ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόκληση εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού που είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν έγκαιρα τα μεγάλα ενεργειακά έργα για την πράσινη μετάβαση της χώρας, ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ, κ. Ι. Μάργαρης στο συνέδριο “Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα”. “Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ΑΔΜΗΕ είναι να βρεθούν οι άνθρωποι για να εκτελέσουν τα πολύπλοκα έργα που εντάσσονται στο επενδυτικό μας πλάνο, μέσα στα επόμενα χρόνια”, τόνισε.
Για τον λόγο αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Μάργαρης, ο ΑΔΜΗΕ προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται σε μία ελκυστική εταιρεία για την αγορά εργασίας. “Προσπαθούμε να αλλάξουμε διαδικασίες, κουλτούρες και κανόνες στο εσωτερικό της εταιρείας σε θέματα αξιοκρατίας και στο πως γίνεται η επιλογή των στελεχών του Διαχειριστή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να φέρουμε πίσω πολλά από τα παιδιά της γενιάς μου που ήταν στο εξωτερικό, αλλά ήθελαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα”.
Ενεργή συμβολή του ΑΔΜΗΕ στην ανάσχεση του “brain drain”
Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε πως ο Διαχειριστής συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση του “brain drain” της χώρας, καθώς απασχολεί στελέχη υψηλού μορφωτικού επιπέδου στα έργα που πραγματοποιεί εντός αλλά και εκτός συνόρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που εκτελεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”, όπου απασχολούνται ταλέντα του εξωτερικού που επέστρεψαν στη χώρα μας για να εργαστούν σε έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο με προοπτικές.
“Στην “Αριάδνη”, ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων είναι άνθρωποι που είχαν φύγει στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψαν για να εργαστούν πάνω σε ένα μεγάλο ενεργειακό έργο. Στον ΑΔΜΗΕ είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να τους φέρουμε πίσω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υψηλή ζήτηση για έμπειρα στελέχη αυξάνει το μισθολογικό κόστος
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που άλλαξε στην πορεία των χρόνων είναι η διεθνής συγκυρία. “Στην Ευρώπη σήμερα κατασκευάζονται πολύ μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ανάλογα με αυτά που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, με βάση και τους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, να λείπουν σήμερα 3-4 εκατομμύρια έμπειρων εξειδικευμένων εργαζομένων, που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων της ενεργειακής μετάβασης”.
Ο κ. Μάργαρης, εξήγησε πως η υψηλή ζήτηση εξειδικευμένων στελεχών έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι μισθοί και αυτό είναι πρόκληση για τον ΑΔΜΗΕ που δεν του επιτρέπεται να αυξήσει τις αποδοχές του προσωπικού του, λόγω νομοθετικών περιορισμών που ισχύουν από το παρελθόν.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, μηχανικοί του Διαχειριστή μετακινούνται είτε σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, είτε στο εξωτερικό. “Δεν είναι μόνο το μισθολογικό στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός αλλά και στις παροχές που δίνονται. Παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτίωση των αποδοχών και των παροχών προς τους εργαζόμενους, με στόχο να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν”, σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
EE: Απαιτούμε απαντήσεις από τη Ρωσία για τα περιστατικά στα σύνορα με την Εσθονία
Δίκη «Χρυσής Αυγής» – Γιάννης Λαγός: «Είμαι ναζιστής. Θα με δικάσετε γι’ αυτό;»
ΔΕΗ: Απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και εισφορά του στην Fibergrid αποφάσισε το ΔΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί