ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν μισό αιώνα στο μάχιμο επιχειρείν μετράει ο Γιάννης Τσουκαρίδης. Το μεγάλο αφεντικό και συνάμα η εμβληματική ταυτότητα της Paperpack. Εταιρείας εισηγμένης εδώ και είκοσι χρόνια στο χρηματιστήριο , με τις ρίζες του…γενεαλογικού της δέντρου να βρίσκονται στη μικρασιατική Σμύρνη.
Εκεί δηλαδή όπου ο παππούς του δημιούργησε το 1891 μια μικρή τυπογραφική μονάδα με την επωνυμία «Μέλισσα». Μεταφέροντας τις δραστηριότητές της στην Αθήνα, μετά από τον ξεριζωμό του 1922.
Στη διάρκεια όμως των ταραγμένων γεγονότων του εμφυλίου η μονάδα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ο πατέρας του Πέτρος ανέλαβε να την ξαναστήσει από την αρχή.
Ως συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, ο Γιάννης Τσουκαρίδης είναι εκείνος που από το 1973 σφραγίζει την αναπτυξιακή πορεία της Paperpack.
Η οποία πλέον έχει καταστεί μια σημαντικά υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο των εκτυπώσεων, κυτιοποιίας και χάρτινης συσκευασίας.
Τροφοδοτώντας κυρίως βιομηχανικές μονάδες με χάρτινα κουτιά και έντυπα, για τη συσκευασία και προώθηση των προϊόντων τους. Όπως είναι τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, τα ποτά, τα τσιγάρα, τα φάρμακα και τα απορρυπαντικά.
Στα τέσσερα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα (από το 2009 έως και το 2012) η Paperpack είχε ώς επιχειρηματικός όμιλος ισάριθμες αρνητικές χρήσεις, με τις ζημιές να φτάνουν αθροιστικά στα 4 εκατ. ευρώ.
Από το 2013 όμως, παράγει συνεχώς κέρδη, τα οποία ανέρχονται στα επίπεδα των 9,6 εκατ. ευρώ. Περιλαμβανομένων και των θετικών επιδόσεων είχε στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.
Δείγμα γραφής όλα, αυτά του επιτυχημένου πλάνου επενδύσεων, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που ενδυνάμωσε τη θέση της εταιρείας στην αγορά.
Γεγονός που σαφέστατα και έρχεται να δικαιώσει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του 73χρονου σήμερα, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Paperpack Γιάννη Τσουκαρίδη.
Εξηγώντας ως ένα βαθμό το… συσκευασμένο, μεγάλο «πακέτο» των αμοιβών του, από την εισηγμένη εταιρεία. Στην οποία και διατηρεί τον πλήρη έλεγχο, καθώς ο ίδιος κατέχει το 72,848% των μετοχών, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της μοναχοκόρης του Τζουλιάνας βρίσκεται το 3,008% και σε εκείνο της συζύγου του Βεατρίκης είναι ένα επιπλέον 1,807%.
Με συνέπεια η οικογενειακή επιρροή να φτάνει στο 77,663% αφήνοντας στην ελεύθερη διασπορά μόνο το υπόλοιπο 23,334% της εταιρείας. Η οποία συγκαταλέγεται στους μικρούς της αγοράς, με την έννοια ότι η χρηματιστηριακή της αξία είναι τώρα στα 19,8 εκατ. ευρώ.
Στα 613.094 οι αποδοχές του Γιάννη Τσουκαρίδη
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης αποδοχών που έχουν υποχρέωση να δημοσιοποιούν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, οι αμοιβές που έλαβε την περσινή χρονιά από την Paperpack ο Γιάννης Τσουκαρίδης ανήλθαν αισίως στα 613.094 ευρώ μικτά.
Εξ αυτών οι 120.000 ήταν το σκέλος των σταθερών αποδοχών, ενώ τα επιπλέον 420.000 ευρώ αφορούσαν το ύψος των μεταβλητών αποδοχών. Εκφράζοντας το θεσπισμένο μπόνους για την επίτευξη μιας σειράς από οικονομικούς στόχους.
Επιπρόσθετα, έλαβε και 64.094 ευρώ, που χαρακτηρίζονται ως οικειοθελείς παροχές από την πλευρά της εταιρείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δαπάνες για ασφαλιστικό πρόγραμμα, για χρήση εταιρικού αυτοκινήτου, για έξοδα κινητού, καθώς επίσης και για άλλη μια, μάλλον ασυνήθιστη, εταιρική παροχή. Διότι αφορά την παροχή διατακτικών σίτισης… Χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για τα ποσά που συνοδεύουν το συγκεκριμένο έξοδο.
Προφανώς ο ίδιος επιχειρηματίας θα γνωρίζει καλύτερα από όλους τους άλλους, τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκαν στο «πακέτο» των αμοιβών του και τα…σιτιστικά «κουπόνια».
Άλλωστε ο Γιάννης Τσουκαρίδης, εκτός από τις απ’ ευθείας αποδοχές από την εταιρεία πήρε πέρσι και περίπου 390.000 ευρώ καθαρά από τα διανεμηθέντα μερίσματα. Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο, το καθαρό μερίδιο που έλαβε από τη νέα μερισματική παροχή, ήταν της τάξεως του 1,4 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά βεβαίως αντικατοπτρίζουν τη δική του καταλυτική συνδρομή στη δυνατότητα της Paperpack να αναπτύσσεται, να παράγει και να μοιράζει κέρδη.
Εκτός όμως από τον πατέρα Τσουκαρίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βρίσκεται εδώ και 11χρόνια και η κόρη του Τζουλιάνα. Η οποία είναι αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος και Διευθύντρια προμηθειών.
Πέρσι, το σύνολο των μικτών αποδοχών της διαμορφώθηκε στα 97.559 ευρώ. Εκ των οποίων τα 26.194 ευρώ εντάσσονται στις εταιρικές παροχές, στη «δέσμη» των οποίων είναι και οι διατακτικές σίτισης.
Αμοιβές ισοδύναμες με το 36,8% των κερδών της εταιρείας
Σε αδρές γραμμές οι μικτές αποδοχές του πατέρα κυρίως, αλλά και της κόρης Τσουκαρίδη φτάνουν στα 710.653 ευρώ και αντιστοιχούν στο…36,8% της καθαρής κερδοφορίας των 1,929 εκατ. ευρώ που είχε στη χρήση του 2019 και σε ομιλική βάση η Paperpack.
Οι δυό τους επίσης έλαβαν επίσης το…85,4% από το συνολικό ποσό που διατέθηκε (832.167) για τις αμοιβές του 9μελούς Δ.Σ της εταιρείας. Από το οποίο τα 4 μέλη δεν είχαν παρά μηδενικές αποδοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Paperpack οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές για τον κάθε έναν από τους 157 εργαζόμενους (ωρομίσθιοι στην πλειονότητά τους ) ήταν 15.240 ευρώ.
Με άλλα λόγια οι αμοιβές του Γιάννη Τσουκαρίδη και της κόρης του, αντιστοιχούσαν σε εκείνες 47 εργαζόμενων. Δηλαδή στο 30% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
Περισσότερα από τη ΚΡΙ-ΚΡΙ και αρκετούς άλλους
Πέραν τούτων είναι χαρακτηριστικό ότι: Το «πακέτο» των αμοιβών του Γιάννη Τσουκαρίδη ξεπερνά τις συνολικές αποδοχές που δόθηκαν πέρσι για τα μέλη του Δ.Σ της Σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ- ΚΡΙ. Η οποία είχε πέρσι 7,5 φορές μεγαλύτερα καθαρά κέρδη από αυτά της Paperpack και διέθεσε 519.927 ευρώ για τα τις αμοιβές 5 μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου. Με το Παναγιώτη Τσινάβο να παίρνει 386.000 ευρώ μικτά.
Ακόμη το «πακέτο» των αποδοχών Τσουκαρίδη ξεπερνά και το σύνολο των εξόδων που είχε ολόκληρο το Δ.Σ της Έλτον Χημικά, ενώ ανώτερο των και των αμοιβών μιάς σειράς άλλων επιχειρηματικών στελεχών.
Και τούτο αν ληφθεί υπό όψη ότι ο Λάμπρος Βαρούχας, εκτελεστικό μέλος της Ελβάλ-Χαλκόρ και Γενικός Διευθυντής του κλάδου αλουμινίου έλαβε πέρσι 530.203 ευρώ μικτά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελίν- Όιλ Ιωάννης Αληγιζάκης πήρε 514.484, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Μοτοδυναμική» Σωτήρης Χατζίκος έλαβε 448.592, ο Πρόεδρος της Παπουτσάνης, Γιώργος Γκάτζαρος πήρε 351.052, ενώ οι μικτές πάντα, αμοιβές για τον πρόεδρο της Ιντρακάτ Δημήτρη Κούτρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Πέτρο Σουρέτη ήταν 114.110 και 240.361 ευρώ αντιστοίχως.
