• Business

    Μαίνεται η ναυμαχία χρηστών-Cοsco στο λιμάνι, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα: Όλο το παρασκήνιο

    • Δημήτρης Κατακουζηνός
    ΟΛΠ: Tο νέο διοικητικό συμβούλιο μετά τις παραιτήσεις των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ

    Γιου Ζενγκ Γκανγκ- Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε


    Σε ένα νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των κινέζων του ΟΛΠ φαίνεται να εξελίσσεται η απόφαση της ηγεσίας της ΣΕΠ να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής ηλεκτρονικών  υπηρεσιών για εμπορευματοκιβώτια και φορτία που διέρχονται από τον Πειραιά, στην οποία υποχρεούνται να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

    Σύσσωμοι οι θεσμικοί επιχειρηματικοί φορείς του Πειραιά αντιδρούν στα σχέδια της ΣΕΠ θυγατρικής της Cosco, με τις ανακοινώσεις και τις επιστολές από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη Διεθνή Ναυτική Ένωση και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και άλλους φορείς προς τους αρμόδιους υπουργούς να πέφτουν βροχή. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό καθώς αφορά σε θέματα ανταγωνισμού γεγονός που οδήγησε πολλούς φορείς να προστρέξουν και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ζητώντας και από αυτή να εξαντλήσει το κύρος της της προκειμένου να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση τύποις και ουσία, μονοπωλιακών καταστάσεων στον μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

    Στο παιχνίδι μπήκε και η Δημόσια Αρχή Λιμένων η οποία με ανακοίνωση της καλεί σε δημόσια διαβούλευση τους εμπλεκόμενους φορείς υποδηλώνοντας ότι το όλο θέμα δεν αφορά απλώς μια συμφωνία ιδιωτικών εταιρειών αλλά εντάσσεται σε αυτό που ορίζεται ως δημόσια λιμενική πολιτική.

    Η ΔΑΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας PCS (Port Community System) για τη διαχείριση της ζήτησης και της παροχής διάφορων υπηρεσιών λιμένα και εφοδιαστικής αλυσίδας με ομοιογενή και ηλεκτρονικό/paperless τρόπο προς τους κύριους συναλλασσόμενους με το λιμένα (πλοιοκτήτες, πράκτορες, ναυτιλιακά γραφεία, επαγγελματίες λιμένα, μεταφορείς, εισαγωγείς/εξαγωγείς, αρμόδιες αρχές, επιβάτες κλπ) υπερβαίνει το χαρακτήρα B2B και συνδέεται πιο ευέλικτα με την έννοια SW, εντασσόμενη στον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης δημόσιας λιμενικής πολιτικής”.

    Ενδεικτική των παραπόνων για έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου που διατυπώνονται από τους χρήστες είναι και επιστολή της ΔΝΕ προς την ΣΕΠ που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τον Απρίλιο του 2019 “υποδείξαμε τα βασικά σημεία στην πρότασή σας που θα έπρεπε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις” και “μετά από διάστημα εννέα μηνών δεν λάβαμε καμία δική σας απάντηση στις εισηγήσεις μας”. Επίσης αναφέρει ακόμη ότι όπως αποδείχτηκε οι περισσότεροι από τους συνεργαζόμενους με τη Σ.Ε.Π. Φορείς δεν έχουν λάβει την τελευταία ενημέρωση για το HPCS ενώ είναι άμεσα εμπλεκόμενοι.

    Η πλατφόρμα δεν έχει προκαλέσει πόλεμο  μεταξύ χρηστών του λιμανιού και της ΣΕΠ αλλά και μεταξύ των Κινέζων του ΟΛΠ και της ΣΕΠ, όπως λέγεται στο μεγάλο λιμάνι, ενώ ακούστηκε ότι το θέμα απασχολεί και την πρεσβεία του Πεκίνου στην Αθήνα, που βλέπει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κινεζικός εμφύλιος με θύματα όμως, όπως εύστοχα σημειώνουν παράγοντες του λιμανιού, την  ελληνική επιχειρηματικότητα και τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες το ΝΕΕ ήρθε σε επαφή με υψηλά ιστάμενα στο λιμάνι κινεζικά στελέχη τα οποία παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι οι διαδικασίες δημιουργίας της πλατφόρμας θα παγώσουν προκειμένου τα γκρίζα σημεία να ξεκαθαρίσουν. Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις έμειναν κενό γραμμα εκθέτοντας και αυτούς που τις παρείχαν, καθώς προφανώς άλλα στελέχη, έκριναν ότι το project πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

    Εκπρόσωποι των χρηστών αποδίδουν την εικόνα δυισμού των κινέζων και σε  διαφωνίες εντός της Cosco όπως επίσης και στον βαρύνοντα ρόλο που φαίνεται να έχουν κάποιοι  εκ των Ελλήνων που συνδέονται στενά με κινεζικά στελέχη της ΣΕΠ, εδώ και αρκετά χρόνια.

