Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μερτζάνης (Space Hellas): Πιθανή εξαγορά μέσα στο 2024 – Στα €150 εκατ. το ανεκτέλεστο

Ιωάννης Μερτζάνης, CEO Space Hellas, Singular Logic

Ιωάννης Μερτζάνης, CEO Space Hellas, Singular Logic

Στη δημιουργία ενός ομίλου ο οποίος θα μπορεί να είναι ισχυρός και στη μετά RRF εποχή στοχεύει η διοίκηση της Space Hellas, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιάννη Μερτζάνη κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης να λέει ότι στόχος για το 2024 είναι η αύξηση του τζίρου και του EBITDA, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και εξαγορά μέσα στο 2024.

«Το ενδιαφέρον της Space στρέφεται σε τομείς όπως το business software, η κυβερνοασφάλεια και το hospitality, και τυχόν κινήσεις εξαγορών εταιρείας ή εταιρειών είναι πολύ πιθανές» επεσήμανε ο κ. Μερτζάνης. Το 2024 η εταιρεία θέλει να συνεχίσει να κυνηγάει και να παίρνει έργα του Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του τζίρου, με τον CEO της Space να αναφέρει ότι το ανεκτέλεστο αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το τόσο το πρώτο εξάμηνο όσο και το σύνολο του έτους θα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, ενώ τόνισαν ότι η κερδοφορία θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέσα από τα νέα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στην αγορά.

Παράλληλα, στους άμεσους στόχους της διοίκησης είναι η αποκλιμάκωση του κόστους κόστος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την διοίκηση της Space, αυτό θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί τόσο μέσα από τη μείωση του καθαρού δανεισμού (θετικό free cash flow), όσο και εξ’ αιτίας της κίνησης της εταιρείας να κλειδώσει μέσα στη φετινή χρονιά ευνοϊκό επιτόκιο για ένα τμήμα του δανεισμού της.

Η Singular Logic

Ένας πολύ σημαντικός βραχίονας στην ανάπτυξη της Space αποτελεί η θυγατρική Singular Logic, η οποία το 2023, ως πάροχος για τις 4 εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού, είδε τα έσοδα της να πολλαπλασιάζονται.

Η αλλαγή της μετοχικής σχέσης της Singular Logic με την απόκτηση από την Space Hellas του 99,93% έναντι 12 εκατ. ευρώ και  την  πώληση  του  ποσοστού  που  κατείχε  στην  Epsilon  SingularLogic  το  Σεπτέμβριο  το  2023,  ενδυνάμωσε  τα  κεφάλαια  της  Space  Hellas  και  δημιουργεί  τις  προϋποθέσεις  για  την  καλύτερη στόχευση  των  εταιριών  του  ομίλου  σε  προϊόντα  και  υπηρεσίες  που  αφορούν  το  πελατολόγιο  των μεγάλων  ομίλων  του  ιδιωτικού  τομέα  και  την    προετοιμασία  για    την  διεκδίκηση  νέων  έργων ψηφιοποίησης του κράτους.

Τα δημόσια έργα και η ανάπτυξη

Στο  δημόσιο  τομέα  η  Space  Hellas  έχει  σημαντική  παρουσία  σε  φορείς  που  έχουν  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  και  κατεβαίνει σε μεγάλους διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι το μερίδιό της στην αγορά.

Την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου  κυρίως από το Ταμείο Ανάπτυξης με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η Space Hellas είναι ένας από  τους  σημαντικούς  τεχνολογικούς  φορείς  υλοποίησης .

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 συμβασιοποιούνται τέσσερα νέα εγκεκριμένα έργα  του  Προγράμματος  Horizon  Europe,  συνολικής  χρηματοδότησης  για  την  Space  Hellas,  1,57εκ  €  ενώ αναμένονται  τα  αποτελέσματα  από  την  αξιολόγηση  έντεκα  (11)  ακόμα  έργων  των  προγραμμάτων  Horizon Europe και  European Defence Fund συνολικής χρηματοδότησης για την Space Hellas 7 εκ €.

Στόχος είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών οι οποίες  μπορούν  να  ενισχύσουν  την  εμπορική  δραστηριότητα  της  εταιρείας  σε  νέους  τομείς  και  να  την διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό.

Η  αναπτυξιακή  πορεία  της  Space  Hellas  με  τις  εταιρείες  του  ομίλου    SingularLogic  στο  χώρο  του  λογισμικού,  με  τη  SenseΟne,  στο  ΙoΤ,    με  την  Web-IQ    στο  Open  Source  Intelligence  και  με  την  AgroApps  στο  Smart  Agriculture  για  τα  επόμενα  έτη  εστιάζεται  στην  ενίσχυση  του  ανθρώπινου  δυναμικού, τις επενδύσεις σε R&D για απόκτηση τεχνογνωσίας.

Τα κέρδη το 2023

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των   148 εκατ. ευρώ. έναντι του ποσού  120 εκατ. ευρώ το 2022.  H αύξηση, ποσοστού 22,72%, αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη αύξηση του  μεριδίου αγοράς του ομίλου, η οποία προέρχεται από όλες τις εταιρείες που συνεισφέρουν στον κύκλο  εργασιών.

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε € 30,9 εκ. το 2023, έναντι € 21,7 το 2022. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 17,5 εκ. το 2023, έναντι € 10,5 εκ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 66,29%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 7,4 εκ. το 2023 έναντι € 5,5 εκ. το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 36,22%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 4,8 εκ. το 2023, έναντι € 5 εκ. το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Στάσσης: Στόχος η διανομή του 55% των καθαρών κερδών της ΔΕΗ ως το 2026

Entersoft: Απορροφά τις τρεις θυγατρικές Wedia, SW Retail Soft και Infopower

Σπύρος Χριστοδουλάτος (CS Compass): Πού υπάρχει ζήτηση για υψηλόβαθμα στελέχη, τι ζητούν οι εταιρείες