Η επιχειρηματική διάδοχος και η αγάπη για τη Μύκονο
Στην περίπτωση της Paperpack, η ευειδής Τζουλιάνα Τσουκαρίδη, σπουδαγμένη στην Αγγλία και εξαιρετικά δραστήρια businesswoman δείχνει έτοιμη να αναλάβει τη σκυτάλη της επιχειρηματικής διαδοχής.
Τουλάχιστον όπως έχει αποτυπωθεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα, η οικογένεια έχει ιδιαίτερη αγάπη για τη Μύκονο, όπου και διατηρεί σπίτι πάνω από τη φημισμένη παραλία της Ψαρρούς. Δίνοντας εκεί αρκετά λαμπερά και και…ιστορικά πάρτι , με διάσημους καλεσμένους.
Πέραν τούτων και με βάση τα όσα κατά καιρούς έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας, οι περιγραφές για την Τζουλιάνα Τσουκαρίδη είναι ότι «της αρέσουν τα ταξίδια, λατρεύει το σκι, είναι η ψυχή της παρέας, έχει χιούμορ, αγαπάει τα ζώα και είναι φίλαθλος του Παναθηναϊκού». Καθώς επίσης και οτι «σε γενικές γραμμές, συμπεραίνεις με ευκολία πως η ζωή της δεν σταματάει στην δουλειά…»
Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2017 από τη σελίδα της «Σίβυλλας» ( στο Βήμα ) είχε γίνει το ακόλουθο σχόλιο: « Σε μια τεράστια αποθήκη πλαστικών πραγματοποιήθηκε ένα super glamorous, εντελώς διαφορετικό γαμήλιο πάρτι. Η νύφη, ένα νεαρό μικροσκοπικό καλλίγραμμο κορίτσι, τραγούδησε και χόρεψε α λα Τζένιφερ Λόπεζ με live ορχήστρα.
Η νύφη Τζουλιάνα Τσουκαρίδη με «κορμάκι» διά χειρός Celia Kritharioti ξεσήκωσε τους προσκεκλημένους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μια αποθήκη πλαστικών ιδιοκτησίας του γαμπρού Γ. Ρήγα. Η αποθήκη έμοιαζε με το Studio 54. Ο κόσμος χόρευε σε ρυθμούς disco και house μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…»
Με υπεραξίες 331% σε περίπου 4 χρόνια
Αν μη τι άλλο και ανεξαρτήτως όλων αυτών η Τζουλιάνα Τσουκαρίδη φαίνεται να διακρίνεται και για την επενδυτική της ευθυβολία. Τον Απρίλιο του 2016 διέθεσε 79.403,16 ευρώ για να αγοράσει 68.451 μετοχές της Paperpack.
Σήμερα οι μετοχές αυτές αξίζουν…342.255 ευρώ. Καθώς η τιμή τους από τα 1,16 ευρώ όπου βρισκόταν τότε, έχει αναρριχηθεί τώρα στα 5 ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο 331% σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από 4 έτη.
Το «χαρτί» πάντως δεν διεκδικεί δάφνες για τη συναλλακτική του δραστηριότητα. Στις 154 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της εφετινής χρονιάς, η αρκετά συγκεντρωμένη μετοχή ,δεν άνοιξε για συναλλαγές στις 32. Έμεινε δηλαδή «παγωμένη» σχεδόν στο 21% των ημερών διαπραγμάτευσης…
Για το διάστημα που έχουν γίνει αγοραπωλησίες αγοραπωλησίες, η μέσα ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 4.405 ευρώ, με κατά μέσο όρο να αλλάζουν χέρια 865 μετοχές.
Χθές ο τίτλος παρέμεινε εν υπνώσει, ενώ προχθές είχε ενισχυθεί κατά 5,93%, με συναλλακτικό όγκο 69 μετοχών, αξίας 364 ευρώ. Με τις οποίες η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 1,1 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στις παρυφές των 19,8 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, στην προχθεσινή συνεδρίαση στο «ναό» του χρήματος η Paperpack ενίσχυσε τη χρηματιστηριακή αξία κατά…3.199 φορές παραπάνω από τη αξία των συναλλαγών που έκανε.