Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Marc Morales: Ποιος είναι ο Αμερικανοκουβανός έμπορος όπλων και το σκοτεινό παρελθόν του

Ο Marc Morales στα αριστερά

«Πρέπει να είσαι πιο έξυπνος από την κυβέρνηση». Αυτό καυχιόταν ο Marc Morales, ο έμπορος όπλων με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος έχει πετύχει δεκάδες συμφωνίες με το Πεντάγωνο, ενώ παράλληλα έχει γλυτώσει στο παρά πέντε από καταδίκες για τις σκοτεινές δραστηριότητές του.

Και είναι αυτός που εξέθεσε τον Πάνο Ξενοκώστα της ONEX με τις επιστολές του με τις οποίες διαψεύδει κοινή πρόταση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Ενα ρεπορτάζ που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα το mononews.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του Μοράλες; Σε πολέμους όπως το Αφγανιστάν και η Συρία –και πιο πρόσφατα η Ουκρανία- απέδειξε ότι μπορεί να αποκτήσει γρήγορα και να παραδώσει με συνέπεια όπλα.

Από τις κατηγορίες σε νέες συμφωνίες

Άλλωστε το Πεντάγωνο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σχετικά αγνώστους εμπόρους όπλων όπως ο Morales, οι οποίοι έχουν τις διασυνδέσεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά, πολλά από αυτά χαμηλότερης ποιότητας ή σοβιετικού διαμετρήματος, από όλο τον κόσμο.

Μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας, το Πεντάγωνο έχει αναθέσει στην εταιρεία του περίπου 1 δισ. δολάρια σε συμβόλαια, κυρίως για πυρομαχικά, σύμφωνα με τους New York Times. Ο ίδιος βέβαια, φέρεται να έχει δημιουργήσει και μία παράλληλη επιχείρηση που πουλάει όπλα κατευθείαν στους Ουκρανούς.

O Morales δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα των όπλων, όμως το 2010, παραλίγο να εγκαταλείψει τον κλάδο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατηγόρησε για συνωμοσία και δωροδοκία, αφού ένας πληροφοριοδότης τον κατέγραψε να συζητάει για μία συμφωνία όπλων που περιελάμβανε δωροδοκία του υπουργού Άμυνας της Γκαμπόν για να εξασφαλίσουν μια σύμβαση όπλων ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Κουβανός έμπορος όπλων Marc Morales (στο κέντρο), με δυο Ουκρανούς συνεργάτες του

Ο Morales  κατηγορήθηκε μαζί με άλλα 21 άτομα, αλλά η δίκη στην Ουάσινγκτον κατέρρευσε το 2011. Στο ενδιάμεσο, ο επιχειρηματίας εγκατέλειψε σύμφωνα με τους New York Times την βιομηχανία, πουλώντας για ένα διάστημα έπιπλα εξωτερικού χώρου, στην εταιρεία του πεθερού του.

Η κακή διαχείριση της υπόθεσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σηματοδότησε την επιστροφή του στην προσοδοφόρα βιομηχανία.

Νέες business

Ο Μοράλες ίδρυσε την Global Ordnance το 2013, μετά την κατάρρευση της δίκης εναντίον του για δωροδοκία. Η νέα του εταιρεία κέρδισε περισσότερα από 78 εκατομμύρια δολάρια σε αμυντικές συμβάσεις από το 2016 έως το 2019, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την SOCOM (τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Πενταγώνου). Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνονταν ο εφοδιασμός των Σύρων ανταρτών με όπλα, μεταξύ αυτών πολυβόλων, βλημάτων όλμου και άλλων όπλων και πυρομαχικών από κρατικούς κυρίως παραγωγούς στη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Και οι δεσμοί του με τη Συρία επεκτείνονται πέραν της σύμβασης με την SOCOM. Η εταιρεία του με έδρα τη Φλόριντα συνεργάζεται επίσης με τον βρετανικό στρατιωτικό κολοσσό Chemring, μία από τις δύο εταιρείες που εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη σύμβαση με το Πεντάγωνο για παροχή πυρομαχικών του ανατολικού μπλοκ, αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, η οποία υπεγράφη τον Απρίλιο του 2016 για την προμήθεια πυρομαχικών στη Συρία.

Η σχέση του με το Πεντάγωνο και η πρόσβασή του σε μεγάλα ποσά είναι αυτό που τον κάνει αποτελεσματικό σύμφωνα με τους ανταγωνιστές του.

Το προφίλ ενός εμπόρου όπλων

Ο Morales περιγράφεται ως ένας έμπορος όπλων που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, έχει περισσότερα μετρητά να διαθέσει για προμήθεια όπλων από τους ανταγωνιστές του και εκπληρώνει τα αμερικανικά συμβόλαια γρήγορα και αποτελεσματικά. Το δίκτυό του, που εκτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι  την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποδείχθηκε αξιόπιστο και το Πεντάγωνο έγινε σύντομα ο μεγαλύτερος πελάτης του.

Δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Σε αρκετές περιπτώσεις αγοράζει και μόνος του πυρομαχικά και τα πουλάει απευθείας, πολλαπλασιάζοντας τα έσοδά του.

 

Marc Morales, Global Ordnance

 

Όσο για το σκοτεινό του παρελθόν; Φυσικά η δραστηριότητά του έχει βρεθεί στο στόχαστρο ανεξάρτητων οργανισμών για το έγκλημα και την διαφθορά όπως των Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, και του Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP.

Και το Πεντάγωνο έχει «στριμωχθεί» κατά καιρούς από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή των συνεργατών του. «Οι προμηθευτές όπλων υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους, σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας και της προέλευσης των όπλων και των πυρομαχικών» έχει υποστηρίξει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μαρκ Ράιτ, αναγνωρίζοντας όμως σε αυτή τη διαδικασία δεν περιλαμβάνεται συνήθως ο έλεγχος του ποινικού μητρώου των στελεχών της εταιρείας.

Το όνομά του έχει πρωταγωνιστήσει σε κάποια άρθρα του αμερικανικού Τύπου, με τις πληροφορίες για το παρελθόν του να είναι περιορισμένες. Αντίθετα, το ρεπορτάζ είναι πλούσιο σχετικά με την πολυτελή ζωή του Morales, με πολυτελή σπίτια και yacht, τις ισχυρές φιλίες του με τα σωστά πρόσωπα σε κάθε κράτος αλλά και για τα επιτυχημένα deals της εταιρείας του, τα οποία του αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκαν οι συγκεντρώσεις για Entersoft και SoftOne

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και ο “εμφύλιος” ανάμεσα στις Ενώσεις Ρυμουλκών