• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Τι φέρνει το deal Masdar – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αγορά ενέργειας

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber

    Ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, Dr Sultan Al Jaber


    Μια νέα εποχή για την ελληνική αγορά ενέργειας σηματοδοτεί η μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar.

    O ισχυρός επενδυτής, που διαθέτει Μνημόνια κατανόησης και με ΔΕΗ και με Motor Oil, αποκτώντας πλέον τη θέση του μεγαλύτερου επενδυτή ΑΠΕ στη χώρα, αναμένεται να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για νέες συμπράξεις στην αγορά ενέργειας και νέες επενδύσεις. Πλέον η Masdar είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής που εισέρχεται στην αγορά των υπεράκτιων πάρκων αποκτώντας τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) στην Ελλάδα -που έχει η Τέρνα Ενεργειακή.

    Οι δυο άδειες -την άλλη έχει η ΔΕΗ ΑΝ- αφορούν στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως- βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοο λόγο, για την πρώτη μεγάλη σύμπραξη που θα φέρει η είσοδος της Masdar στην ελληνική αγορά.

    Ο Γιώργος Περιστέρης ήδη από το 2007 μιλούσε για τα υπεράκτια, όπως πρώτος μίλησε για την αντλησιοταμίευση…όταν κανείς δεν μπορούσε να πει καν τη λέξη, αλλά και άνοιξε την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, επενδύοντας πρώτος, πριν 30 χρόνια, σε μια αγορά άγνωστη τότε.

    Σήμερα, αποεπενδύει όχι μόνο με κέρδος, αλλά κυρίως, με μια αποτίμηση που δίνει αξία στο σύνολο της αγοράς. Ο επιχειρηματίας που πιστεύει βαθιά και έχει αγωνιστεί για να πείσει όσους αδιαφορούν, για τη δύναμη των ΑΠΕ να φέρουν αξία στη χώρα, σήμερα ακόμη και αποεπενδύοντας, ενισχύει την αγορά των ΑΠΕ:  φέρνει στην Ελλάδα τον ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο επενδυτή, βάζοντας τις βάσεις για νέες υπεραξίες και μεγάλες προοπτικές.

    “Η Τερνα Ενεργειακή ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας.Αυτόν τον εθνικό πρωταθλητή, η Ελλάδα όχι απλά δεν θα τον αποστερηθεί, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοινώσαμε, αλλά θα τον δει να μεγαλώνει, να διακρίνεται διεθνώς και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας”, είπε χθες ο Γιώργος Περιστέρης .

    Η επένδυση των 2,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση της εισηγμένης αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Masdar διεθνώς, αποτιμώντας το enterprise value της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 3,2 δισ. ευρώ.

    Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και την ελκυστικότητα της ενεργειακής αγοράς της χώρας, σηματοδοτώντας ένα νέο γύρο μεγάλων επενδύσεων, τόσο για την υλοποίηση του χαρτοφυλακίου της Τέρνα Ενεργειακή, όσο και για την επέκταση της Masdar σε πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή αποτελεί διαφήμιση για τις ενεργειακές επενδύσεις της χώρας και  τη βάζει στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Τα σχέδια της Masdar -Γιατί επιλέγει την Ελλάδα

    Η  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα αποτελέσει την πλατφόρμα μέσα από την οποία η Masdar θα αναπτυχθεί στις ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη. Όπως αναφέρει   στοχεύει 100 GW παγκόσμιας ισχύος έως το 2030 και η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στο αναπτυξιακό δυναμικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς και τη δύναμη της ελληνικής αγοράς και του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Πλέον η ισχυρή Masdar, η θυγατρική της Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δις δολαρίων, αποτελεί ένα ισχυρό πόλο στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με σχέδια επενδύσεων σε όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.

    Τα τελευταία 17 χρόνια, η Masdar έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και κινητήρια δύναμη της ενεργειακής μετάβασης. Η δυναμική της στοχεύει να επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, να  και να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής πρωτοβουλίας Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050. Αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του οράματος των ΗΑΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα, και υποστηρίζει επενδυτικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης σε 40 χώρες. Στοχεύει να επενδύσει 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 για να απομακρύνει 30 εκ. τόνους εκπομπών από τον πλανήτη.

