Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Metlen: Έτσι θα γίνει το dual listing στο LSE- Γιατί η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου 50%

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen

 Με σταθερά βήματα προχωρά η Metlen τη στρατηγική της διεθνοποίησής της, με ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας σε νέες αγορές, με έμφαση στην Ιταλία, με πρότυπο  το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας συνέργειες και υπεραξίες από το συνδυασμό της παραγωγής με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στελέχη της εταιρείας, παρουσιάζοντας χθες σε δημοσιογράφους, αναλυτικά τη στρατηγική και τις προοπτικές του ομίλου, ανέδειξαν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη της εταιρείας στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ιταλία, ενώ τόνισαν τη σημαντική δύναμη πυρός για νέες εξαγορές που δίνουν στην εταιρεία οι ανοιχτές πιστωτικές γραμμές ύψους  10 δισ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο η εταιρεία θα πάρει Επενδυτική Βαθμίδα (Investment Grade).

Η Metlen με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, που ισούται με το 5% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου,  έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν το 52% των μετοχών της, ενώ το 78% των μετοχών της διαπραγματεύεται καθημερινά με τη ρευστότητά της να ανέρχεται στο 10% των  ημερησίων συναλλαγών.

Σημειώθηκε ότι με βάση τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βρίσκεται στη θέση 80 του δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί είναι περίπου στο 50. Όπως τονίστηκε, σήμερα το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 8 ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δίνει στην εταιρεία περιθώριο αύξησης της μετοχής της κατά 50%.

Στο δρόμο για το LSE

Επίσης παρουσίασαν τα επόμενα βήματα για την είσοδο της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy και M&A Officer της Metlen Energy & Metals, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία    Listco με έδρα το Λονδίνο, η οποία και θα κάνει το dual listing σε Αθήνα και Λονδίνο.

H Litsco (νέα Metlen με έδρα την Αγγλία)   θα αιτηθεί μια υπό προϋποθέσεις (under condition) είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, δηλαδή υπό τον όρο ότι θα γίνει 100% μέτοχος της Metlen SA (ΜΥΤΙΛ)  που είναι σήμερα εισηγμένη στο Χ.Α. Αφού πάρει την έγκριση για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση από την Litsco  του 100% των μετοχών ΜΥΤΙΛ, χωρίς τίμημα, αλλά με ανταλλαγή μετοχών   1 μετοχή ΜΥΤΙΛ για κάθε μία μετοχή της Metlen.

Στόχος είναι να εξασφαλίσει την ανταπόκριση των μετόχων για το 90% των μετοχών και μετά ενεργοποιείται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση.  Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία η  Listco θα ελέγχει το 100% της ΜΥΤΙΛ και θα διαπραγματεύεται στην Αθήνα και το Λονδίνο. Τα ποσοστά των μετόχων στη Listco θα είναι ακριβώς αυτά που είναι σήμερα στη ΜΥΤΙΛ, δηλαδή 22% στο βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο και 78% στους υπόλοιπους μετόχους.

Το σύνολο των παραπάνω διαδικασιών θα ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η σημερινή εισηγμένη θα παραμείνει 100% θυγατρική της Litsco (Metlen με έδρα την Αγγλία).

Διεθνοποίηση-Στο επίκεντρο η Ιταλία

Με άμεσο στόχο τη δημιουργία στην Ιταλία της δομής λειτουργίας που  διαθέτει η εταιρεία στον τομέα της ενέργειας και στην Ελλάδα, η εταιρεία θα αξιοποιήσει τη δυνατή θέση που έχει στις ΑΠΕ και στο energy management για να διεισδύσει στην αγορά προμήθειας, με το μοντέλο VBL (Virtual Based Load). Δηλαδή προμηθεύοντας ενέργεια σε μεγάλους εμπορικούς πελάτες, από ΑΠΕ αλλά και καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών τους, όλο το 24ωρο, με τιμές συμφωνημένες πλήρως ή μερικώw για δεδομένο διάστημα, θα αναπτυχθεί στον τομέα της προμήθειας ενέργειας.

Βασισμένη στη δυνατότητα  ανάπτυξης έργων ΑΠΕ διεθνώς, με παρουσία σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση η Ιταλία είναι για την εταιρεία η βασική αγορά όπου θα επιδιώξει να καθιερώσει ένα διεθνές ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Ακολούθως πατώντας στις δύο αγορές, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Τονίζεται ότι βλέπει δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου,  αξιοποιώντας τις  ελλείψεις των συστημάτων της ΕΕ, και καθώς το φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει το καύσιμο γέφυρα  μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι δυνατότητες προμήθειας και η συνολική της θέση στην αγορά δημιουργεί ευκαιρίες.

Οι ΑΠΕ συνεχίζουν να βρίσκονται στην καρδιά του μοντέλου της, πάντα με  εστίαση σε μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς και  την επενδυτική ελκυστικότητα  και πάντα διασφαλίζοντας ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη

Συνολικά στρατηγική της Metlen είναι η διεθνοποίησή της αξιοποιώντας τις συνέργειες και το αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας της. Σήμερα ο τζίρος της εταιρείας προέρχεται κατά 49% από την Ελλάδα, κατά 12% από την Ευρώπη και κατά 39% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Με την είσοδό της σε διεθνές Χρηματιστήριο, η εταιρεία  επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της. Ταυτόχρονα θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας  πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους.