόλμη και τα αντανακλαστικά να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της και να μην αφήσει τις νέες επενδύσεις να γίνονται πέραν του Ατλαντικού.
Υπογραμμίζοντας τα ανταγωνιστικά οφέλη του σχεδίου, η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει: «Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και απλοί. Γιατί η Ευρώπη απανθρακώνεται και εκβιομηχάνιση ταυτόχρονα. Οι εταιρείες μας χρειάζονται προβλεψιμότητα, για τις επενδύσεις και την καινοτομία τους».
Τόνισε ότι το νέο σχέδιο καθαρής βιομηχανίας «θα βοηθήσει στη δημιουργία κορυφαίων αγορών σε οτιδήποτε, από καθαρό χάλυβα έως καθαρή τεχνολογία και θα επιταχύνει τον προγραμματισμό, την υποβολή προσφορών και την αδειοδότηση. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και απλοί. Γιατί η Ευρώπη απανθρακώνεται και εκβιομηχανείται ταυτόχρονα».
Το μήνυμα φαίνεται πως έχει φτάσει στην Κομισιόν για τη σημασία της διατήρησης της βιομηχανίας στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της. Για την επόμενη πενταετία η βιομηχανία μπαίνει στο επίκεντρο και η αγορά αναμένει αυτό να φανεί στην πράξη με νέες χρηματοδοτήσεις και ευέλικτες και γρήγορες αποφάσεις για τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στη βιομηχανία.
Έτσι αν και η πρώτη θητεία της von der Leyen, το 2019, σηματοδοτούσε την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που ήταν μια στρατηγική για την επίτευξη κλιματικών στόχων ώστε να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, σήμερα το 2024 η στόχευση είναι για μια Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας, με κίνητρα ώστε να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, και να μη λειτουργούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει εις βάρος της βιομηχανίας, της οικονομίας και της ευρωπαϊκής αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg για Metlen: Στόχος της η εισαγωγή στο LSE το α’ τρίμηνο του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί