ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 2007 ο κ. Μαθιός Ρήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου, μέτοχοι και ιδρυτές της Energean, τόλμησαν και πίστεψαν στη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει πετρέλαιο και επένδυσαν στον Πρίνο όταν κανείς δεν ήθελε να τον ακουμπήσει. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Η μακρόχρονη εμπειρία του κ. Μαθιού Ρήγα στην επενδυτική τραπεζική και στις επενδύσεις σε πετρέλαιο στην τράπεζα Chase Manhattan τον έκανε να μπορεί να δει αποδόσεις και δυνατότητες και να πιστέψει στην ευκαιρία, σε μια εποχή που κανείς δεν το πίστευε. Και αποφάσισε να μπει στην παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα, αποκτώντας τις μετοχές της Καβάλα Οϊλ που είχε τότε τις άδειες του Πρίνου που εξαγοράστηκαν το 2007 αντί 1 εκατ. ευρώ …
Ωστόσο ούτε ο ίδιος, θα μπορούσε τότε να μαντέψει τότε, ότι από τον ελληνικό Πρίνο, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ελληνική εταιρεία που σήμερα έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στη σύνθεσή της, που κράτησε την Ελλάδα στην παραγωγή πετρελαίου και που σήμερα συμβάλλει ώστε το Ισραήλ να γίνει εξαγωγέας πετρελαίου.
Σήμερα η Energean είναι στο απόγειό της, έτοιμη να αξιοποιήσει το δρόμο που άνοιξε το 2022 που ήταν ένα έτος – ορόσημο για την εταιρεία. Ξεκινήσε η παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ξεκίνησε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους της. Πέτυχε την ανακάλυψη και απομείωσε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή της, εξέλιξη που εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές.
Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και στην ενίσχυση της ευημερίας για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή σε μια εποχή.
Για φέτος, εστιάζει στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη, συνεχίζοντας την αύξηση της παραγωγής από το Karish και να οριστικοποιώντας το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya/ North Idku στην Αίγυπτο.
Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.
Σήμερα ο Μαθιός Ρήγας μαζί με το Στάθη Τοπούζογλου, οι ιδρυτές και μέτοχοι της Energean και διατηρούν συνδυαστικά το μεγαλύτερο μετοχικό σχήμα στην εταιρεία που διατηρεί αναλλοίωτο το ελληνικό DNA της, ελέγχοντας 8-9% έκαστος, σε μια εταιρεία που η αξία της στο Χρηματιστήριο έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ ευρώ και μεγάλες προοπτικές.
Το Ισραήλ εξάγει πετρέλαιο
Χθες ένα νέο ορόσημο επιτεύχθηκε στην πορεία της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι και ιστορικής σημασίας για το Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά η χώρα εξάγει αργό πετρέλαιο στην ιστορία της.
Συγκεκριμένα, με τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών εκφόρτωσης του FPSO “Energean Power”, οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish ρευστοί υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές. Το φορτίο πωλήθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με την Vitol και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δημιουργεί και ένα πρόσθετο έσοδο για την Energean.
Η Energean παραμένει εστιασμένη στο φυσικό αέριο και η παραγωγή στο Ισραήλ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, επωφελείται από το ελαφρύ, καλής ποιότητας αργό πετρέλαιο που παράγεται από σύγχρονες και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υποδομές, όπως το “Energean Power”, που παρουσιάζει διεθνώς αυξημένη ζήτηση.
Το ελληνικό θαύμα της Energean -Οι προοπτικές
Οι ιδρυτές της εταιρείας είδαν νωρίς ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο, με το βάρος να περνά όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο και με το πετρέλαιο αλλά και, κυρίως, τον άνθρακα να υποχωρούν. Αυτό το αντιλήφθηκαν πολύ έγκαιρα – πριν γίνει πιεστική η απαίτηση για φιλικότερες μορφές ενέργειας διεθνώς- και το δείχνει αυτό η στροφή της εταιρείας στο φυσικό αέριο με την εξαγορά των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ πριν από 4 χρόνια. Το Karish μπήκε ήδη σε ανάπτυξη, θα μπει και το Karish North, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2019.
