Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Μέρντοχ εναντίον Μέρντοχ για ένα «καταπίστευμα» 14,9 δισ. λιρών

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch

Εντός δικαστικής αίθουσας στο Ρίνο της Νεβάδα ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία που θα καθορίσει ποιος θα κληρονομήσει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου και θα αποκτήσει τον έλεγχο της News Corp. και του Fox News μετά τον θάνατο του μεγιστάνα των media, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Το δικαστήριο της Νεβάδα θα κρίνει την τύχη της μιντιακής “αυτοκρατορίας” και ενός οικογενειακού καταπιστεύματος ύψους 14,9 δισ. λιρών, ενώ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία, είτε σε παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες, οι οποίες για αρκετούς είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

Στην πραγματικότητα, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις διαδραματίζονται εδώ και χρόνια, με την τελευταία νομική αντιπαράθεση να τους φέρνει ξανά στην επικαιρότητα.

Αντιμέτωπος με τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του

Ο 93χρονος Μέρντοχ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του, ενώ προσπαθεί να αλλάξει τους όρους της εμπιστοσύνης της οικογένειας, η οποία κατέχει σημαντικά μερίδια στην Fox και την ιδιοκτήτρια της Wall Street Journal, News Corp.

Σήμερα κατέχει περίπου το 40% των δικαιωμάτων ψήφου στις εταιρείες Fox Corp. και News Corp. και η κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του θα καθορίσει το μέλλον των εταιρειών μετά τον θάνατό του, αν και ο μεγαλύτερος γιος του, Λάχλαν Μέρντοχ, φαίνεται να είναι ο προτιμώμενος διάδοχος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δισεκατομμυριούχος θέλει να διασφαλίσει ότι, μετά το θάνατό του, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου γιου του, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι έλαβαν ένα σφραγισμένο δικαστικό έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία για να διαπιστωθεί εάν ο Μέρντοκ ενεργεί καλή τη πίστει, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο.

Έξι παιδιά από τρεις γάμους

Σημειώνεται ότι ο Μέρντοχ έχει έξι παιδιά από τρεις γάμους: την Προύντενς από τον πρώτο του γάμο, τον Λάχλαν, την Ελίζαμπεθ και τον Τζέιμς από τον δεύτερο, και τις Γκρέις και Χλόη από τον τρίτο του γάμο με την επιχειρηματία Γουέντι Ντενγκ.

Έχει επίσης κάνει άλλους δύο γάμους από τους οποίους δεν έχει απογόνους. Το 2016, ανέβηκε για τέταρτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, με το μοντέλο Τζέρι Χολ, αλλά το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2022.

Ρούπερτ και Λάχλαν Μέρντοχ

Παντρεύτηκε την πέμπτη σύζυγό του, Έλενα Ζούκοβα, τον περασμένο Ιούνιο.

Η 67χρονη Ζούκοβα δεν είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας που παντρεύεται έναν πάμπλουτο δισεκατομμυριούχο, καθώς η κόρη της είναι παντρεμένη με τον χρυσό κληρονόμο, Σταύρο Νιάρχο.

Η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας

Το Fox News, αποτελεί το πιο επιτυχημένο ειδησεογραφικό κανάλι στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο επιτρέψει στον Μέρντοχ να δώσει πλήρη έλεγχο στον Λάχλαν, το Fox News θα παραμείνει το ισχυρότερο συντηρητικό μέσο ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση όμως που οι υπόλοιποι κληρονόμοι κερδίσουν την υπόθεση, το momentum των Fox και News Corp. θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να γίνει μεγάλη αναδιάρθρωση στις εταιρείες ή ακόμη και πώληση του συνόλου των δραστηριοτήτων τους.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί με το Fox News να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με την Κάμαλα Χάρις

Ρούπερτ Μέρντοχ: Τρίτη προσφορά $8,1 δισ. για την Rightmove από τον μεγιστάνα των media

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο μεγιστάνας των media ζει το δικό του δράμα για τη διαδοχή