Μια νέα αγορά για τον τομέα μεταλλικών κατασκευών της Metlen δημιουργεί η προοπτική ναυπήγησης στην Ελλάδα ως και επτά φρεγατών FDI που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Όπως είπε το γεγονός ότι υπάρχει παραγωγικό κενό σήμερα στην Ευρώπη, δημιουργεί μια ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες να παράγουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Η εθνική στρατηγική θέλει τα νέα συστήματα, όπου είναι εφικτό, να σχεδιάζονται ή να παράγονται και στην Ελλάδα, επιτρέποντας και δυνατότητες εξαγωγής.

1

H Metlen που μέσω της ΜΕΤΚΑ είναι μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται η γαλλική Naval, ήδη δραστηριοποιείται στην κατασκευή τμημάτων των φρεγατών Bellara καλύπτοντας παραγγελίες της Naval για άλλες χώρες.

Η πρόταση της  γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας Naval Group, προς τις ελληνικές αρχές, που βγήκε χθες στο διεθνή τύπο,   για την ενίσχυση της γαλλοελληνικής συνεργασίας στη ναυτική άμυνα και τεχνολογία  δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και νέο αντικείμενο για την ΜΕΤΚΑ, καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοπική κατασκευή τριών (3) επιπλέον φρεγατών κλάσης Kimon (FDI HN), επιπλέον των τεσσάρων (4) που έχει ήδη προγραμματίσει να αποκτήσει η Ελλάδα, με την οριστικοποίηση της τέταρτης φρεγάτας να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναφερόταν στην προσφορά, η Naval Group δεσμεύεται να επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών του Ελληνικού Ναυτικού, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη της αμυντικής και τεχνολογικής βάσης της Ελλάδας. Αυτό θα επιτευχθεί με τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Η Naval Group, αναφέρθηκε ότι προτείνει, να μεταφέρει τεχνολογία αιχμής και τεχνογνωσία σε βασικούς Έλληνες εταίρους (όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκάς και η ΜΕΤΚΑ) εκπαιδεύοντας το προσωπικό στο Lorient και στο Toulon-Ollioules στο Excellence and Innovation Centre. Αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά την κατασκευή της τέταρτης φρεγάτας FDI HN στη Λοριάν. Εν τω μεταξύ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τη Naval Group, θα αναβαθμίσουν τις υποδομές τους για να διευκολύνουν την κατασκευή προηγμένων φρεγατών.
Τρεις (3) ακόμη φρεγάτες FDI HN θα συναρμολογηθούν και θα παραδοθούν τοπικά, ενσωματώνοντας την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα με την υποστήριξη της Naval Group.

Υπενθυμίζεται ότι η Naval Group υπέγραψε τον Ιούνιο του 2022 τις πρώτες βασικές συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες. Έκτοτε, η Naval Group έχει επεκτείνει σημαντικά τη συμμετοχή των Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, για το πρόγραμμα φρεγατών FDI, τόσο για το Ελληνικό Ναυτικό όσο και για το Γαλλικό Ναυτικό, αλλά και για άλλα προγράμματα της, διεθνείς μελλοντικούς διαγωνισμούς και μέσω έργων R&D. Η Naval Group Hellas είναι ήδη μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2023 για να ενισχύσει τη συμμετοχή και το αποτύπωμα της Naval Group στην Ελλάδα.

Σήμερα, περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group : όπως ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI), MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient), METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός), AKMON, SSMART, PRISMA, MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός), EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), FARAD (εξοπλισμός HVAC), VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λπ.

Οι προμήθειες νέων φρεγατών βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο ναυπήγησης έως και επτά φρεγατών FDI στην Ελλάδα, με πρόταση για δημιουργία γραμμής παραγωγής στη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζεται το ενδιαφέρον για φρεγάτες κλάσης Bergamini από την Ιταλία.

Κυριάκος Μητοστάκης: Μια νέα εξαγωγική αγορά δημιουργείται για τις ελληνικές εταιρείες

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή, τόνισε την ανάγκη ενεργής δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, όχι μέσω ξεπερασμένων “αντισταθμιστικών”, αλλά μέσω ουσιαστικής συμβολής στην παραγωγή: «Σήμερα πρέπει να μιλάμε για ελληνική προστιθέμενη αξία. Για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δρομολογήσει. Και αυτός πια είναι ένας απαράβατος όρος».

