ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με σταθερό προσανατολισμό την πρωτογενή παραγωγή και την οργανική ανάπτυξη του ομίλου, αξιοποιώντας τα assets που διαθέτει, στρατηγική της Metlen είναι η επέκταση στα κρίσιμα μέταλλα, πάντα με έμφαση στη δική της καινοτομία και την παραγωγή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Σε ένα μήνα από σήμερα, o Ευάγγελος Μυτιληναίος θα αποκαλύψει στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, τους νέους στρατηγικούς στόχους του ομίλου που θα τον οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης. Βασικό συστατικό, της επόμενης μέρας για τον όμιλο είναι η πρωτογενής βιομηχανική παραγωγή προϊόντων που έχουν μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, τα κρίσιμα μέταλλα με σταθερά ανοδική τη ζήτησή τους λόγω των εφαρμογών τους στην τεχνολογία, την άμυνα και την ενεργειακή μετάβαση είναι, ένας τομέας που αν και έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ενεργειακού κόστους, έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία και με την τεχνογνωσία και την οργάνωση παραγωγής της Metlen μπορεί να παράξει υπεραξίες.
Μετά το γάλλιο, στόχος του ομίλου είναι να παράξει στο μέλλον και σκάνδιο και γερμάνιο, δύο κρίσιμα μέταλλα σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση και την άμυνα με κοινό χαρακτηριστικό ότι παράγονται από τα κατάλοιπα του βωξίτη και η καινοτόμος μέθοδος παραγωγής τους, είναι αντικείμενο του τμήματος έρευνας της Metlen.
“Στόχος μας είναι να παράγονται με χαμηλότερο κόστος από ότι παράγει η Κίνα. Γιατί μπορεί σήμερα η Κίνα να περιορίζει τις εξαγωγές, αλλά τι θα γίνει αν αύριο τις επιτρέψει; Πρέπει η παραγωγή να γίνεται ανταγωνιστικά και η επένδυση να είναι βιώσιμη σε όλες τις συνθήκες “, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξηγώντας ότι η προετοιμασία για το σκάνδιο είναι πιο προχωρημένη. Ωστόσο, μένουν αρκετά να γίνουν μέχρι να ληφθεί η σχετική επενδυτική απόφαση, που τοποθετείται σε μερικά χρόνια.
Απευθυνόμενος στον επίσημο καλεσμένο του χθες, στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο της Ελλάδας, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευημερία και Βιομηχανική Στρατηγική της Κομισιόν κ. Στεφάν Σεζουρνιέ, ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε ότι για τα παραγωγή, η ανταγωνιστικότητα είναι το ενεργειακό κόστος. Και τόνισε ότι για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, η Κομισιόν ακόμη δεν έχει αυτά που πρέπει, και ζήτησε από τον κ. Σεζουρνιέ να συμβάλει ώστε η Κομισιόν να αλλάξει οπτική και να βοηθήσει για το ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών. «Για το ενεργειακό κόστος δεν έχουν γίνει ακόμα πολλά», είπε και κάλεσε μάλιστα τον Επίτροπο να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Γιατί σκάνδιο και γερμάνιο
Η έλλειψη λύσεων από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας, δεν αμβλύνει την αποφασιστικότητα του ομίλου να επενδύει στην πρωτογενή παραγωγή. Ο όμιλος βλέπει μια ευκαιρία στην ανάπτυξη κρίσιμων μετάλλων, καθώς από τη μια έχει όλη την υποδομή και την πρώτη ύλη που είναι τα κατάλοιπα βωξίτη και από την άλλη η ζήτηση για αυτά θα κινείται σταθερά ανοδικά.
Η κύρια εφαρμογή του σκανδίου είναι στα κράματα με αλουμίνιο με τα οποία το αλουμίνιο αποκτά νέες σημαντικές ιδιότητες όπως να γίνεται πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό, ιδιαίτερα σημαντικές την εποχή της εξοικονόμησης ενέργειας στις μεταφορές (χρήση σε αυτοκινητα, αεροπλάνα) και της ενεργειακής μετάβασης.
Το υπερπολύτιμο σκάνδιο είναι απαραίτητο για πολλές και κρίσιμες τεχνολογίες: Μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και ανώτερης απόδοσης, υπερ-αποδοτικά λέιζερ, εξαιρετικά ανθεκτικά & ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής.
Το σκάνδιο έχει κάποιες εντυπωσιακές ιδιότητες που το κάνουν περιζήτητο για πολλές από τις εφαρμογές νέας τεχνολογίας, όπως σε μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και λαμπτήρες αλογόνου.
Γερμάνιο
Για τις δυνατότητες της Metlen να αναπτύξει και άλλα κρίσιμα μέταλλα στις εγκαταστάσεις της έκανε λόγο χθες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρο για την Ευημερία και Βιομηχανική Στρατηγική της Κομισιόν κ. Στεφάν Σεζουρνιέ και είπε ότι αναφορικά με το γερμάνιο η Metlen θα διαδραματίσει ρόλο κλειδί για την αμυντική βιομηχανία, «θα έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε και θα σας στηρίξουμε», υπογράμμισε.
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές για τις οποίες χρησιμοποιείται το γερμάνιο, όπως σε οπτικά συστήματα και συσκευές ημιαγωγών, απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα καθαρότητας. Η επίτευξη και η διατήρηση αυτού του επιπέδου καθαρότητας περιλαμβάνει πρόσθετα βήματα επεξεργασίας και μέτρα ποιοτικού ελέγχου, τα οποία συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό κόστος του.
Νωρίτερα ο κ. Σεζουρνιέ είχε αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει και δεύτερο γύρο ενίσχυσης για την παραγωγή κρίσιμων μετάλλων στην Ευρώπη και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν τώρα πιθανά νέα πρότζεκτ που σχεδιάζουν. Σημείωσε, επίσης, ότι εργάστηκε στενά με τον Έλληνα επίτροπο κ, Τζιτζικώστα, για τα κρίσιμα ορυκτά.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες πρώτες ύλες και να ενισχύσει την απασχόληση.« Θέλουμε να εφαρμόσουμε πολιτική στήριξης της παραγωγής κρίσιμων μετάλλων και θα στηρίξουμε το έργο της παραγωγής γαλλίου από τη Metlen» είπε.
Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε παράλληλα ότι το εργοστάσιο Αλουμινίου της Metlen βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και της τεχνολογίας. «Και σε αυτά έχει δώσει σημαντική προσοχή μέχρι στιγμής η Ε.Ε», τόνισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Εμβληματικά ακίνητα που άλλαξαν χέρια με μεγάλο «discount»
- Αυξήσεις μισθών στα σώματα ασφαλείας: Ερώτηση ετοιμάζουν γαλάζιοι βουλευτές
- Ο υποκριτής Κικίλιας, τα βαριά πορτοφόλια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το Helikon και ο ΑΔΜΗΕ, το παρασκήνιο με την Phos Bank και την Εκκλησία, τι συμβαίνει με τον manager Μπρουμίδη, το νέο χάος στις Σπέτσες και ένα εφοπλιστικό quiz
- Ντόναλντ Τραμπ και Ευρωπαίοι προμηθευτές
