ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βελτιώνεται σταδιακά η διαθεσιμότητα σε υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς όχι με τον επιθυμητό ρυθμό που θα μας φέρει σύντομα κοντά στις επιδόσεις των υπολοίπων προηγμένων χωρών.
Τα σταθερά δίκτυα οπτικών ινών μένουν πίσω και εξαιτίας της ζήτησης η οποία δεν είναι ικανή να κάνει τις επενδύσεις των παρόχων να «τρέξουν» στα δίκτυα που φέρνουν την ίνα στο σπίτι (FTTH).
Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές πρόσφατα η διοίκηση του ΟΤΕ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ. Όπως είπε, σήμερα οι συνδέσεις FTTH που έχει εγκαταστήσει ο ΟΤΕ ανέρχονται σε 360 χιλ. και από αυτές χρησιμοποιούνται (έχουν συνδεθεί πελάτες) μόνον οι 25 χιλ.
Σε γενικές γραμμές υπάρχει ζήτηση για VDSL (ταχύτητα έως 50 Mbps). Δεν είναι ικανοποιητική αυτή για το FTTH, διατηρώντας χαμηλά, σε σχέση με άλλες χώρες, τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα.
Η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας και της πολυετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε παίζει ρόλο, γιατί μπορεί να έχει κλειστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο σπίτι του απ΄ όπου πρέπει να εργάζεται και πιθανώς το παιδί του να κάνει τηλε μάθημα την ίδια στιγμή όμως σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων υπολειτουργεί και άρα δεν έχει ανάγκη για αναβάθμιση της σύνδεσής του.
Να σημειώσουμε ότι οι προσφορές που κατά καιρούς κάνουν οι πάροχοι σε συνδυαστικά πακέτα βρίσκουν ανταπόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι ο καταναλωτής ζητάει το κάτι παραπάνω αν πρόκειται να δώσει έστω και λίγα επιπλέον ευρώ για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του αναγκών.
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα βάσει των στοιχείων του ΟΤΕ οι γραμμές FTTH στη χώρα θα φθάσουν το 1 εκατ. σε δύο χρόνια (σήμερα πρέπει να προσεγγίζουν τις 450 χιλ.) ενώ τότε συνολικά οι γραμμές βασισμένες σε δίκτυα νέας γενιάς (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα και στο σπίτι – VDSL, vectoring και FTTH) θα καλύπτουν το 80% του συνόλου των τηλεφωνικών γραμμών.
Καθυστερήσεις παρατηρούνται και όσο αφορά το vectoring το οποίο με βάση τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Δεν λείπουν στο μεταξύ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι προκειμένου να υλοποιήσουν δίκτυα οπτικών ινών (δήμοι που δημιουργούν κάθε είδους προσκόμματα, καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση κ.λ.π.).
Εκτιμήσεις για τη ζήτηση δεν δύναται να γίνουν στο βαθμό που αυτή εξαρτάται γενικότερα από την οικονομία και συνακόλουθα τη δυνατότητα των νοικοκυριών να αυξήσουν την μηναία δαπάνη τους και των επιχειρήσεων να εργαστούν απρόσκοπτα (π.χ. αυτές στον τουρισμό).
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης της διαθεσιμότητας και της ζήτησης δεν θα κάνει την Ελλάδα να προλάβει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο αφορά την ανάπτυξη των δικτύων FTTH.
Για το που βρισκόμαστε αναφορικά με τα δίκτυα FTTH μίλησε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής. Σε συζήτηση στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών σημείωσε: Νομίζω στο κομμάτι της κινητής η Ελλάδα είναι σε ένα εξαιρετικό σημείο, ανήκει σίγουρα στο club των προηγμένων χωρών αυτού του κόσμου. Εκεί που πρέπει να γίνει δουλειά είναι στη σταθερή. Παρόλη τη σημαντική πρόοδο που έχουμε κάνει τα 3 τελευταία χρόνια είναι σαφές πως αν θέλουμε να χωρίσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τα προηγμένα κράτη του πλανήτη θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε οπτικές ίνες που θα φτάνουν μέχρι το τελευταίο σπίτι και την τελευταία επιχείρηση. Υπάρχουν τα πλάνα των παρόχων που θα καλύψουν μεγάλο κομμάτι της επικράτειας και το Ultra Fast Broadband (UFBB) που θα καλύψει τμήματα της χώρας που δεν έχουν το ίδιο εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της γραμμικής εξέλιξης και νομίζω χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να καλύπτει και την προσφορά και τη ζήτηση.»
Σχετικά με το UFBB έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα ο στόχος είναι να προκηρυχθεί έως τα μέσα Ιουνίου. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.
Την ίδια στιγμή το 5G προχωρά και γρηγορότερα από τι αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως είπε για τον ΟΤΕ η διοίκησή του, αναφέροντας ότι το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας καλύπτει ήδη το 45% του πληθυσμού.
Στην ανάγκη για περισσότερες συνδέσεις FTTH αναφέρθηκε πρόσφατα επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, σημειώνοντας ότι το πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που ηγείται περιλαμβάνει 150 χιλ. νέες γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι καθώς υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση της Αττικής με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και της Κέρκυρας με την ηπειρωτική χώρα.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Πιερρακάκης στο mononews: Πώς θα γίνουν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike