«Η τεχνητή νοημοσύνη φεύγει σταδιακά από τα χέρια της Πληροφορικής και της Νομικής και μπαίνει σε κάτι πιο διεπιστημονικό, πιο καθολικό, πιο κοινωνικό και πιο ανθρωπολογικό», παρατήρησε ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «GenAI Summit SE Europe», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως παρατήρησε ο κ. Μαστρογεωργίου, η Εθνική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες δέκα επιτροπές παγκοσμίως, «μία από τις λίγες παγκοσμίως που απαρτίζεται από επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με όλο το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης».

1

Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να αφορά μόνο νομικούς ή μόνο πληροφορικάριους. Αφορά τους πάντες, είναι ένας διεπιστημονικός χώρος προσέγγισης αυτής της συγκλονιστικής τεχνολογίας».

Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού παρατήρησε ότι στο θέμα των δεδομένων υπάρχει το πρόβλημα στην Ελλάδα ότι δεν συγκεντρώνονται όλα μαζί, «υπάρχει ένας καταμερισμός παραγωγής, ανάλυσης, συγκέντρωσης των δεδομένων στη χώρα.

Έτσι χάνεται ένας από τους τρεις παράγοντες εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να συγκεντρώνονται ενιαία, να καταμερίζονται εκεί που πρέπει και να είναι ευθυγραμμισμένα με ηθικούς και νομικούς κανόνες και να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο κυβερνοασφάλειας».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο 2024, όταν ολοκληρωθεί η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Εθνική Επιτροπή «θα έχει εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, των δεδομένων που παράγει η χώρα», συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε νέες δομές πάνω σε αυτό».

Στο ίδιο πάνελ, που οργανώθηκε κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Χαράλαμπος Τσέκερης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Ο κ. Τσέκερης έδωσε έμφαση στην ηθική της Τεχνολογίας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι ένα κέντρο ψηφιακής ηθικής παγκοσμίως».

Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει με τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη ότι «εξίσου σημαντική με την παραγωγή Τεχνολογίας είναι η ηθική και ρυθμιστική διακυβέρνηση που θα συνάδει με την κοινωνία».

«Πάντα πρέπει να υπάρχει η ανθρώπινη ηθική εποπτεία στα συστήματα και πολύ σημαντική είναι και η ηθική παιδεία, δηλαδή να δημιουργήσουμε παιδεία και δεξιότητες ψηφιακής ηθικής ώστε όσοι παράγουν και καταναλώνουν τεχνητή νοημοσύνη να το κάνουν με ηθικό τρόπο.

Η βάση της ηθικής ήταν και είναι πάντοτε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός του προσώπου. Ο άνθρωπος και η αξιοπρέπειά του πρέπει να προστατευτούν», υπογράμμισε ο κ. Τσέκερης.

Το συνέδριο «GenAI Summit SE Europe» φιλοξενείται μέχρι το Σάββατο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Διαβάστε επίσης:

HELLENiQ ENERGY: Συνολικό μέρισμα έκπληξη 0,90 ευρώ ανά μετοχή – Στα 606 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023

Κυβερνοεπιθέσεις: Παραβιάστηκαν 36 εκατ. κωδικοί πρόσβασης μέσα σε 3 χρόνια

Intracom Telecom: Ενισχύει τη Συνεργασία της με την Wave1 στην Αυστραλία