ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η δισεκατομμυριούχος Μελίντα Γκέιτς οραματίζεται να δημιουργήσει μια νέα κοινότητα από επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες. «Η τεχνολογία έγινε χώρος μόνο για τα αγόρια πολύ γρήγορα» σχολίασε, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της.
«Είναι απίστευτα δύσκολο να ξαναδημιουργήσουμε ή να αλλάξουμε τη Silicon Valley», ανέφερε, εξαγγέλλοντας στην ουσία μια νέα κοινότητα, την οποία είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει από τα κεφάλαια της εταιρείας της Pivotal Ventures.
«Όταν ξεκινάς από την αρχή, ένα μοντέλο με την προοπτική να ενισχύσει τις εταιρείες στο τιμόνι των οποίων είναι γυναίκες, νομίζω ότι δεν θα αντιγράψει το παλιό που είχαμε στη Silicon Valley» ανέφερε.
Επενδύσεις 1 δισ.
Η καθαρή περιουσία της Γκέιτς υπολογίζεται στα 6,3 δισ. δολάρια. Η δισεκατομμυριούχος από το 2019 δέσμευσε 1 δισ. δολάρια από τα δικά της χρήματα στην Pivotal, για να επενδύσει σε τουλάχιστον 150 κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου υπό την ηγεσία γυναικών, startup εταιρείες και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη διδασκαλία δεξιοτήτων από μηχανική μάθηση έως τεχνητή νοημοσύνη.
Στη λίστα των εταιρειών που έχει επενδύσει η Μελίντα Γκέιτς περιλαμβάνεται η Magnify Ventures, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στα πρώτα της βήματα, η οποία ιδρύθηκε από γυναίκες, η Genius Guild, ένα επιχειρηματικό ταμείο που βοηθά εταιρείες με επικεφαλής μαύρους επιχειρηματίες και το πρόγραμμα «Ισότητα των Φύλων στις Τεχνολογικές Πόλεις, μια πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ηγεσία και την εκπροσώπηση των γυναικών στις τεχνολογικές οικονομίες των πόλεων σε όλες τις Η.Π.Α.
Στις αρχές του 2020, η Pivotal επένδυσε 50 εκατ. δολάρια στην πρωτοβουλία Ισότητας των Φύλων στην Τεχνολογία (GET), με στόχο να διευρύνει τις ευκαιρίες για τις γυναίκες σε ανερχόμενους κόμβους καινοτομίας, όπως το Σικάγο.
Στηρίζει τη διαφορετικότητα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκέιτς, έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις της την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες και άνοιγμα στην λεγόμενη «διαφορετικότητα» στον χώρο της τεχνολογίας.
«Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον τεχνολογικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τεχνολογία όμως είναι διάχυτη και αλλάζει τη ζωή μας», είπε η Γκέιτς. «Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να προβάλλουν τις μεγάλες τους ιδέες, όχι απλώς να έχουν μια θέση στο τραπέζι… για να βοηθήσουν στην αλλαγή της κοινωνίας», ανέφερε σε δηλώσεις στο CNBC το 2018.
Εκείνη την εποχή, μόνο το 2,3% της χρηματοδότησης των ventures capitals κατευθύνθηκε σε εταιρείες υπό την ηγεσία των γυναικών. Ένα χρόνο αργότερα, έφτασε στο 2,6%, αλλά έπεσε ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το 2021, η χρηματοδότηση σε εταιρείες υπό τη διεύθυνση γυναικών κυμάνθηκε στο 2%, το μικρότερο ποσοστό από το 2016, σύμφωνα με το PitchBook.
Η μόνη γυναίκα στη Microsoft
Το 1987 η Μελίντα Γκέιτς προσελήφθη ως διευθύντρια προϊόντων στη Microsoft.
Ήταν η μόνη γυναίκα στις προσλήψεις της εταιρείας όπως είχε αναφέρει στο βιβλίο της: «Η στιγμή της Ανύψωσης: Πώς η Ενδυνάμωση των γυναικών αλλάζει τον κόσμο» (The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World) το 2019.
Μιλώντας στο Fortune, ανέφερε ότι το κλειδί για την επίτευξη ισότητας είναι να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και έγχρωμοι άνθρωποι στο τιμόνι των εταιρειών τεχνολογίας, ανοίγοντας την πόρτα σε περισσότερη δημιουργικότητα, προϊόντα και καινοτομίες στην τεχνολογία.
«Σε όλο τον κόσμο έχουμε δημιουργήσει αυτά τα κοινωνικά πρότυπα, αυτά τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις γυναίκες. Μερικές φορές αυτά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατάνε πίσω τις γυναίκες», είπε η Γκέιτς. «Οι γυναίκες πρέπει να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν αυτά τα δομικά εμπόδια».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!