    Πάντως αυτή η πολυαρχία στο λιμάνι με τα πολλά κινεζικά πρόσωπα που μερικές φορές μοιάζει με το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου, όπως επίσης και το συνεχές φύτρωμα θυγατρικών της Cosco σε οποίο τομέα αχνοφαίνεται επιχειρηματικό ενδιαφέρον, έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στους επιχειρηματικούς φορείς του Πειραιά οι οποίοι μέχρι στιγμής ψάχνουν να βρουν που βρίσκονται τελικά κρυμμένες οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους έλληνες που δημιουργεί η έλευση της Cosco στο μεγάλο λιμάνι.

    Επισημαίνεται ότι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας της Ελλάδας, το Hellenic Port Community System (HPCS), που έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την ηλεκτρονική και διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου, το Exportgate της Eurobank (www.exportgate.gr/en) παρουσιάστηκε πρόσφατα  στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά PCT S.A..

    Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, επιτυγχάνεται η παροχή στις επιχειρήσεις, ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για εμπορευματοκιβώτια και φορτία που διέρχονται από τα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπούς κόμβους, και οι συναλλασσόμενοι εισαγωγείς και εξαγωγείς επωφελούνται από τις συνέργειες της κοινής αυτής προσπάθειας στην ανάπτυξη των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

    Ο πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής της ΗPCS και διευθυντής έρευνας ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ Δρ. ‘Αγγελος Αμδίτης τόνισε ότι «οι τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Για να συνεχίσουν αυτόν τον ρόλο αποτελεσματικά, στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής οικονομίας, πρέπει να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών». Πρόσθεσε ότι οι υποδομές του Hellenic Port Community System (HPCS) εξασφαλίζουν την ομαλή διεκπεραίωση των θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και των υπηρεσιών εφοδιαστικής, κατοχυρώνοντας υψηλό επίπεδο ασφαλείας που πιστοποιείται από εξωτερικούς ελεγκτές. Συμπλήρωσε επίσης, ότι η πλατφόρμα HPCS εξελίσσεται συνεχώς, στοχεύοντας στη διαρκή βελτιστοποίηση, τόσο της λειτουργίας της, όσο και της λιμενικής κοινότητας στο σύνολό της, ακολουθώντας απλουστευμένες διαδικασίες την στην λογική του single window.

    Από την πλευρά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Eurobank, Group Chief Digital Officer & επικεφαλής Global Transaction Banking, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος ανέφερε ότι «το εγχώριο εμπόριο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση». Τόνισε δε, ότι «η συνεργασία της Eurobank με εταιρείες του ομίλου την COSCO Shipping και η σύμπραξη του Exportgate.gr με το HPCS, την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην υπηρεσία του εμπορίου, δημιουργεί προοπτικές και ευκαιρίες ικανές να καλύψουν κάθε εξαγωγική ή εισαγωγική ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων».

    Το ΗPCS αυτοματοποιεί, πιστοποιεί και διασυνδέει τις διαδικασίες της λιμενικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Με την αυτοματοποίηση των ροών εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων:

     – Εξασφαλίζει τη γρήγορη, ασφαλή και ομαλή διακίνησή τους μέσω θαλάσσης, οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς.

     – Επιταχύνει και διασφαλίζει τη διεκπεραίωση και τον συντονισμό των διαδικασιών και την ανταλλαγή πληροφοριών.

     – Μετασχηματίζει ψηφιακά τις υφιστάμενες διαδικασίες προς όλους τους συναλλασσόμενους μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών

     Στα πλεονεκτήματα του συστήματος συγκαταλέγονται:

    1. Μείωση κόστους και χρόνου κατά 95%, καθώς δεν απαιτείται η φυσική παρουσία (χρόνος απελευθέρωσης εμπορευματοκιβωτίου).
    2. Κυβερνοασφάλεια. Εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Παρέχει ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, με πλήρη θωράκιση από κυβερνοαπειλές.
    3. Χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να είναι όλα τα ελληνικά λιμάνια και όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών που αποτελούν κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Η πλατφόρμα HPCS διασυνδέει κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς της λιμενικής κοινότητας με όλους τους συναλλασσόμενους, όπως ναυτιλιακούς πράκτορες, διαμεταφορείς, τελωνειακούς αντιπροσώπους, τελωνεία, λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, εταιρείες logistics κ.ά.

    Η παρέμβαση ΕΒΕΠ

    το νέο λιμενικό προϊόν «Hellenic Port Community System» (HPCS) της Cosco και, κυρίως, η υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των χρηστών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πληροφοριών, εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν λιμενικές υπηρεσίες,  έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα με αναπάντητες ερωτήσεις στους ναυτιλιακούς και επιχειρηματικούς φορείς του λιμανιού, αναφέρει ο το ΕΒΕΠ. Τα βασικά ερωτήματα είναι:

    -Πώς διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που εισάγονται στην πλατφόρμα θα τα γνωρίζουν μόνο όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συναλλαγή;

    -Πώς θα ξέρουν μόνο οι τελωνειακές αρχές την «καταγωγή» του φορτίου;

    -Τί ακριβώς έχει συμφωνηθεί σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ);

    -Γιατί μόνο στον Πειραιά, ενώ σε κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου δεν έχει στηθεί τέτοια πλατφόρμα και δεν τη διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, παρά μόνο όταν της ανατεθεί και ελέγχεται από Δημόσια Αρχή;



    ΣΧΟΛΙΑ