“Δημιουργούμε ουσιαστικά μια καινούργια αγορά, για να το πω με απλά λόγια, ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες μεγάλες, κάποιες μικρότερες, αντιλαμβάνονται ότι το κομμάτι της άμυνας προσελκύει πια μεγάλο ενδιαφέρον. Και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν, να πάρουν επιχειρηματικό ρίσκο και να αναπτύξουν καινούργια συστήματα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και να καταλήξουν όχι μόνο να πάρουν μεγαλύτερες παραγγελίες, αλλά να εξάγουν και τα συστήματα αυτά στην Ευρώπη”, τόνισε.

Και σημείωσε: “Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες, ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό τον ρόλο, αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες, στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ, αλλά και σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αναπτύσσονται με ταχύτητα, διαβλέποντας το κενό στην ευρωπαϊκή αγορά και την ανάγκη να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά θα μπορούν, ενδεχομένως, να εξαχθούν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη σήμερα -πρέπει να το αντιληφθούμε- έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό όσον αφορά στην άμυνα.  Οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι περιορισμένες, το Ισραήλ είναι μία χώρα με την οποία έχουμε μία στρατηγική συμμαχία και ενδεχομένως μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες. Αν, όμως, τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται και στην Ελλάδα, αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες να μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν τέτοιου είδους προμήθειες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε, λοιπόν, για μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίον θέλουμε να αναπτύξουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία”.

Το αμυντικό hub της Metlen  στο βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου

Η Metlen είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση, προχωρώντας σε επενδύσεις και αξιοποιώντας την ήδη μεγάλη της τεχνογνωσία. Δημιουργεί ένα προηγμένης τεχνολογίας αμυντικό hub με πέντε εργοστάσια  στο Βόλο στη μονάδα της ΜΕΤΚΑ,  που υπάγεται στον κλάδο Μετάλλων της METLEN. Πρόσφατα απέκτησε επιπλέον έκταση 19 στρεμμάτων εντός της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου με εργοστασιακές εγκαταστάσεις 5.000 m2  και  πρόσθετου ακινήτου, εκτάσεως 8 στρεμμάτων που προστίθεται στο οικόπεδο 32 περίπου στρεμμάτων που απέκτησε η Εταιρεία το 2023, εντός του οποίου ήδη κατασκευάζει σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης μεταλλικών κατασκευών για αμυντικές εφαρμογές.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο αυτό, με το Brand Name METKA-Βόλου, ιδρύθηκε το 1963, με σκοπό την παραγωγή ελαφρών μεταλλικών κατασκευών. Στην πορεία ανέπτυξε μεγάλη εξειδίκευση σε ιδιαίτερα απαιτητικές μεταλλικές εφαρμογές και σε βαριές ή/και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές με υψηλά ποιοτικά δεδομένα, έχοντας πλέον εδώ και 2 δεκαετίες αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό για το 100% της παράγωγής του.

Η συνολική αυτή έκταση 60 στρεμμάτων θα ειδικεύεται στην κατασκευή αρμάτων, καθώς και εξαρτημάτων, εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών για θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, με προηγμένη τεχνολογία συγκόλλησης και  συναρμολόγησης, όπως έχει αναπτυχθεί από τη METLEN την τελευταία τριακονταετία.

Στην πλήρη ανάπτυξή της θα αποτελείται από το εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου, της Service Steel στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου καθώς και τριών ακόμα συγκροτημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας εξαγοράς (συνολικά 5 αυτοτελή εργοστάσια, που θα μπορούν να δουλεύουν 5 διαφορετικά προγράμματα, όλα σε μία περίμετρο της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, πλην του ιστορικού εργοστασίου της Ν. Ιωνίας, το οποίο είναι σε συνεχή λειτουργία).

Περισσότερα για την εντατικοποίηση του αμυντικού τομέα της METLEN, θα παρουσιαστούν στο Capital Markets Day, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 28 Απριλίου 2025.