ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Υπάρχει η ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν ακάλυπτες στα προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης στην έναρξη των εργασιών της σημερινής γενικής συνέλευσης της ένωσης, η οποία διεξήχθη στην Λέσβο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης, «ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αφού ευχαρίστησε την επιχειρηματική κοινότητα για τη στήριξη στο θέμα του πληθωρισμού, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των ΜμΕ ύψους 750 εκατ. ευρώ, έως τον Μάρτιο -είτε υπάρχει δίκτυο είτε όχι- θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.
Ακόμη στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης έλαβε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο θέμα της αύξησης του κόστους του ηλεκτρισμού, των πρώτων υλών και της αύξησης των επιτοκίων».
Στην κεντρική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης, ανέφερε πως η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα έχει ζητήσει:
- Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το οποία προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.
- Τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
- Θεσμικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.
- Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.
Ζητάμε, επίσης:
- Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις.
- Να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων.
- Να αρθεί το μέγιστο όριο ισχύος των 3 MW.
- Να γίνεται αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής».
Ο κ. Μασούτης σημείωσε: «Τα αιτήματα αυτά τα συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν ακάλυπτες».
«Δεν έχει ανακάμψει ακόμα η εικόνα του νησιού από την μεταναστευτική κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινίας, προσθέτοντας ότι «πάγια θέση του επιμελητηρίου είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου και χωρίς να καθυστερεί στην αποζημίωση το μεταφορικό ισοδύναμο». Ακόμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη γενναίων μέτρων για την ανάπτυξη του των νησιών στα πρότυπα στήριξης της Θράκης.
Διαβάστε επίσης:
Netcompany-Intrasoft: Στόχος τα έργα για τελωνεία, δικαστήρια και ΕΦΚΑ- Αύξηση τζίρου 10% το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών