• Business

    Merck: Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του ιού RSV που «χτυπά» βρέφη και ηλικιωμένους

    • Μαρία Βε
    Rob Davis, CEO Merck

    Rob Davis, CEO Merck


    Πολύ θετικά ανταποκρίθηκε στις τελικές δοκιμές το πειραματικό εμβόλιο της Merck (Clesrovimab), το οποίο δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα βρέφη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, φέρνοντας την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή αίτησης για έγκριση του.

    Με αυτόν τον τρόπο, ο φαρμακευτικός κολοσσός εισέρχεται στο “παιχνίδι” του ανταγωνισμού όσον αφορά τις θεραπείες κατά του RSV, που προκαλεί εκατοντάδες θανάτους βρεφών και χιλιάδες θανάτους ηλικιωμένων μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, καθώς γίνεται αιτία λοιμώξεων της κατώτερης αναπνευστικής οδού (πνευμονία).

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι Pfizer και GSK κυκλοφόρησαν εμβόλια για τον RSV, τα οποία χορηγούνται σε μέλλουσες μητέρες για να προστατεύσουν στα έμβρυά τους.

    Επίσης, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν εγκρίνει τη διάθεση του mRESVIA, ενός εμβολίου της Moderna κατά του RSV.

    Ακόμη παρόμοιες θεραπείες κυκλοφορούν και η Sanofi και η AstraZeneca με το Beyfortus, το οποίο ήταν σε έλλειψη πέρσι, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης.

    Και οι δύο θεραπείες διοχετεύουν αντισώματα απευθείας στο αίμα, για άμεση προστασία.

    Πολύτιμο νέο φάρμακο;

    Καθώς οι επιπλοκές από τον ιό αποτελούν την κύρια αιτία νοσηλείας των νεογνών, το εμβόλιο της Merck ενδέχεται να αναδειχθεί σε μια πολύτιμη νέα θεραπευτική επιλογή, σε περίπτωση που εγκριθεί.

    Παράλληλα, στην IDWeek στο Λος Άντζελες, όπου η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα του φαρμάκου, ανέφερε ότι σχεδιάζει να συζητήσει τα δεδομένα της μελέτης με ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, με στόχο να καταστήσει τη θεραπεία διαθέσιμη για βρέφη ήδη από την περίοδο 2025-2026, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    90% λιγότερες νοσηλείες βρεφών

    Σύμφωνα με την εταιρεία, το πειραματικό εμβόλιο μείωσε κατά σχεδόν 90% τις νοσηλείες βρεφών έως πέντε μηνών, σε σύγκριση με ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

    Το Clesrovimab μείωσε επίσης τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα, κατά περισσότερο από 60%.

    Σύμφωνα με την Merck, η ειδοποιός διαφορά του φαρμάκου της σε σύγκριση με άλλων εταιρειών είναι το βάρος ενός βρέφους.

    Πιο συγκεκριμένα, το Clesrovimab της Merck μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη ανεξάρτητα από το βάρος τους συγκριτικά με άλλες, που χρειάζονται σωστό υπολογισμό της δοσολογίας.

    Η συνιστώμενη δόση του Beyfortus για παράδειγμα, βασίζεται στο σωματικό βάρος ενός βρέφους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Το τρίπτυχο «σεξ, περιπέτεια, χρήμα» καθορίζει τη ζωή των νέων – Ημερίδα για την παραβατικότητα

    Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο με βακτήρια για τον πρωτογενή και τον μεταστατικό καρκίνο

    Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα: Η συμβολή της ΕΟΠΕ στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και οι ανάγκες των ασθενών



    ΣΧΟΛΙΑ