Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei. Η Meng είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν κι η σύλληψή της από τις αρχές του Καναδά ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα που θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, μόλις μερικές ημέρες μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η Meng συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου. Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.

Ποια είναι όμως η Meng Wanzhou;

Είναι λογίστρια, μητέρα και CFO σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας – αλλά πάνω απ’ όλα είναι η κόρη του Ren Zhengfei, τον πρώην αξιωματικό του στρατού που ίδρυσε την Huawei.

Η ιστορία του Ren Zhengfei δεν απέχει πολύ από το κλασσικό παραμύθι του φτωχού που κατάφερε να γίνει πλούσιος. Γιος δύο δασκάλων σε μια απομακρυσμένη ορεινή πόλη, εντάχθηκε στα σώματα του στρατού, αναρριχήθηκε σε ρόλο “ισοδύναμο με αυτόν του αναπληρωτή επικεφαλής του στρατού, αλλά χωρίς να έχει αποκτήσει τον αντίστοιχο βαθμό”.

Όταν η μονάδα του διαλύθηκε, ο Ren αποχώρησε και ίδρυσε την Huawei το 1987 με περίπου 3.000 δολάρια.

Η κόρη του, αντιθέτως, άρχισε να εργάζεται στην Huawei το 1993, ξεκινώντας ως ρεσεψιονίστ και προχώρησε σταδιακά σε ολοένα και υψηλότερες θέσεις. Όταν συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στον Καναδά, η Meng ήταν επίσης αντιπρόεδρος της εταιρείας.

 

Ως CFO, επιβλέπει τα οικονομικά μιας εταιρείας με 180.000 εργαζόμενους και εισπράξεις 47,4 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2018, η οποία αναμένει να πουλήσει φέτος 200 εκατομμύρια smartphones – έχοντας ξεπεράσει την Apple στις πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – και σκοπεύει να δαπανήσει έως και 20 δισ. δολάρια ετησίως για έρευνα και ανάπτυξη. Πέρυσι  δαπάνησε 13,8 δισ. δολάρια ή 15% των πωλήσεων για το σκοπό αυτό.

Πολλοί θεωρούν ότι το επόμενο βήμα για τη Meng είναι να αναλάβει τη θέση του 74χρονου πατέρα της, ως διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου. Προς το παρόν ο Ren αρνείται αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας πρόσφατα στην China Economic Times: “Πώς μπορεί κάποιος να το αποφασίσει αυτό; Από η ημέρα που ιδρύθηκε η Huawei, λειτουργεί με βάση την αξιοκρατία και όχι το διορισμό με βάση το νεποτισμό! “

Η Meng, η οποία κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong, δήλωσε το 2013 στο Beijing News, ένα από τα πιο μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα της Κίνας, ότι ο σύζυγός της δεν εργάζονταν στις τηλεπικοινωνίες και ότι είχε δύο μικρά παιδιά.

Είπε επίσης ότι είχε κερδίσει υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά δεν της χορηγήθηκε βίζα εξόδου επειδή το Πεκίνο θεωρούσε ότι υπήρχε κίνδυνος να μεταναστεύσει.

Η Meng είναι πολίτης της Κίνας και έχει ταυτότητα του Χονγκ Κονγκ όπως και ο πατέρας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Huawei «ρίχνει» και την Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη πτώση στις αγορές της Ασίας μετά τη σύλληψη της CFO της Huawei