Με προσεκτικές και τολμηρές κινήσεις η Energean πέτυχε ξεκινώντας από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα στον Πρίνο, για φέτος η συνολική παραγωγή της να διαμορφώνεται μεταξύ 48-57 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ετήσια παραγωγή ήταν 15 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, στην αύξηση της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM φέτος, και επιβεβαιώνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.
Ορόσημο για την ανάπτυξή της ήταν η εξαγορά της Edison E&P, με την οποία η Energean απέκτησε νέα παραγωγικά κοιτάσματα στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στην Κροατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα έργα, παράλληλα με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish, Tanin και Karish North στο Ισραήλ. Όλα αυτά έκαναν την Energean τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η μετοχή της ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 4,5 λίρες τον Μάρτιο του 2018 και στην πορεία μέχρι το ιστορικό υψηλό των 16 λιρών τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε σημαντικές αποδόσεις σε μεγάλους θεσμικούς όπως η Third Point και η Kerogen και τη δυνατότητα να αποεπενδυθούν με μεγάλα κέρδη.
Στο Χρηματιστήριο στο Λονδίνο μπήκε το 2018 με κεφαλαιοποίηση 770 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει φτάσει τα 2,5 δισεκ. Και στο μεσοδιάστημα ο μεγαλύτερος μέτοχος (με 26%) το επενδυτικό fund της Third Point, αποεπένδυσε με σημαντική απόδοση και μάλιστα ενώ βγήκε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό η μετοχή της Energean ανέβαινε.
Τον Φεβρουάριο του 2021, με τη μεγαλύτερη high yield ιδιωτική ομολογιακή έκδοση ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων (υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές), στην Energean τοποθετήθηκαν πλέον επενδυτές από όλο τον κόσμο.
Μεγάλοι θεσμικοί που διατηρούν σημαντικές θέσεις στη μετοχή σήμερα είναι η UBS, οι ισραηλινές Clal και Pelham, η Phoenix Provident, η Pelham Capital κ.α.
Η εταιρεία συμμετέχει και στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς κατέχει θέση operator στο Block 2 στο Ιόνιο, αλλά διαθέτει συμμετοχή 50% στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.
Η καλή πορεία της εταιρείας πιστοποιείται από την αύξηση των οικονομικών της μεγεθών. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν το 2022 κατά 48,2 %, στα 736,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) κατά 97,3%, στα 418,5 εκατ. δολάρια. Ακόμη, ο όμιλος επένδυσε 699,8 εκατ. δολάρια (+73,4% σε ετήσια βάση), ενώ στις έρευνες υδρογονανθράκων επενδύθηκαν 135,7 εκατ. δολάρια (+178,6% σε ετήσια βάση).
Για τα 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου, η Energean θα γνωστοποιήσει εντός του έτους το σχέδιο ανάπτυξης, ενώ εξετάζονται προοπτικές όπως οι εξαγωγές προς αγορές όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος καθώς και η αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.
Και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. Πέραν της Περιοχής Ολύμπου, όπως είναι γνωστό, η Energean έχει επιτύχει στο Ισραήλ ανακάλυψη της τάξης των 7 BCM με την γεώτρηση «Ερμής» στο Block 31. Τα αποτελέσματα του «Ερμή» έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τους γειτονικούς στόχους «Ορφέας» και «Ποσειδών», οι οποίοι είναι πιθανό να αποτελέσουν μελλοντικούς στόχους προς επιβεβαίωση ποσοτήτων σε μία περιοχή την οποία η εταιρεία ονόμασε «Περιοχή Αρκαδίας».
Επιτυχής, όμως, ήταν και η 4η ερευνητική γεώτρηση «Ηρακλής» στο Block 23 που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Η ανακάλυψη θα αξιολογηθεί περαιτέρω, ενώ δυνητικός στόχος σε ρευστούς υδρογονάνθρακες για μελλοντική έρευνα υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος.
Στην Αίγυπτο, όπου η παραγωγή του 2022 ήταν κατά 87% σε φυσικό αέριο, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η πρώτη γεώτρηση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων NEA/NI, η παραγωγή από τα οποία θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ άλλες τρεις γεωτρήσεις αναμένεται να τεθούν σε παραγωγή στη διάρκεια του έτους. Ως επακόλουθο, η παραγωγή του ομίλου εκτός Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Βόρεια Θάλασσα) αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρσι και να κυμανθεί μεταξύ 37 και 43 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία προγραμματίζεται για το εξάμηνο του 2024, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Έψιλον στον Πρίνο.
