ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, στην Ελλάδα κατά το εξεταζόμενο διάστημα πουλήθηκαν 450,9 χιλ. έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας έναντι 474,1 το πρώτο τρίμηνο του 2018 (μείωση 4,9%).
Σε αξία η αγορά των smartphonesτο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 118,3 εκατ. ευρώ έναντι 128,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (μείωση 8,2%).
Η μέση αξία των συσκευών ήταν στα 262 ευρώ έναντι 272 πέρσι.
Σημειώνεται πάντως ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η αγορά των έξυπνων συσκευών είχε σημειώσει σημαντική άνοδο (21,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ως προς την αξία της και 4,2% ως προς τα τεμάχια.
Πτωτικά, αν και μικρότερο ρυθμό, κινήθηκε και η ευρωπαϊκή αγορά των smartphones, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Counterpoint που παρουσίασε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών). Η αξία της αγοράς μειώθηκε 3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως σημειώνεται κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιμήκυνσης του κύκλου ζωής των συσκευών και της έλλειψης καινοτομίας σε νέα μοντέλα. Οι καταναλωτές αναμένουν την έλευση της τεχνολογίας 5G, για να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των συσκευών τους, αν και ο αντίκτυπος των δικτύων επόμενης γενιάς δεν θα είναι ορατός άμεσα.
Την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αγοράς κατέκτησε η Samsung με τη Huawei να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Την πρώτη πεντάδα της αγοράς συμπληρώνουν η Apple, η Xiaomi και η Alcatel. Συνολικά, οι Κινέζοι κατασκευαστές ελέγχουν μία στις τρεις πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη (το 30%). Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις πωλήσεις συγκεκριμένου hardware και λογισμικού στη Huawei, θα έχει επίδραση στην αγορά smartphone της Ευρώπης τα επόμενα τρίμηνα.