• Business

    Μελετούν φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές για να σώσουν τις συντάξεις

    Τράπεζα


    Την επιβολή ενός «εσωτερικού φόρου Τόμπιν», ενός φόρου δηλαδή στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές του οποίου τα έσοδα θα κατευθυνθούν προς τους συνταξιούχους, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις συντάξεων.

    Η πρόταση αυτή, την οποία επεξεργάζεται ειδική ομάδα μελέτης, αποτελεί ουσιαστικά την ύστατη λύση σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους, και θα προβλέπει μία χρέωση που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών, ενώ τα έσοδα από τον φόρο αυτόν θα δοθούν για συντάξεις.

    Το πλεονέκτημα μίας τέτοιας πρότασης, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι θα απέφερε έσοδα χωρίς να έχει υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, για μία ηλεκτρονική πληρωμή ύψους 500 ευρώ, το ειδικό τέλος θα είναι μόλις 50 λεπτά του ευρώ, ποσό που δεν επιβαρύνει σημαντικά τον συναλλασσόμενο. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση των συντάξεων θα είχε και πάλι υφεσιακό χαρακτήρα και θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην ελληνική οικονομία – για να μην αναφέρουμε πόσο κακό θα έκανε πολιτικά στην κυβέρνηση.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές κατανοούν πως αυτήν τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και με δεδομένο ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα και σε αύξηση του δανεισμού, η επιβολή υφεσιακών μέτρων θα μπορούσε να σαμποτάρει αυτήν την επιστροφή στην ανάπτυξη.

    Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιες ακριβώς συναλλαγές θα μπορούσε να επιβληθεί ο «εσωτερικός φόρος Τόμπιν», αν και θεωρείται ότι θα μπορούσε να αφορά σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, από την πληρωμή ενός ενοικίου μέχρι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Όσο για τα έσοδα που θα μπορούσε να αποφέρει, επίσης δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Ωστόσο, σε προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας που σήμερα εξετάζει τον φόρο αυτό, σχετικά με την επιβολή ενός αντίστοιχου τέλους σε κρατικές προμήθειες, προμήθειες του στρατού και πρόστιμα, τα έσοδα είχαν εκτιμηθεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