Η Mastercard συμφώνησε να αναλάβει μειοψηφικό μερίδιο στις χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές δραστηριότητες της νοτιοαφρικανική MTN Group – του μεγαλύτερου παρόχου ασύρματης επικοινωνίας της Αφρικής – τις οποίες η εταιρεία αποτιμά στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η υπογραφή των οριστικών επενδυτικών συμφωνιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», δήλωσε  σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της MTN, Ralph Mupita.

1

Ο νεαρός πληθυσμός της Αφρικής με γνώσεις τεχνολογίας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα κινητά του τηλέφωνα, προκειμένου να «γεφυρώσει» τα κενά στις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Αυτό άνοιξε έναν επικερδή και ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για τους παρόχους ασύρματων δικτύων.

Η προσοχή σήμερα επικεντρώνεται στα συστήματα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, με ένα κύμα ταχέως αναπτυσσόμενων νεοφυών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Flutterwave και Interswitch, που αναδύονται στον κλάδο.

Οι ανταγωνιστές της MTN, όπως η Airtel Africa, η Safaricom με έδρα το Ναϊρόμπι και η Vodacom Group της Νότιας Αφρικής, βρίσκονται όλοι σε διάφορα στάδια μετατροπής από τη βασική χρήση κινητού φωνής και κειμένου στην ψηφιοποίηση, με ευρύ στόχο τον διαχωρισμό και τη δημιουργία εσόδων από τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα.

Η Airtel έχει ήδη εισαγάγει τη Mastercard ως επενδυτή στη μονάδα χρημάτων κινητής τηλεφωνίας της.

Η ινδική Jio Platforms, ο ψηφιακός βραχίονας του δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani, προσέλκυσε κεφάλαια από την Facebook και την Silver Lake Partners το 2020.

Σημειώνεται ότι η MTN έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει 25 δισεκατομμύρια ραντ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις της περιλαμβάνουν την πώληση και την εκμίσθωση των πύργων κινητής τηλεφωνίας της στη Νότια Αφρική και ένα σχέδιο πώλησης ορισμένων από τα περιουσιακά της στοιχεία στη Δυτική Αφρική.

Έχει επίσης μερίδιο στην εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ιδιοκτήτρια πύργων IHS Holding, το οποίο ενδέχεται να πουλήσει, αν και οι χαμηλές τιμές διαπραγμάτευσης της εταιρείας και η διαφωνία με τη διοίκησή της έχουν καθυστερήσει οποιαδήποτε πώληση μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Ποιοι λιανοπωλητές κινούν την οικονομία – «Λάμπει» η Walmart