Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Mega deal: Η Adnoc εξαγοράζει την Covestro έναντι 12 δισ. ευρώ

Sultan Al Jaber, CEO Adnoc φωτογραφία: youtube

Sultan Al Jaber, CEO Adnoc φωτογραφία: youtube

Η Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της παραγωγού χημικών Covestro AG έναντι περίπου 11,7 δισ. ευρώ (13 δισ. δολάρια). Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας από την εταιρεία της Μέσης Ανατολής.

Η Adnoc και η Covestro δήλωσαν ότι η εξαγορά θα αποτιμήσει τη γερμανική εταιρεία στα 62 ευρώ ανά μετοχή και στηρίζεται στο γεγονός ότι ο παραγωγός πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι θα λάβει τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή βάση της προσφοράς του.

Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της Adnoc και θα της δώσει τον έλεγχο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής βιομηχανικής εταιρείας με ρίζες που ανάγονται στον 19ο αιώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, Sultan Al Jaber, κάνει έρευνα ανά τον κόσμο για εξαγορές, διαθέτοντας τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο που έχουν ήδη μετατρέψει την εταιρεία σε έναν από τους πιο δραστήριους dealmakers ενέργειας στον κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες απέκτησε συμμετοχές σε έργα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και τη Μοζαμβίκη. Τα χημικά αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής της επέκτασης, καθώς η εταιρεία βλέπει ευκαιρίες στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών, ενώ η ενεργειακή μετάβαση επιβραδύνει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Η συμφωνία για την Covestro έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη των συνομιλιών, με την Adnoc να προσφέρει αρχικά 55 ευρώ ανά μετοχή και να ανεβάζει την προσφορά αρκετές φορές υψηλότερα, ανέφερε το Bloomberg News.

Η συμφωνηθείσα τιμή αντιπροσωπεύει περίπου 11% premium στην τιμή κλεισίματος της Covestro τη Δευτέρα, καθώς και 54% premium από τις 19 Ιουνίου 2023, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το Bloomberg News αποκαλύψει την αρχική προσέγγιση της Adnoc.

Η μετοχή της Covestro σημείωσε άλμα έως και 4% την Τρίτη και διαμορφώθηκε στα 58 ευρώ στο γερμανικό χρηματιστήριο. Το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας στηρίζουν την προσφορά της Adnoc.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της, η Adnoc θα συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας την Covestro με φρέσκα κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η Adnoc δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με διαθέσιμα μετρητά.

Διαβάστε επίσης:

Philips: Γυναίκα αναλαμβάνει κορυφαία θέση για πρώτη φορά στα 133 χρόνια ιστορίας της εταιρείας

Novo Nordisk: Γιατί το Wegovy ρίχνει τις μετοχές της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας

Mulberry: Γιατί απέρριψε προσφορά εξαγοράς £83 εκατ. από την Frasers του μεγιστάνα Mike Ashley