Εντός του 2023 πρόκειται να εγκατασταθούν οι απαιτούμενοι εξοπλισμοί (second gas export riser, second oil train) για την αύξηση της δυναμικότητας του FPSO από τα 6,5 στα 8 BCM ετησίως. Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με την Vitol, έναν από τους μεγαλύτερους traders παγκοσμίως, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο φορτίο με ρευστούς υδρογονάνθρακες.
Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής του
Η Energean η μείωση των εκπομπών ρύπων και η έμφαση στη βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία υδρογονανθράκων στον κόσμο που δεσμεύθηκε για μηδενικούς συνολικά ρύπους το 2050. Και έχει ξεκινήσει να υλοποιεί αυτήν τη δέσμευση: συμφωνήσαμε πρόσφατα με τη ΔEΗ το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις μας στον Πρίνο και στην Καβάλα να προέρχεται από ανανεώσιμη ενέργεια. Ο Πρίνος γίνεται «πράσινος», και αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο η έκλυση 25.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ενώ μειώνουμε κατά 45% τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Ο Μαθιός Ρήγας ήταν προσκεκλημένος της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Καρόλου του Γ’ της Αγγλίας στη μεγάλη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάκιγχαμ ενόψει της έναρξης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) του ΟΗΕ, το φθινόπωρο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Ρήγαςείχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Βασιλιά Κάρολο τον Γ’ και τα μέλη που ηγούνται της Terra Carta, της πρωτοβουλίας του Βασιλιά Καρόλου του Γ’ που τοποθετεί την βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και που αντλεί το όνομά της από την ιστορική Magna Carta η οποία ενέπνευσε τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών περίπου 800 χρόνια πριν. Η Energean είναι μεταξύ των οργανισμών που έχουν υπογράψει την Terra Carta και ο κ. Ρήγας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην γενικότερη φιλοσοφία και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο όμιλος στον τομέα των ESG (Environment, Social, Governance – Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).
Η πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησής της στο Carbon Disclosure Project αναδεικνύει την δέσμευσή της να είναι όσο πιο βιώσιμη γίνεται. Στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) συνεχίζει να βάζει στόχους και δεσμεύσεις και να τις υλοποιεί.
Ο όμιλος διατηρεί την εκτίμηση για μεσοπρόθεσμη μείωση των εκπομπών CO2 στα 7-8 κιλά ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050.
Who is who
Ο κ. Μαθιός Ρήγας διαθέτει πτυχίο Ορυκτολογίας και Μεταλλουργικής Μηχανικής από το ΕΜΠ, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μηχανική Πετρελαίου από το Imperial College. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην επιχείρηση Arthur Andersen το 1991, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος σε ενεργειακά ζητήματα. Ακολούθως και μέχρι το 1999 ήταν αντιπρόεδρος στην Chase Manhattan Bank για του τμήματος χρηματοδότησης της ναυτιλίας, της ενέργειας όπου διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια άνω των 5 δις δολαρίων, κυρίως στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από το 1999 ως το 2001, ήταν επικεφαλής του τμήματος Shipping της Τράπεζας Πειραιώς. Πριν από τη θέση αυτή κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος χρηματοδότησης Ναυτιλίας, Ενέργειας και Σχεδίων στην τράπεζα Chase Manhattan του Λονδίνου,
Με εμπειρία 18 ετών στην επενδυτική τραπεζική και στο private equity από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της Energean. Από το 2001 έως 2007 ίδρυσε και ήταν διευθύνων εταίρος της Capital Connect Venture Partners, ενός fund με επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής, της υγείας, της διαχείρισης απορριμμάτων και των βιομηχανιών τροφίμων. Από το 1999 έως το 2001 ο Mathios ήταν υπεύθυνος του ναυτιλιακού τμήματος της Τράπεζας Πειραιώς και από το 1993 έως τ Διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Tires Herco S.A. και MAVIN S.A. στην Ελλάδα. Ο Μαθιός είναι πτυχιούχος Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πτυχίο MSc/DIC Μηχανικός Πετρελαίου από το Imperial College του Λονδίνου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»