Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μαθήματα επιτυχίας: 4 κορυφαίες συμβουλές από Buffett, Gates και 2 ακόμη δισεκατομμυριούχους

Από αριστερά: Warren Buffett, Bill Gates, John Paul DeJoria, Daniel Lubetzky

Οι δισεκατομμυριούχοι φαίνονται συχνά σαν “άπιαστα” πλάσματα, με τα οποία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συγχρωτιστούμε. Ωστόσο, πολλοί έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο επιτυχίας, που επιθυμούν να μας νουθετήσουν σωστά, ώστε αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους.

Τα μαθήματα επιτυχίας από τους κορυφαίους, μας δίνουν πληροφορίες για την επιχειρηματικότητα, τη δικτύωση και το πώς να χτίσουμε πλούτο.

Ιδού λοιπόν 4 κορυφαίες συμβουλές από τους Warren Buffett, Bill Gates and 2 ακόμη δισεκατομμυριούχους

Να περιβάλλεστε από τους σωστούς ανθρώπους

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Kind Snacks, Daniel Lubetzky, μας συμβουλεύει να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που νιώθουν άνετα να μας “προκαλούν” (με την καλή έννοια).

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι είχε φίλους και συναδέλφους που μπόρεσαν να τον συμβουλέψουν όταν εντόπισαν μία λάθος κίνηση, ήταν ένας από τους  βασικότερους λόγους για την επιτυχία του.

Daniel Lubetzky (Πηγή: kindsnacks.com)

«Αν δεν περιτριγυρίζεσαι από τέτοιους ανθρώπους, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχετε, διότι μπορεί να πέσετε στην παγίδα του “είμαι καταπληκτικός” και να μην καταλάβετε πότε τα “θαλασσωνετε”», αναφέρει ο Lubetzky στο CNBC.

Τονίζει ακόμη ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που είναι «ευγενικοί» έναντι αυτών που είναι απλώς «καλοί».

«Το “καλός” δεν απαιτεί πολλά. Καλός θα φανείς αν είσαι απλά παθητικός. Ωστόσο, η ευγένεια απαιτεί τη δύναμη της σοβαρότητας», σημειώνει.

Να είστε εξαιρετικά καλοί σε ό,τι κάνετε

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway 2022, ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett έδωσε μερικές από τις συμβουλές του σχετικά με την καλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό: ενισχύστε τις δεξιότητές σας και προσπαθήστε να είστε οι κορυφαίοι στον τομέα σας, είπε.

«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε εξαιρετικοί σε κάτι», εξήγησε ο μεγιστάνας των επενδύσεων, αναφέροντας επαγγέλματα όπως γιατρούς και δικηγόρους ως παραδείγματα, υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι θα σας επιβραβεύσουν, εάν μείνουν ευχαριστημένοι με το προϊόν σας ή την υπηρεσία σας».

Warren Buffett

Ο Buffett παρατηρεί ότι, σε αντίθεση με το νόμισμα, οι δεξιότητες είναι ανθεκτικές στον πληθωρισμό.

«Εάν έχετε μια δεξιότητα που είναι σε ζήτηση, θα παραμείνει σε ζήτηση, ανεξάρτητα από την αξία του δολαρίου», σημείωσε.

«Ο,τι ικανότητες και δεξιότητες έχετε, δεν μπορούν να σας αφαιρεθούν. Η καλύτερη επένδυση με διαφορά είναι οτιδήποτε εξελίσσεται και δεν φορολογείται καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μεγιστάνας.

Διαβάστε πολύ

Κοινώς, «Do your homework!»

Παρόλο που όλοι έχουμε συμβουλές που θα θέλαμε να μπορούσαμε να δώσουμε στους νεότερους εαυτούς μας, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς έχει σκεφτεί πολύ τι συμβουλές θα έδινε στον εαυτό του, την περίοδο που ήταν μαθητής γυμνασίου ακόμα.

