Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μαρία Ρίτα Γκάλλι: Οι ρωσικές εισαγωγές σαμποτάρουν τις υποδομές φυσικού αερίου

Μαρία Ρίτα Γκάλλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ

Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ

Στο 60% ανέρχονται οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ριτα Γκάλλι, τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί αστάθεια και μεταβλητότητα στην αγορά.

Όπως είπε το ρωσικό αέριο έχει κατακλύσει την Ανατολική Μεσόγειο και πωλείται φθηνά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι εισαγωγείς LNG , να μην μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις και να μην θέλουν να δεσμεύσουν χωρητικότητες μακροπρόθεσμα σε έργα υποδομής αερίου κάτι που τελικά παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και η αδυναμία να προβλέψουν τις ροές αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές πρέπει να γίνουν και να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθούν.

Σε σχέση με τη σημασία του φυσικού αερίου σημείωσε ότι ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, καθώς διευκολύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ. Σημείωσε ότι μπορεί κάποιες μέρες στο ενεργειακό μίγμα το 60% να προέρχεται από ΑΠΕ το οποίο και είναι μια μεγάλη επιτυχία ωστόσο, κάποιες άλλες μέρες το 60% του ενεργειακού μίγματος προέρχεται από παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας την επάρκεια στο ηλεκτρικό σύστημα. Η επιτυχημένη συνύπαρξη των ΑΠΕ με το φυσικό αέριο επιτρέπει στις ΑΠΕ να αναπτυχθούν, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει για να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας φυσικού αερίου, και ότι η Ελλάδα θα εξάγει 8,5 bcm αερίου μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, του συστήματος αγωγών που θα μπορεί να οδηγήσει το φυσικό αέριο από την Ελλάδα στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, η ευμετάβλητη κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, δυσκολεύει την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο σημειώνεται πραγματοποιεί δεσμευτικό market test, αυτές τις ημέρες.

Η  κυρία Γκάλλι υπενθύμισε ότι το 2022 ήρθαν στην Ελλάδα 80 φορτία LNG και οι εισαγωγές από τη Ρωσία είχαν μηδενιστεί. Σήμερα  όμως έχει επανέλθει η ροή από Βορρά προς Νότο  και το φθηνό ρωσικό αέριο κατακλύζει τις ευρωπαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή.

Η ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου αποτελεί γνώρισμα της ευρωπαϊκής αγοράς  καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό ποια πολιτική θα ακολουθήσει η νέα Κομισιόν για το φυσικό αέριο.

 Η πολιτική βούληση για την δημιουργία τόσο του «Κάθετου Διαδρόμου» όσο και των υπόλοιπων σχεδίων ανά την Ευρώπη  είναι δεδομένη, ωστόσο τα έργα για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να τα στηρίξει η αγορά, κάτι που στη σημερινή.

Κρίσιμο market test για τον Κάθετο Διάδρομο

Σχετικά με το market test για τον Κάθετο Διάδρομο, σημειώνεται ότι η δεσμευτική φάση ξεκίνησε προχθές 2 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει 11 ημέρες μέχρι τις 12 Ιουλίου προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Τον Αύγουστο του 2024 θα πραγματοποιηθεί η προκαταρκτική κατανομή δυναμικότητας και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Οικονομικής Δοκιμής (Economic Viability Test, EVT) στις 31 Αυγούστου 2024, ημερομηνία που λαμβάνει χώρα και η κατανομή δυναμικότητας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 υπολογίζεται ότι θα έχουν υλοποιηθεί οι Συμφωνίες Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Gas Transmission Agreements, GTAs).

Με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές, ο ΔΕΣΦΑ θα οριστικοποιήσει την εκτίμηση του κόστους, ανά πρόταση επέκτασης, μετά την ολοκλήρωση της δεσμευτικής φάσης, καθότι ειδικά η αναβάθμιση των συμπιεστών, σε επίπεδα πέραν αυτών που έχει αποφασιστεί από την Αρχή να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ανάπτυξης ΕΣΦΑ, εξαρτάται σημαντικά από την δυναμικότητα που θα ζητηθεί από χρήστες ανά σημείο εισόδου και εξόδου του ΕΣΦΑ στο πλαίσιο της δεσμευτικής φάσης του Market Test.

Οι νέες επενδύσεις για την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ πρέπει να γίνονται μόνο στη βάση εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος των χρηστών. Γι αυτό και για πρώτη φορά ζητά η συμμετοχή των χρηστών στις επενδύσεις να φτάνει το 70% ενώ στις μέχρι σήμερα επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ ανερχόταν στο 50%.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και μετά το 2024

Αγορά ενέργειας: Επενδυτικός πυρετός σε υποδομές αερίου και ΑΠΕ

Ευρωπαϊκό μπρα ντε φερ για το φυσικό αέριο και τις ροές από τη Ρωσία