Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Metlen: Ιστορικό ρεκόρ τα 750 εκατ. – Συμμετείχε η ΕΤΕπ για πρώτη φορά σε πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα – Στο 4% το επιτόκιο

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το πενταετές πράσινο ομόλογο  της Metlen, καθώς η εισηγμένη  σήκωσε τελικά από τις αγορές 750 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο της έκδοσης να υποχωρεί τελικώς στα επίπεδα του 4%, μετά την αρχική υποχώρηση στο 4,125%, έναντι της αρχικής καθοδήγησης για επιτόκιο 4,5%. Τα επίπεδα που κινήθηκαν οι προσφορές αλλά και το επιτόκιο στο 4%, κοντά στο επιτόκιο της ΕΚΤ που είναι 3,65% δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζει η αγορά τη Metlen καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζεται ήδη με όρους Επενδυτικής Βαθμίδας.

Το ποσό των 750 εκ. ευρώ που άντλησε η Metlen μέσω έκδοσης πράσινου ομολόγου, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ καθώς είναι το μεγαλύτερο ποσό που άντλησε ελληνική εισηγμένη πλην των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκδοση συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία για πρώτη φορά συμμετείχε σε έκδοση  πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα, και ειδικότερα επέλεξε το πράσινο ομόλογου που έχει εκδόσει η Metlen. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι η ΕΤΕπ ήταν από τους πρωτεργάτες της εδραίωσης των πράσινων ομολόγων στην Ευρώπη πριν από μια 15ετια, εκδίδοντας η ίδια το πρώτο πράσινο ομόλογο στον κόσμο και πλέον η αγορά έχει φτάσει πάνω από 2,2 τρις ευρώ.

Επισης σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά το πράσινο ομόλογο της Metlen, η ΕΤΕπ συνεκτίμησε τόσο την πορεία της εταιρίας όσο και τους στόχους του ομόλογου  και θεωρεί ότι είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας στην πράσινη μετάβαση. Σημειώνεται ότι στην αρχή του χρόνου, η ΕΤΕπ προέβη σε σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 400 εκ  Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή.

Η αποπληρωμή

Υπενθυμίζεται ότι η Μetlen έδωσε εντολή στις BNP PARIBAS, Citigroup και HSBC ως Από Κοινού Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) να διοργανώσουν την έκδοση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με διάρκεια 5 ετών (NCL/Μη Ανακλητές).

Η Εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για την ολοσχερή εξόφληση υφιστάμενων πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€500.000.000), με επιτόκιο 2,5% και λήξη το 2024, εκδόσεως της Mytilineos Financial Partners S.A.

Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινης Χρηματοδότησης (Green Finance Framework) της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch επιβεβαίωσε πρόσφατα, στο BB+ την πιστοληπτική ικανότητα της Metlen, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Όπως σημείωνε ο οίκος σε πρόσφατη έκθεση, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την διατηρήσιμη αύξηση των EBITDA, παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις στις τιμές των μετάλλων και της ενέργειας, καθώς και τον μέτριο δανεισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει διαχειρίσιμος στην κορύφωσή του, το 2025, λόγω των μεγάλων κεφαλαιουχικών δαπανών και των εκροών στο κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του χρόνου, η ΕΤΕπ προέβη σε σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 400 εκ  Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική: Το «Βατερλώ» του Ξηρουχάκη, οι άφαντοι θεσμικοί επενδυτές και η βουτιά της μετοχής
Τέρνα Ενεργειακή: Γίνεται η ισχυρή βάση της Masdar για νέες εξαγορές- Η Ελλάδα στο επίκεντρο νέων επενδύσεων
Βασίλης Κικίλιας: Το ρετιρέ του 1,1 εκατ. ευρώ, η διαδρομή της επιταγής των 500 χιλ. ευρώ και η… Μις Τουρισμός