• Business

    Maria Rita Galli-Tarek El Molla: Έρχεται μακροχρόνια συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδος στο φυσικό αέριο

    Η επικεφαλής και CEO του ΔΕΣΦΑ  Maria Rita Galli και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla


    Τις προοπτικές μακροχρόνιας συνεργασίας στο φυσικό αέριο της Αιγύπτου με την Ελλάδα συζήτησαν στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla είχε η επικεφαλής και CEO του ΔΕΣΦΑ  Maria Rita Galli, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο EGYPS – Egypt Petroleum Show 2023, που είναι κορυφαία διοργάνωση για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και την ενέργεια στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

    Η αντιπροσωπεία του  ΔΕΣΦΑ με  είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, συζητώντας θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ  Ελλάδας και  Αιγύπτου, καθώς και στην αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ειδικότερα, ο Αιγύπτιος υπουργός, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να συνάψει μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας με το ΔΕΣΦΑ, για να μπορεί να εξάγει η χώρα του, φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Μια τέτοια συμφωνία, θα φέρει περαιτέρω αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, και των νέων FSRU στην Ελλάδα, που σήμερα προετοιμάζονται. Η εγγύτητα της Αιγύπτου με σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργεί εξάλλου μια ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει hub φυσικού αερίου στη Βόρειο Αφρική, αλλά και στην Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ του αιγυπτιακού hub και της Ευρώπης.

    Η συνάντηση της επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla είναι η δεύτερη μέσα στους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με πηγές, ωριμάζει μια σημαντική ενεργειακή σχέση, που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

    Το δεκαετές του ΔΕΣΦΑ

    Εν τω μεταξύ τέθηκε χθες σε  διαβούλευση τ το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα 2023 – 2032. Το νέο Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης περιλαμβάνει έργα με προβλεπόμενο προϋπολογισμό ύψους 1,27 δισ. €, από τα οποία το ποσό των 458 εκατ. € αντιστοιχεί σε νέα έργα, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν σε εκείνα που έχουν ήδη εγκριθεί στο ΠΑ 2022- 2031, επικαιροποιημένα ως προς το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό.

    Από τα νέα αυτά έργα, 13 εκατ. € αντιστοιχούν σε βελτιώσεις, εκσυγχρονισμό και συντήρηση του ΕΣΦΑ, ενώ 430 εκατ. € αντιστοιχούν σε νέα έργα που δημιουργούν νέα δυναμικότητα στο σύστημα.

    Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα νέα έργα είναι:

    • o «Διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή-Κομοτηνή» (290 εκατ. €), ένα έργο που στοχεύει στην παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας από το Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ) σε όλα τα Σημεία Εξόδου του συγκεκριμένου κλάδου και από όλα τα Βορειοανατολικά Σημεία Εισόδου σε όλα τα Σημεία Εξόδου του κλάδου

    • ο «Διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Πάτημα – Λιβαδειά» (140 εκατ. €) το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας στους χρήστες του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Διώρυγα Gas και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης της Διώρυγα Gas.



    ΣΧΟΛΙΑ