Η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού του ομίλου Κυπριώτη και η δημιουργία ισχυρού ομίλου στην κατακερματισμένη αγορά των logistics είναι οι δύο από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το επενδυτικό πλάνο της HIG Capital στην Ελλάδα, με σκοπό να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ σε αξία ενεργητικού την προσεχή διετία.

Με την εκδίκαση της αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης και επικουρικά της αίτησης πτώχευσης να έχει αναβληθεί για τον Απρίλιο (η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για χθες, 10 Ιανουαρίου), η HIG προχωρά στην εξαγορά του 45% που κατείχε η Μιράντα Κυπριώτη στην ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω. Θυμίζουμε πως η HIG Capital εξαγόρασε πέρσι δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ από τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Βank, κίνηση που κατέστησε το fund τον μεγαλύτερο πιστωτή του ξενοδοχειακού ομίλου. Πάντως, η εξυγίανση της Κυπριώτης φέρεται να εξελίσσεται σε δυσεπίλυτη εξίσωση, δεδομένου ότι η HIG – ως μέτοχος πλέον – αναμένεται να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ενώ από την πλευρά του ο ξενοδόχος έχει έρθει σε συμφωνία για τη εκμίσθωση των πέντε μονάδων στη Hotel Βrain, ένα deal στο οποίο δε συναίνεσε ο πιστωτής, εν προκειμένω το αμερικανικό fund.

Ωστόσο, το κώλυμα της Κυπριώτης δεν εμποδίζει τη HIG να καταστρώσει περαιτέρω σχέδια στον τουρισμό, καθώς σχεδιάζει νέες εξαγορές μονάδων στην Κρήτη (μία ανακοινώνεται προσεχώς), με στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα. Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος της HIG στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μπήτρος, υπενθυμίζοντας πως το fund έκανε την αρχή από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων της Aldemar Ρόδου. Το deal με την οικογένεια Αγγελόπουλου ακολούθησε η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 835 δωματίων, με τη συνολική επένδυση να υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διασώθηκαν 350 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν σε 450 κατά τη θερινή σεζόν.

Μετά τα Paradise Village και Amilia Mare στη Ρόδο, η HIG εξασφάλισε τον έλεγχο των τουριστικών μονάδων της Mayor Holdings στην Κέρκυρα, μέσω κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης το 2019. Ακολούθησε η εξαγορά των μετοχών από τον Γιώργο Δημητρίου (γνωστό από τη διανομή της Toyotomi μέσω της μέχρι πρότινος εισηγμένης Γ.Ε.Δ.) το 2022, ενώ πλέον είναι σε εξέλιξη η επέκταση των τεσσάρων ξενοδοχείων, Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery, επένδυση που θα ξεπεράσει συνολικά τα 120 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν με νέο brand το 2024 και οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε 550 την τουριστική σεζόν.

Αναφερόμενος στη νέα επωνυμία, εξήγησε πως τα θέρετρα που ελέγχει η HIG Capital στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν υπό την ομπρέλα της αλυσίδας Ella Resorts, πλατφόρμα διαχείρισης ξενοδοχείων, στην οποία θα ενταχθούν και νέες μονάδες που θα εξαγοράσει το fund σε Ιταλία και Ισπανία, αγορές τις οποίες βολιδοσκοπεί.

Παίκτης με αποθήκες 600.000 τ.μ. στα logistics

Το μεγάλο στοίχημα της HIG είναι να δημιουργήσει έναν καθετοποιημένο όμιλο logistics, με εγκαταστάσεις 600.000 τετραγωνικών μέτρων και μερίδιο αγοράς περί του 18%. Επί του παρόντος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης η μετατροπή του οικοπέδου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο στο πρώτο trimodal logistics park της χώρας (κέντρο αποθήκευσης και μεταφορών μέσω πλοίου, σιδηροδρόμου και οδικού δικτύου).

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ – λαμβανομένου υπόψη και του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους –, ενώ οι μισθωτές θα εκμεταλλεύονται και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ακινήτου, για τις οποίες η HIG διαθέτει άδεια. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο του πρώην χαλυβουργείου περιήλθε στην κατοχή του fund – που εξαγόρασε τα δάνεια της επιχείρησης της οικογένειας Μάνεση σε Eurobank, Πειραιώς και Εθνική –, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης. Το κέντρο αποθήκευσης, για το οποίο έχει κατατεθεί το ΕΣΧΑΣΕ, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2025, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μισθωτές.

Θετικό είναι το αποτύπωμα της εισόδου της HIG και στη Makios Logistics, εταιρεία με έδρα τη βόρεια Ελλάδα στην οποία κατέχει ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησε και η εξαγορά της Ολυμπιάς – Κανδύλης στην Αθήνα, το 2021. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ο ισχυρότερος παίκτης του κλάδου των logistics ψυχωμένων φορτίων, ενώ τα συνολικά έσοδα έχουν αυξηθεί σε 65 εκατ. το 2022, από 48 εκατ. ευρώ. Επίκειται η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Ορφέας Βεϊνόγλου, στην οποία το fund φέρεται ότι θα διακρατά ποσοστό 80%, ενώ το management θα παραμείνει στην οικογένεια Βεϊνόγλου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μακιός. Εφόσον το deal ολοκληρωθεί, η HIG θα έχει επενδύσει στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία μεταφορών, με τζίρο άνω των 100 εκατομμυρίων το 2022 και ιστορία ενός αιώνα.

Προκειμένου να διαχειριστεί τις δραστηριότητες μεταφοράς και αποθήκευσης, η HIG δημιούργησε το 2022 τη λειτουργική πλατφόρμα logistics, Streem Global A.E., Σημειωτέον ότι στην εκπνοή του χρόνου έγινε γνωστή η σύμπραξη της Inventio, της οποίας ηγείται ο κ. Μπήτρος με το ιδρυτικό στέλεχος της Dimand, Πάνο Παναγιωτίδη. Η Inventio Edge, όπως ονομάστηκε η εταιρεία, θα αναλάβει την ανάπτυξη των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η HIG Capital, τόσο των αποθηκών, όσο και των ξενοδοχείων.

Το pipeline της HIG περιλαμβάνει επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων 350 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αξία ενεργητικού 1,5 δισ., όπως διευκρίνισε ο κ. Μπήτρος, παραδεχόμενος ότι στο ραντάρ του fund βρίσκονται και επιπλέον κλάδοι του ελληνικού επιχειρείν. Ο επενδυτικός ορίζοντας της HIG Capital, που διαχειρίζεται διεθνώς κεφάλαια 52 δισ. δολαρίων, φτάνει τα επτά χρόνια. Στην Ελλάδα η HIG έγινε γνωστή από τη διάσωση του τότε εισηγμένου βιομηχανικού ομίλου Μαΐλλη το 2014, ενώ το 2020 επένδυσε στη Dimand, από την οποία έκανε exit πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι βάσει καταστατικού δεν συμμετέχει σε εισηγμένες εταιρείες.