Σε μια φωτογραφία που δημοσίευσε στο LinkedIn, στη λεζάντα έγραφε: «Θυμάμαι αυτόν τον τύπο. Πολλά έχουν αλλάξει από αυτή τη φωτογραφία, αλλά θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένος ένιωσα για το επόμενο κεφάλαιο. Η συμβουλή μου είναι απλή: Διαβάστε πολύ και ανακαλύψτε μια δεξιότητά σας που σας αρέσει».

Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι μόλις ξεκινήσει ένα βιβλίο, πάντα το τελειώνει.

Μπιλ Γκέιτς

«Αρνούμαι να παρατήσω ένα βιβλίο στη μέση, ακόμα κι αν δεν μου αρέσει», είχε αναφέρει στο Time το 2017, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αναγνωστικές συνήθειες ήταν «απολύτως» ουσιαστικές για την επιτυχία του.

Υπέρ της δια βίου μάθησης, ο Γκέιτς σημειώνει ότι «Όταν σταματάς να μαθαίνεις, τότε ξεκινάς να γερνάς».

«Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάσω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά μου».

Νιώστε άνετα με την απόρριψη

Ο δισεκατομμυριούχος John Paul DeJoria εξηγεί ότι αυτή είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσεις εάν θέλεις να είσαι επιτυχημένος.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας προϊόντων μαλλιών Paul Mitchell και της εταιρείας τεκίλα Patrón Spirits τονίζει ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι για πολλή απόρριψη».

«Εάν είστε προετοιμασμένοι και ξέρετε ότι έρχεται η μεγάλη απόρριψη, τότε δεν πρόκειται να σας επηρεάσει. Ούτε θα σας βλάψει. Μπορείτε να μάθετε από αυτό», αναφέρει.

Ο πλούσιος επιχειρηματίας δηλώνει ότι αυτό είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα που έμαθε «the hard way!».

John Paul DeJoria

«Χτυπάς πολλές πόρτες. Ο κόσμος δεν θα σε αφήσει να μπεις», συνεχίζει.

Όμως, όπως υποστηρίζει, οι εμπειρίες από αποτυχημένες δουλειές του έδωσαν την ικανότητα να διαχειρίζεται την απόρριψη, χωρίς να την αφήνει να τον επηρεάσει.

Έχοντας δοκιμαστεί σε πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα, κατανοεί απόλυτα ότι η απόρριψη είναι αναπόφευκτη.

«Είτε ξεκινάς μια επιχείρηση είτε όχι, υπάρχει απόρριψη. Αυτό ισχύει στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην επαγγελματική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dejoria έχει καταγωγή από την Καβάλα και πριν γίνει εκατομμυριούχος, χρειάστηκε να μείνει στον δρόμο δύο φορές.

Γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να μην έχεις πόρους και να αναζητάς μια καλύτερη ζωή.

Γιος ενός Ιταλού – τον οποίο σχεδόν δεν γνώρισε καθώς έφυγε όταν ο Dejoria ήταν 2 ετών- και μιας Ελληνίδας μετανάστριας από την Καβάλα, της Μαγδαληνής Κοντούδη δούλεψε για πρώτη φορά σε ηλικία 9 ετών πωλώντας χριστουγεννιάτικες κάρτες πόρτα πόρτα.

Πούλησε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες και πολλά άλλα, δουλειές που ήταν πολύ δύσκολες για τον ίδιο.

«Έβλεπες να σου κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα 30 – 40 φορές μέχρι να δεις κάποιον να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον και να σου μιλήσει», έχει πει σε συνέντευξή του.

Διαβάστε επίσης: 

John Catsimatidis: Ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να πείσει την Κίνα να δώσει αρκούδες Panda στην ΝΥ

Μπερνάρ Αρνό: Ανασχηματισμός στην LVMH – Γιατί αποχωρεί ο γιος του από CEO της Βerluti

Γουόρεν Μπάφετ: Δωρίζει ξανά μετοχές για το Thanksgiving – «Η Berkshire ήρθε για να μείνει!»