    Οι κινήσεις της Masdar και ο ρόλος Κυριάκου Μητσοτάκη και  Dr Sultan Al Jaber

    Εν μέσω της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, το Μάιο του 2022 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συναντήθηκε  με το διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed Bin Zayed Al Nahyan με κεντρικό το ζήτημα την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών,  καθώς τα Εμιράτα είναι μεταξύ των σημαντικών παραγωγών υδρογονανθράκων αλλά και αναπτύσσουν δράσεις σε επενδύσεις ΑΠΕ.

    “Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση”, είπε στον πρίγκιπα ο κ. Μητσοτάκης. Και ο Πρωθυπουργός μίλησε για πιθανές συνέργειες για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. “Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας”, είπε στον πρίγκηπα ο πρωθυπουργός.

    Τότε υπεγράφη η στρατηγική συμφωνία ύψους 4δις. ευρώ με την @Adq_Official , (μέτοχος sτο fund TAQA που είναι μέτοχος της Masdar) για την χρηματοδότηση  επενδύσεων σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.

    Η Masdar έχει τρεις ισχυρούς βασικούς μετόχους: Την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι με υπό διαχείριση κεφάλαια 290 δισ. ευρώ.

    Στην ίδια επίσκεψη η Masdar υπέγραψε Mνημόνιο Kατανόησης  με την Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συζητήσεις  του Γιώργου Περιστέρη με την  Masdar  ξεκίνησαν από το Μάιο του 2023, αλλά πήραν μια επίσημη τροπή το Δεκέμβριο του 2023, στο Ντουμπάι κατά τη διάρκεια της COP28, όταν υπεγράφη από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρου της COP28 και προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί.

    Την ίδια εποχή, το Δεκέμβριο του 2023,  η ΔΕΗ (με την οποία επίσης είχε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης η Masdar) απέκτησε από τον όμιλο Κοπελούζο,  ένα από τα δύο υπεράκτια πάρκα στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με το άλλο να ανήκει πλέον στη Masdar.

    Αρχές Μαρτίου του 2024, o επικεφαλής του Κρατικoύ Ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Khaled Al Shamlan και η Head of Value Creation Meera Al Suwaidi, υπέγραψε Memorandum of Understanding με τον Dr. Χάρη Λαμπρόπουλο, προέδρο της (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) για από κοινού επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το MOU υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προέδρου της Masdar, Sultan bin Ahmed Al Jaber.

     Οι παραπάνω συμφωνίες, αναδεικνύουν, ότι πίσω από το μεγάλο deal που ανακοινώθηκε χθες, βρίσκεται μια συστηματική στρατηγική προσέγγιση των δύο χωρών, με στόχο τις συμπράξεις στον ενεργειακό τομέα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτελεί το ιδανικό όχημα, λόγω της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, της ισχυρής της θέσης και των προοπτικών της.

    Γιώργος Περιστέρης: Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας

    Όπως είπε χθες ο Γιώργος Περιστέρης στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, “Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια σε εθνικό επίπεδο κι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ΑΠΕ στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο τα 2.500 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, που ξεχωρίζουν την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η εταιρεία, που εσείς κυρίες και κύριοι μέτοχοι στηρίξατε, λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο, τον Καφηρέα με ισχύ 327 MW, και κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

    Είναι η εταιρεία που το προσεχές φθινόπωρο θα κάνει πραγματικότητα τον σχεδιασμό του ΚΑΠΕ για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τον ακριτικό Άη Στράτη.

    Επίσης, θυμίζω ότι είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που υλοποίησε το μοναδικό και πρωτοποριακό έργο του Άη Γιώργη, μετατρέποντας μία βραχονησίδα σε αιολικό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 40.000 ελληνικά νοικοκυριά.

    Και είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που εξασφάλισε τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τα offshore Α/Π στη χώρα μας. Ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας”.

    Διαβάστε επίσης

    Περιστέρης: Η συμφωνία με τη Masdar ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία και την Ελλάδα

    Αναλυτές: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Masdar για το ΧΑ

    Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή): Ιστορική η συμφωνία με τη Masdar, αξίας €3,2 δισ. – Απαρχή μια νέας εποχής για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ



    ΣΧΟΛΙΑ