ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Τρελές» αποδόσεις που ξεκινούν από το… 462,4% και φτάνουν μέχρι το 494,9% κατοχύρωσαν, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όσοι σόρταραν τη μετοχή των Folli Follie. Οι αποδόσεις αυτές βγήκαν μέσα από τα προθεσμιακά συμβόλαια της ελληνικής αγοράς Παραγώγων, από παίκτες που πόνταραν στην πτώση της μετοχής της εισηγμένης εταιρίας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, το όνομα της οποίας στα Ιταλικά σημαίνει «τρελή τρέλα». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για να συμβούν όλα αυτά χρειάστηκαν μόνο… τέσσερις έως δέκα συνεδριάσεις στο «ναό του χρήματος», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ημερολογιακό διάστημα 7 έως 17 ημερών… Βέβαια, αν και οι αποδόσεις μοιάζουν ζυμωμένες με χρυσάφι, εν τούτοις τα πραγματικά κέρδη με… ποσοτικούς όρους και όχι με την ποσοστιαία δυναμική τους, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλα. Διότι τουλάχιστον σε αυτό το εξαιρετικά σύντομο διάστημα, δεν έγιναν μεγάλες συναλλαγές στα προθεσμιακά συμβόλαια, ικανές να κάνουν πάμπλουτους όσους είχαν θέσεις Short στη μετοχή του FF Group.
Εξ αρχής φυσικά, εκείνος που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν ο… μοναχικός λύκος Γκάμπριελ Γκρέγκο, του αμερικανικού κερδοσκοπικού Fund QCM, που μαζί με την έκθεση-ρουκέτα κατά της Folli, γνωστοποίησε ότι είχε σορτάρει τη μετοχή. Χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, μέσα από τις οποίες να μπορούν να υπολογιστούν τα κέρδη που έχει αποκομίσει. Αν είναι δηλαδή από 1 έως 2 εκατ. ευρώ, όπως πιστεύουν ορισμένοι από τους επαγγελματίες της αγοράς, ή αν ενδεχομένως κινούνται προς τα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ όπως εκτιμάται από άλλες πιο large εκδοχές, που πιθανότατα ενσωματώνουν και το στοιχείο της υπερβολής.
Ανεξαρτήτως αυτών και σε ό,τι αφορά την προθεσμιακή αγορά των Παραγώγων, είναι ακόμη ένα χρηματιστηριακό «εργαλείο» που δίνει δικαίωμα σε όλους τους ενεργούς «παίκτες» να κυνηγούν (νομίμως φυσικά)τα κέρδη, όχι μόνο από την άνοδο, αλλά και από των πτώση των τιμών. Κάτι που φυσικά θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση των Folli.
Aν λοιπόν κάποιος αποφάσιζε να σορτάρει τη μετοχή, διαισθητικά ή τυχαία δεν έχει σημασία, θα μπορούσε να το πράξει με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιεί καθημερινά τα χρηματιστήριο της Αθήνας, στις 30 του μηνός του περασμένου Απριλίου, το Συμβόλαιο των Folli της «σειράς» του Ιουνίου, είχε τελευταία τιμή στα 15,75 ευρώ ανά μετοχή. Αν τότε άνοιγε κάποιος μια θέση Short, παίζοντας την πτώση με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο, θα μπορούσε να το πράξει με 10 Συμβόλαια πώλησης. Επειδή το κάθε Συμβόλαιο αντιστοιχεί σε 100 μετοχές, η συνολική αξία του σορταρίσματος ήταν 15.750 ευρώ (10 ΣΜΕ Χ 100 μετοχές Χ 15,75 ευρώ η μία). Από αυτήν την αξία όμως, το περιθώριο ασφάλισης που έπρεπε να καταβάλει ο «παίκτης» ήταν μόνο το 12%, δηλαδή 1.890 ευρώ. Μετά από τα άνοιγμα της Short θέσης η μετοχή των Folli ακολούθησε πτωτική τροχιά. Κινούμενη ήπια καθοδικά στις αμέσως δύο επόμενες ,χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν στις 2 και τις 3 Μαίου. Η επίθεση του QCM έριξε στο λίμιτ-ντάουν (-30%) τη μετοχή στις 4 αλλά και στις 7 Μαΐου. Διάστημα κατά το οποίο αυξήθηκε το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης από το 12% στο 27%, για ευνόητους λόγους που σχετίζονται από την αύξηση ρίσκου στη μετοχή. Παρά ταύτα, αυτό δεν επηρέασε τους έχοντες ποντάρει στην πτώση. Με την έννοια ότι δεν απαιτήθηκε πρόσθετη καταβολή κεφαλαίων, διότι από τον ημερήσιο διακανονισμό είχε προκύψει πλεόνασμα, καθώς το «στοίχημα» της πτώσης της μετοχής είχε επιβεβαιωθεί.
Πάντα με βάση τα πραγματικά στοιχεία του χρηματιστηρίου, την περασμένη Δευτέρα 7 Μαΐου, η τελευταία τιμή των Folli στην προθεσμιακή αγορά ήταν στα 7,01 ευρώ. Αν λοιπόν τότε είχε κλείσει η Short θέση, το συνολικό αποτέλεσμα θα μεταφραζόταν ως εξής: Κέρδος 8,74 ευρώ από την πτώση της μετοχής (15,75-7,01) πολλαπλασιαζόμενο επί 10 Συμβόλαια των 100 μετοχών το κάθε ένα. Αυτό σημαίνει ότι το εισπραχθέν κέρδος είναι 8.740 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 462,4% επί του αρχικού κεφαλαίου, το οποίο και διακυβεύτηκε (1.890 ευρώ). Επιστρεφόμενο στον «παίκτη» που κέρδισε το «στοίχημα» της πτώσης. Mε άλλα λόγια, ξεκίνησε να παίζει με 1.890 ευρώ και έφτασε να τα κάνει 10.630…
Η Short θέση στα Folli θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει και στις 20 Απριλίου, από κάποιον υποψιασμένο «πάικτη». Διότι την ημέρα εκείνη έγινε ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών του τελευταίου 9μηνου στο «χαρτί», συνδυασμένος από τρία «πακέτα» μετοχών που άλλαξαν χέρια εκείνη την ημέρα. Τα «πακέτα» αφορούσαν 128.053 μετοχές, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.
Τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, δείχνουν ότι στις 20 Απριλίου, τα Folli τιμολογήθηκαν στα 17,26 ευρώ, στην προθεσμιακή αγορά. Οπότε 10 συμβόλαια, μιας Short θέσης, απαιτούσαν κεφάλαιο 2.071,2 ευρώ.(17,26Χ10Χ100Χ12%). Κλείνοντας η θέση αυτή στις 7 Μαίου , το εισπραχθέν κέρδος ανέρχεται σε 10.250 ευρώ( 17,26-7,01=10,25Χ10Χ100). Αντιστοιχεί δε στο 494,9% επί του αρχικού κεφαλαίου που πονταρίστηκε και πλέον επιστρέφεται, μαζί με τα κέρδη.
Παρά τις εκτυφλωτικές αυτές αποδόσεις, ο συναλλακτικός όγκος στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης ήταν μικρός. Στις 30 Απριλίου έγιναν 161 Συμβόλαια (που εκφράζουν 16.100 μετοχές των Folli) ενώ μέχρι και τις 7 Μαΐου ο συνολικός όγκος των Συμβολαίων ήταν 4.250 των 100 μετοχών το κάθε ένα. Στο διάστημα επίσης από τις 20 έως τις 30 Απριλίου, ο συναλλακτικός όγκος στα Παράγωγα ήταν 926 Συμβόλαια. Πέραν του όγκου των συναλλαγών, οι ανοικτές θέσεις στα Folli στα τέλη Απριλίου ήταν στα 1.115 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, που αντιστοιχούσαν σε 111.500 μετοχές.
Επί της ουσίας, μόνο η εποπτεία του χρηματιστηρίου μπορεί να διακριβώσει επακριβώς σε ποιούς «κωδικούς’ ’έχουν κατανεμηθεί τα κέρδη από τα σορταρίσματα και τι μερίδιο κατέχει επ’ αυτών το QCM Fund. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν το αμερικανικό Fund να έχει κλείσει τις περισσότερες από τις Short θέσεις του στα Folli, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Άγνωστο είναι επίσης και τι ποσό έχει χρησιμοποιήσει το Fund, για να ποντάρει με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με ΣΜΕ) στην πτώση της μετοχής. Αν πάντως αποκαλυφθεί κάποια λαθροχειρία από την πλευρά του QCM και συνάμα ο ανεξάρτητος έλεγχος βγάλει στο τέλος πάλλευκη τη Folli Foollie, τότε ο Γκάμπριελ Γκρέγκο αντιμετωπίζει ποινή τριπλάσια από τα κέρδη που θα αποδειχθεί ότι έβγαλε από το σορτάριασμα…
Τα Παράγωγα βέβαια επειδή είναι… παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, σημαίνει ότι τα κέρδη του ενός, είναι ζημιά του άλλου αντισυμβαλλόμενου, που εμφανίζεται ως αγοραστής των Συμβολαίων. Στην προκειμένη περίπτωση και οι καθώς οι αγοραστές μπορεί να έχουν σύνθετες θέσεις, οι ζημιές είναι δυσδιάκριτες.
Τα «στοιχήματα» των Short φυσικά, δεν είναι πάντα κερδοφόρα. Γιατί όποιοι συνέχισαν να παίζουν στην πτώση της μετοχήςτων Folli και μετά από τις 7 Μαίου, τώρα μετράνε ζημιές. Διότι η μετοχή έκανε κίνηση ανάκαμψης. Έτσι, όσοι στοιχημάτισαν στην πτώση, χάνουν το… 74% του κεφαλαίου τους, στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Δηλαδή από τις 7 έως και τις 11 Μαΐου. Ένδειξη πασιφανής ότι όλα τούτα είναι για «μεγάλα παιδιά» και όχι για τον άμαθο πληθυσμό του χρηματιστηρίου…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O «Κινέζος Buffet», η άγνωστη ζωή του και η υπόθεση της Folli Follie
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Gabriel Grego (QCM) στο mononews.gr: Να παραιτηθεί η διοίκηση των Folli Follie – Δεν χτυπάμε καμία άλλη ελληνική εταιρεία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Το παράδοξο της Folli Follie
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O «Κινέζος Buffet», η άγνωστη ζωή του και η υπόθεση της Folli Follie
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καίτη Κουτσολιούτσου (Folli Follie): «Τώρα μετράω φίλους και εχθρούς»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Διαδηλώσεις γιατί μασκοφόροι έκαψαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Καλούν να προστατευτούν οι μειονότητες(Βίντεο)
- American Airlines: Διέκοψε όλες τις πτήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αθήνα προς Άγκυρα για ΑΟΖ: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση – Δεν νομιμοποιείστε για συμφωνίες
- Κίνηση τώρα: Νέο κύμα καθυστερήσεων στην Αττική οδό