Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Mega deal: Οι δισεκατομμυριούχοι αδελφοί Ίσα αγοράζουν την αλυσίδα Asda από την Walmart για $8,8 δισ.

Mohsin & Zuber Issa

Οι αδερφοί Ίσα, Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι συμφώνησαν από κοινού με τον όμιλο TDR Capital να αγοράσουν την βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda από την Walmart σε ένα mega deal ύψους 8,8 δισ. δολαρίων «χτυπώντας» τους ανταγωνιστές όπως η Tesco με νέα μικρότερα καταστήματα.

Η συμφωνία, με επικεφαλής τους Μοσίν και Ζάμπερ Ισα, οι οποίοι ίδρυσαν την EG Group (λειτουργία πρατηρίων καυσίμων και fast food) πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, και η TDR σημαίνει ότι η Asda θα επιστρέψει σε βρετανική ιδιοκτησία για πρώτη φορά από το 1999, όταν η Walmart πλήρωσε για 6,7 δισεκατομμύρια λίρες την επιχείρηση.

Οι νέοι ιδιοκτήτες δήλωσαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι στοχεύουν να ενισχύσουν την Asda επεκτείνοντας το δίκτυο με μικρότερα καταστήματα – γειτονιάς, όπως κάνουν και οι βασικοί ανταγωνιστές Tesco και Sainsbury’s.

Asda supermarket

«Μετά από μια επιτυχημένη περίοδο ως κομμάτι του ομίλου της Walmart, ανυπομονούμε να βοηθήσουμε την Asda να δημιουργήσει μια διαφοροποιημένη επιχείρηση που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες με εξαιρετικό τρόπο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσαν οι αδερφοί Ίσα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα επενδύσουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στην Asda για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές και να προστατεύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αν και οι πωλήσεις της Asda έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η αλυσίδα υστερεί ακόμη σε σχέση με τις άλλες αλυσίδες όπως οι Sainsbury, Morrisons και τον ηγέτη της αγοράς Tesco.