ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλλαγή στρατηγικής από την SoftBank: Αποχωρεί από τις startup και εισέρχεται σε τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ
O Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Softbank, ενός επενδυτικού κολοσσού, ο οποίος έχει επενδύσει σε πάνω από 100 εταιρείες μετράει μόνο απώλειες τις τελευταίες ημέρες.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Masayoshi Son είχε «στριμώξει» τα αμερικάνικα αντίπαλα funds του, μπαίνοντας με δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς εταιρείες σε όλο τον κόσμο με όραμα να γίνει το μεγαλύτερο ταμείο που στηρίζει την νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Ο Son δημιούργησε το Vision Fund της SoftBank το 2017 για να γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής τεχνολογίας στον κόσμο και προχώρησε στη στήριξη εκατοντάδων επιχειρήσεων με πάνω από140 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την άνοδο στην πτώση
Η υποστήριξη που προσέφερε ο επενδυτικός κολοσσός με κεφάλαια που προέρχονταν εν μέρειαπό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μία πρόκληση για τα αμερικάνικα funds, που δεν διέθεταν τόσο μεγάλη ρευστότητα.
Η κατάρρευση της WeWork, της start-up που το 2019 η αξία της είχε εκτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια άφησε το ταμείο που την στήριξε από την πρώτη στιγμή με απώλειες 14,2 δισ. δολαρίων. Επίσης έβαλε τηSoftbank σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση του χρέους της με περικοπή τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων.
Αντίθετα, ο ιδρυτής της WeWork, Adam Neumann διαφοροποίησε από νωρίς την πορεία του, εγκαταλείποντας την εταιρεία το 2019 και διατηρώντας την περιουσία του άνω του 1,5 δισ. δολαρίων, παρά την κατάρρευση της εταιρείας του.
Ο Son στο παρελθόν έχει καταφέρει να κάνει μερικές από τις πιο εύστοχες επενδύσεις, γλυτώνοντας από τη φούσκα dot com του 2000 και ποντάροντας στην Alibaba, πολύ πριν εξελιχθεί σε κολοσσό της κινεζικής οικονομίας. Σε διάστημα 23 ετών, η εταιρεία του κέρδισε 72 δισ. δολάρια από μία επένδυση μόλις 54 εκατ. δολαρίων.
Οι επιτυχίες του παρελθόντος έσβησαν στη σκιά της κατάρρευσης της WeWork και η λάμψη του διορατικού επιχειρηματία έχει αρχίζει να φθίνει με τη WeWork να είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του και το Vision Fund του, το οποίο προσανατολιζόταν σε επενδύσεις ελπιδοφόρων εταιρειών να μη πετυχαίνει τις επιθυμητές αποδόσεις.
Η SoftBank έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από στοιχήματα σε εταιρείες όπως η κινεζική εφαρμογή μετακίνησης Didi Global Inc. ενώ οι Katerra Inc., OneWeb Ltd. και Zume Pizza Inc. έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης ή έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους.
To Vision fund έχει χάσει πάνω από 50 δισ. δολάριατα τελευταία δύο χρόνια από τις επενδύσεις του σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης
Αν και πρωτοπόρος στις επενδύσεις της τεχνολογίας, η Softbank έμεινε εκτός του πάρτι των 5 τρισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2023 στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αν και ξόδεψε περισσότερα από κάθε άλλη εταιρεία στην τεχνολογία, οι εταιρείες του δεν απέδωσαν στους αμερικανικούς δείκτες.
Όμως ο Son δεν φαίνεται να το βάζει κάτω, παρά την φήμη του που κλυδωνίζεται, μετά το τελευταίο σερί απωλειών. Η SoftBank προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά της μετά την απώλεια 53 δισ. δολαρίων της μονάδας Vision Fund τα τελευταία δύο χρόνια από αποτυχημένες επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων. Η αρχική δημόσια προσφορά 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της μονάδας τσιπ Arm Holdings Plc έδωσε στη SoftBank κάποια κεφάλαια για να επιδιώξει συμφωνίες και με αυτά έχει ήδη επενδύσει σε εταιρείες όπως η εταιρεία αυτόνομων φορτηγών Stack AV, μία κοινοπραξία logistics με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μία εταιρεία κατασκευής λογισμικού πλοήγησης τηMapbox.
Όμως πλέον το μέχρι πρότινος εμβληματικό ταμείο Vision Fund μπαίνει στην άκρη, με τον Son να επενδύει με κεφάλαια κατευθείαν από τη SoftBank. Και τα ποσά δεν ξεπερνάνε τα 3 δισ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που χορηγούσε στην ακμή της.
Διαβάστε επίσης:
SoftBank: Bουτιά της μετοχής έως 9% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου
SoftBank: Τριμηνιαίες ζημιές $6,2 δισ. παρά τα κέρδη του Vision Fund
Arm: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο με τιμή στα 51 δολ. και αποτίμηση 52,3 δισ. δολ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί