Οι πόροι, τα μέσα και οι θεσμοί της Ευρώπης θα αξιοποιηθούν ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι οι επιχειρήσεις, να έχουν τον έλεγχο των ψηφιακών εξελίξεων, είπε η Επίτροπος Margrethe Vestager μεταξύ άλλων χθες συμμετέχοντας σε εκδήλωση στη Βουλή.

Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε πάρα πολύ εντυπωσιακός και αναφέρθηκε στην επιτυχία του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού και στην επιτυχημένη εφαρμογή MyHealth App. Ανήγγειλε την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα και το ευρωπαϊκό πορτοφόλι εγγράφων ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη οριζόντιας ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η ειδική εκδήλωση είχε τίτλο «Η Διαμόρφωση του Ψηφιακού μας Μέλλοντος, προκλήσεις και προοπτικές», πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας Και Τεχνολογίας και η κ. Margrethe Vestager Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή, συμμετείχε από τις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η για όλη την Ευρώπη θα δοθούν δάνεια 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026, για τις ψηφιακές προτεραιότητες. Από αυτά το 26%, δηλαδή 170 δις. Ευρώ θα προκύψουν από το Ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης -έως το 2026.

Vestager: Έρχονται έργα μεγάλης κλίμακας -12 διασυνοριακά projects

«Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει projects. Έργα μεγάλης κλίμακας που θα ενέχουν πολλά κράτη μέλη έτσι ώστε, αυτά να μπορούν να επωφελούνται από τις τεχνολογίες. Γιατί αλλιώς δε θα μπορούν να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνολογίες”, σημείωσε.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έτσι ώστε, οι αξίες να γίνονται απτές και συγκεκριμένες στην καθημερινή μας ζωή. “Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε ήδη θεσπίσει 12 διασυνοριακά και πολύ-κρατικά σχέδια projects (έργα) και βεβαίως για όλα αυτά χρειάζονται πόροι, χρηματοδότηση”, είπε.

Ψηφιακή ανάπτυξη ανθρωποκεντρική και συμπεριληπτική

Η ψηφιακή ανάπτυξη πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και  στο επίκεντρο των δράσεων να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες θα εκφράζονται στην καθημερινότητά μας, σημείωσε η Επίτροπος.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν κοινωνίες όπου όλοι να συμμετέχουν, όλοι να μετράνε και όλοι να έχουν την αξία τους για την κοινωνία στην οποία ανήκουν.

«Η δήλωση την οποία προτείνουμε για τις ψηφιακές αρχές και τα ψηφιακά δικαιώματα θα πρέπει να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και να λειτουργήσει ως κείμενο αναφοράς για όλους μας και να εγγυάται ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την ανοικτή ψηφιακή κοινωνία η οποία θα είναι συμπεριληπτική. Θα ανήκουν όλοι σε αυτήν», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

 «Πρέπει να υποστηρίξουμε την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη, την ελευθερία της επιλογής online. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή στον ψηφιακό δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του ψηφιακού μας μέλλοντος», σημείωσε.

«Ο βαθμός της ψηφιοποίησης είναι κομμάτι της δύναμης της κοινωνίας μας είτε είμαστε ψηφιοποιημένοι είτε όχι και αυτό που βλέπουμε όταν κοιτάμε μπροστά είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες, διοίκηση και φυσικά την κατάλληλη νομοθεσία, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι η Δημοκρατία αυτή που τελικώς αποφασίζει και όχι οι επιχειρήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να συνεργαστούμε, να συνδυάσουμε τους πόρους, τα μέσα, τα οποία διαθέτουμε, τους θεσμούς για να αποφασίσουμε σε τι κλίμακα θέλουμε να επιτύχουμε πράγματα”.

Τέσσερις άξονες ως το 2030

Όπως είπε έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι μέχρι το 2030, σε τέσσερις άξονες, δεξιότητες, ασφαλής επικοινωνία, μετασχηματισμός επιχειρήσεων, και  ψηφιακός μετασχηματισμός των δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος είναι η Ευρώπη να έχει πάνω από 20 εκατομμύρια ψηφιακούς εμπειρογνώμωνες μέχρι το 2030, από 8 εκατομμύρια σήμερα οι οποίοι αν δεν κάνουμε κάτι είναι μόνο 12 εκατομμύρια  μέχρι το 2030. Επίσης, δίνεται έμφαση στις υποδομές ώστε μέχρι το 2030 όλα τα νοικοκυριά θα έχουν Gigabit δίκτυα και 5G.

«Το 75% των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, και Cloud υπηρεσίες. Σε 8 χρόνια όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες προσβάσιμες ψηφιακά, τουλάχιστον, οι κυρίες, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες για τους πολίτες», τόνισε η κυρία Vestager.

Έμφαση στην οριζόντια ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία ανάπτυξης  δεξιοτήτων. Γιατί το να γνωρίζει κανείς τι κάνει, σημείωσε, το να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων είναι αυτό το οποίο μας κάνει να παίρνουμε το ψηφιακό μας μέλλον στα χέρια μας ως άτομα αλλά και ως κοινωνία συνολικά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικότερα. Γιατί, όταν έχουμε δεξιότητες σημαίνει ότι ξέρουμε τι κάνουμε και άρα, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας.

