ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά deal στις αεροπορικές εταιρίες. Ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι δεν θα εναντιωθεί στην εξαγορά του σημαντικότερου τμήματος της βραζιλιάνικης κατασκευάστριας αεροσκαφών Embraer από τον αμερικανικό γίγαντα του τομέα, τη Boeing, αφού όπως διαβεβαίωσε με τη συμφωνία που προωθείται «προστατεύονται» τα συμφέροντα της χώρας του.
Ο Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε αυτό το σχέδιο -το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 5,2 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια-έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η βραζιλιάνικη προεδρία το βράδυ της Πέμπτης.
Αμέσως μετά την άνοδό του στην προεδρία ο πρώην λοχαγός είχε εκφράσει ανησυχία ότι η Boeing θα μπορούσε να αποκτήσει όλη την Embraer εάν η συμφωνία εγκρινόταν με τους όρους που προτείνονταν. Όμως την Πέμπτη, η ανακοίνωση που διένειμαν στα μέσα ενημέρωσης οι υπηρεσίες του υπογράμμισε πως η συμφωνία «προστατεύει την εθνική κυριαρχία (της Βραζιλίας) και τα εθνικά (της) συμφέροντα».
Η Embraer θα παραχωρήσει το 80% της διεύθυνσής της που κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη – της πλέον κερδοφόρας – στην Boeing. Κατά την κυβερνητική ανακοίνωση, το νέο στοιχείο στη συμφωνία είναι ότι οι διοικήσεις υπόσχονται να «διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στη Βραζιλία στο σημερινό τους επίπεδο». Πρόκειται για στοιχείο προορισμένο να κατευνάσει τους συνδικαλιστές και βραζιλιάνους πολιτικούς που προειδοποιούσαν ότι εάν η εξαγορά προχωρούσε, θα ακολουθούσαν απολύσεις. Μέχρι χθες Πέμπτη, οι διοικήσεις της Boeing και της Embraer απέφευγαν να δεσμευτούν για το ζήτημα.
Η εξαγορά της Embraer από την Boeing εγγράφεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της παγκόσμιας αγοράς αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους/μεσαίων αποστάσεων. Ακολουθεί την αντίστοιχη συμφωνία της Airbus, μεγάλης ανταγωνίστριας της Boeing, για την εξαγορά του τμήματος της Bombardier το οποίο κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη. Η Μπομπαρντίερ είναι άμεση ανταγωνίστρια της Embraer.
Η συμφωνία θα πρέπει πλέον να υπερψηφιστεί από τους ιδιώτες μετόχους της βραζιλιάνικης αεροπορικής βιομηχανίας μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες, πάντως ήταν η εξασφάλιση της έγκρισης της κυβέρνησης αυτή που θεωρείτο το μεγαλύτερο εμπόδιο. Αφού πάρουν το πράσινο φως των μετόχων τους, οι δύο εταιρείες θα πρέπει κατόπιν να εξασφαλίσουν εγκρίσεις από τους φορείς εποπτείας του ανταγωνισμού σε διάφορα κράτη.
Εξάλλου, η εξαγορά θα χρειαστεί να ξεπεράσει αρκετές νομικές προκλήσεις στη Βραζιλία. Εργαζόμενοι και πολιτικοί προσκείμενοι στην κεντροαριστερά και την αριστερά κατάφεραν με προσφυγές τους στη δικαιοσύνη να εξασφαλίσουν αποφάσεις που εμπόδιζαν να προχωρήσει το σχέδιο, αλλά οι αποφάσεις αυτές πολύ γρήγορα ανατράπηκαν. Οι προσφυγές πάντως εκκρεμοδικούν. Στη δικαιοσύνη έχουν καταφύγει επίσης μειοψηφικοί μέτοχοι, οι αγωγές των οποίων επίσης εκκρεμοδικούν.
Οι διοικήσεις των Embraer και Boeing «χαιρέτισαν» την απόφαση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης. Ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι αναμένουν η συμφωνία να εγκριθεί οριστικά εντός του 2019. Αν και η Embraer, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο πίσω από την Boeing και την Airbus, με τζίρο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16.000 εργαζόμενους, ιδιωτικοποιήθηκε το 1994, η κυβέρνηση διατήρησε δικαίωμα βέτο (ή τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή») ως προς τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Η εταιρεία παράγει μια ευρεία γκάμα πολιτικών αεροσκαφών, στρατιωτικών αεροπλάνων – η συγκεκριμένη διεύθυνσή της θα εξαιρεθεί από τη συμφωνία με τη Boeing -καθώς και πολυτελών ιδιωτικών τζετ που προτιμούν κυρίως επιχειρηματίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ναυπηγεία: Με ορίζοντα τον Μάιο οι λύσεις για Ελευσίνα και Σκαραμαγκά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτόδικη δικαίωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου απέναντι στα παιδιά του – Συνεχίζει να διοικεί κανονικά τις επιχειρήσεις του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα 5 δισ. ευρώ οι online αγορές προϊόντων το 2019 – Αγκάθι τα courrier
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%