• Business

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Ο επιχειρηματίας που «απογείωσε» τη Μεσσηνία βάζει το επόμενο στοίχημα στον πολυτελή τουρισμό

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ


    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, φιλοδοξεί να παίξει η ΤΕΜΕΣ, που διοικείται από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και στην οποία συμμετέχει κατά 25% η σαουδαραβική οικογένεια Olayan.

    Αυτός είναι ένας από τους στόχους της επένδυσης ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή του Χίλτον που παίρνει πλέον νέα μορφή ως Ilisian και εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές, θα αυξήσει το μέσο εισόδημα και θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής των Ιλισίων. «Το ξενοδοχείο θα παραμείνει στην οικογένεια της Χίλτον, αλλά θα το αποκαλούμε Conrad. Οι κατοικίες Waldorf Astoria και Conrad Residences θα προσελκύσουν ένα υψηλότερου εισοδήματος κοινό στην πόλη μας», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου προορισμού, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Φιλοσοφία της ονοματοδοσίας του νέου συγκροτήματος είναι το πρώην Χίλτον να επιστρέψει στην περιοχή των Ιλισίων τη φήμη που χρειάζεται για να αναδειχθεί ως διεθνής προορισμός και να συμβάλει στην αναβάθμιση της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό 12μηνης διάρκειας.

    Στοίχημα παρόμοιο με αυτό χάρη στο οποίο έβαλε τη Μεσσηνία στο χάρτη των πολυτελέστερων προορισμών παγκοσμίως, αφού το Costa Navarino έχει γίνει συνώνυμο της luxury διαμονής, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που ξεκίνησε τις αγορές οικοπέδων στην περιοχή πριν από πέντε δεκαετίες. «Η Costa Navarino είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η συλλογική προσπάθεια στον τουρισμό. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η περιοχή στην οποίαν δημιουργήσαμε το Costa Navarino δεν ήταν ανεπτυγμένη, εξάλλου ο τοπικός πληθυσμός είναι 150.000 άνθρωποι. Απλώς η Μεσσηνία δεν ήταν ανεπτυγμένη τουριστικά», είπε ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ, που υπενθυμίζεται ότι διεκδικεί την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σε κοινοπραξία με τη Fraport και τον όμιλο Κοπελούζου.

    Με βάσει τα τελευταία στοιχεία, η επίδραση της επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ανέρχεται στο 11%, ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, οι άμεσες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 6.600 άμεσες και τις 11.000 συνολικά, μαζί με τις έμμεσες.

    Ισχυρό αποτύπωμα εκτιμάται ότι θα αφήσει και η επένδυση στο Ilisian, καθώς θα συνεισφέρει στην οικονομία 1,25 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας. Για κάθε ένα ευρώ της επένδυσης στον κλάδο της κατασκευής αυξάνει το συνολικό προϊόν στην οικονομία κατά 1,34 ευρώ επιπλέον, ενώ η συνολική επίδραση της Ilisian στον κλάδο της κατασκευής θα είναι συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν τις 800.

    Το παραλιακό μέτωπο

    Βάσει των στόχων της ΤΕΜΕΣ για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη, δε θα μπορούσε η εταιρεία να απουσιάζει από τις επενδύσεις στην αθηναϊκή ριβιέρα. «Έχουμε χώρο να αναπτυχθούμε τουριστικά στην Ελλάδα. Νομίζω, δε, ότι ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής έχουμε αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Ο ελληνικός τουρισμός ήρθε για να μείνει», έχει δηλώσει πρόσφατα ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

    Η ΤΕΜΕΣ δίνει το παρών στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση, καθώς στο τέλος της πρώτης φάσης του Ελληνικού θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα δύο ξενοδοχεία που αναπτύσσει η εταιρεία σε κοινοπραξία με τη Lamda Development. Το έργο για τα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 350 κλειδιών θα φτάσει σε περίπου 405 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των θερέτρων θα λειτουργούν και παραθεριστικές κατοικίες, των οποίων οι αγοραστές θα έχουν την επιλογή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενοικίασης των ακινήτων. Το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, όπως και τις κατοικίες και το spa του, θα διαχειρίζεται η Mandarin Oriental, αλυσίδα που λειτουργεί ήδη ένα θέρετρο στο Costa Navarino.

    Επιπλέον, στο παραλιακό μέτωπο λαμβάνει χώρα η συνεπένδυση των ΤΕΜΕΣ και Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη, με τη συμμετοχή του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Το ύψος της συνολικής επένδυσης θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, ενώ ο προϋπολογισμός για τα προτεινόμενα λιμενικά και παράκτια έργα ανάπλασης του παράκτιου μετώπου στην πρώην κατασκήνωση του ΕΟΤ φτάνει τα 1,05 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο της Athens Beach Club προβλέπει ότι στην περιοχή έκτασης 80 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένας νέος παραλιακός προορισμός, με αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης.



    ΣΧΟΛΙΑ