«Αλλά, όπως είναι τώρα τα πράγματα χρειάζεται να κάνουμε και ακόμα περισσότερα πράγματα. Να δώσουμε την δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτήσουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες και χρειάζεται η προσοχή των ηγετών. Ένας δομημένος διάλογος.

Να δοθεί, λοιπόν, μια οριζόντια διάσταση στις ψηφιακές δεξιότητες. Γιατί το ψηφιακό δεν είναι εκεί από μόνο του. Υπάρχει ψηφιακή γεωργία, καλλιέργειες, ενέργεια, ναυτιλία. Είναι σε όλους τους τομείς το ψηφιακό και χρειάζονται εμπειρογνώμονες ειδικοί σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς», είπε.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και τις ψηφιακές δεξιότητες

Η Ελλάδα κατέβαλε εντυπωσιακές προσπάθειες για την ψηφιοποίηση της, αλλά παρόλα ταύτα παραμένει σε θέση χαμηλότερη από ότι οι ευρωπαϊκοί της εταίροι και γι’ αυτό ακριβώς προβλέπεται η επένδυση στην παιδεία, στην εκπαίδευση των νέων όπου θα συμπεριλαμβάνει και τις ψηφιακές δεξιότητες, είπε η κ. Vestager.

 «Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για να είναι οι άνθρωποι στο επίκεντρο. Η παιδεία, η κατάρτιση είναι απαραίτητες για να  έχουν όλοι τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορούν να ζουν, να δουλεύουν και να ανθίζουν, σε έναν κόσμο ποιος είναι αυξανόμενα ψηφιακός.

Τα πάντα λοιπόν θα επιταχυνθούν, η μετάβαση θα επιταχυνθεί, αλλά με ανθρώπινο τρόπο διότι μιλάμε για την οικονομία και δουλεύουμε υπερ αυτής, αλλά βασικά, στο κέντρο όλων των προσπαθειών βρίσκεται ο άνθρωπος και οι λαοί. Τώρα έχουμε μια νέα ευκαιρία να οικοδομήσουμε μία κοινωνία, η οποία είναι συμπεριληπτική και ακριβώς αυτό μας βοηθάει να κάνουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός», τόνισε.

Εντυπωσιακός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα

«Η πανδημία μάς έδειξε ακριβώς την καίρια σημασία της ψηφιοποίησης για οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα», σημείωσε. Οι ψηφιακές λύσεις μας έχουν επιτρέψει να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε, να παραμένουμε συνδεδεμένοι και να τιμούμε όλους αυτούς, οι οποίοι έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους, αυτούς που δουλεύουν για τα συστήματα υγείας, αυτούς που δουλεύουν στις αγορές τροφίμων και έπρεπε να βάλουν τα τρόφιμα στα ράφια για μας.

Σχετικά με την πανδημία, η κυρία Vestager αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό του covid και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν το κράτος μέλος, το οποίο πραγματικά έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι το πιστοποιητικό επέτρεψε να ανακτήσουμε την ελευθερία των κινήσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις πιο κρίσιμες υγειονομικές καταστάσεις που γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες. Το πάσο αυτό για τον covid συνδυάζεται με τους κανόνες της προστασίας των δεδομένων και αυτό για μένα σημαίνει ότι όταν συνεργαζόμαστε είμαστε σε θέση να υπερκεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε πάρα πολύ εντυπωσιακός», είπε  και τόνισε ότι αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξυπηρετεί τους ανθρώπους, βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο της κοινωνίας. Έφερε ως παράδειγμα, το «MyHealth app»  την εφαρμογή που δίνει πρόσβαση στους ασθενείς  στα δικά τους ιατρικά ιστορικά και αρχεία.

Vestager: Θέτουμε τα θεμέλια για μία ψηφιακή οικονομία- Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα

Η διοίκηση γίνεται ψηφιακή, τόνισε, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και να οικοδομεί και την εμπιστοσύνη, σημείωσε. Στόχος είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες. Υπάρχουν προτάσεις για νέα νομοθεσία, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα θέσουν τα θεμέλια για μία ψηφιακή οικονομία.

 Όπως είπε έχει προταθεί μία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα αντί για εθνική, η οποία θα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούν οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες και βεβαίως θα υπάρχει επιλεκτική αποκάλυψη μόνο των απαραίτητων προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης στόχος είναι να υπάρχει ένας χώρος όπου θα μπορούμε να επικοινωνούμε, να συνδεόμαστε όντας όμως προστατευμένοι από τις ψηφιακές απειλές.

Ένα μέρος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό πορτοφόλι, κατά κάποιο τρόπο, όπου να μπορεί να έχει κανείς τα σημαντικά χαρτιά του, τα έγγραφά του. Ώστε όχι μόνο να γίνεται ταυτοποίηση αλλά ο πολίτης να μπορεί και να ταξιδεύει με τα πιο σημαντικά ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορεί να ζει τη ζωή του, γιατί μπορεί να δουλεύει στο εξωτερικό, ή να σπουδάζει στο εξωτερικό, εντός της Ευρώπης και να μπορεί να τα έχει όλα μέσα σε αυτό το πορτοφόλι.

Τέλος τόνισε την ανάγκη συνδεσιμότητας και αναφέρθηκε  στην ιδέα ενός νέου δορυφορικού συστήματος, που θα επιτρέπει πιο ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες, γιατί είναι περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να συνδεθούν μέσω ινών στην Ευρώπη.