• Business

    METLEN (Mytilineos): Πώς θα γίνει η εισαγωγή των μετοχών στον FTSE100 του Λονδίνου

    Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

    O Ευάγγελος Μυτιληναίος στην παρουσίαση του νέου ονόματος της εταιρείας


    H πορεία της Metlen για το LSE έχει ξεκινήσει. Μετά την αλλαγή ονόματος, βήμα-βήμα το επόμενο διάστημα θα δούμε τις επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν την εταιρεία  στη Χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, αφού μελετήθηκαν οι διάφορες επιλογές, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η διπλή διαπραγμάτευση της Metlen σε Ελλάδα και Αγγλία θα είναι ο εξής:

    Θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία με το όνομα Metlen PLC.

    H Metlen PLC θα έχει  το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των 60.000 λιρών.

    Θα αιτηθεί μια υπό προϋποθέσεις (under condition) είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, δηλαδή υπό τον όρο ότι θα γίνει 100% μέτοχος της Metlen SA (ΜΥΤΙΛ)  που είναι σήμερα εισηγμένη στο Χ.Α.

    Κάποια στιγμή η Metlen PLC θα πάρει την έγκριση για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Τότε θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση από την Metlen PLC του 100% των μετοχών ΜΥΤΙΛ, χωρίς τίμημα, αλλά με ανταλλαγή μετοχών : 1 μετοχή ΜΥΤΙΛ για κάθε μία μετοχή της Metlen.

    Στόχος είναι να εξασφαλίσει την ανταπόκριση των μετόχων για το 90% των μετοχών και μετά ενεργοποιείται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

    Τότε οι μέτοχοι του υπόλοιπου 10% θα πρέπει να πουλήσουν υποχρεωτικά είτε ανταλλάσσοντας τις μετοχές της ΜΥΤΙΛ με νέες μετοχές της METLEN, είτε πουλώντας τες στην τιμή του ταμπλό.

    Η εταιρεία θα έχει προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ για την πιθανή ανάγκη να αγοραστεί με μετρητά αυτό το ποσοστό.

    Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία η Metlen PLC θα ελέγχει το 100% της ΜΥΤΙΛ και θα διαπραγματεύεται στην Αθήνα και το Λονδίνο. Τα ποσοστά των μετόχων στη Metlen PLC θα είναι ακριβώς αυτά που είναι σήμερα στη ΜΥΤΙΛ, δηλαδή 22% στο βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο και 78% στους υπόλοιπους μετόχους.

    Το σύνολο των παραπάνω διαδικασιών θα ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

    Η σημερινή εισηγμένη θα παραμείνει 100% θυγατρική της Metlen PLC.

    Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Metlen στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισαγωγή των μετοχών της στο LSE.

    H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος. Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου. Η EY ενεργεί ως διεθνής φορολογικός σύμβουλος.

    Τι θα φέρει η είσοδος στο LSE

    H Metlen  με την είσοδό της σε διεθνές Χρηματιστήριο, επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της. Ταυτόχρονα θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας  πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους.

    Η εταιρεία έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.

    Στόχος της Metlen είναι να αυξήσει την εμπορευσιμότητα και την «ορατότητα» της μετοχής της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, να διευρύνει την επενδυτική της βάση και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ισχυρή αναπτυξιακή της πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η ανακοίνωση της Metlen για το dual listing της μετοχής συνδυάστηκε με ρεκόρ κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο του έτους (καθώς εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο), παρά το αδύναμο περιβάλλον τιμών ενέργειας και μετάλλων, την εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι αναλυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συμφωνία με τη Masdar



    ΣΧΟΛΙΑ