ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποφασισμένοι να ανεβάσουν τους τόνους και να κάνουν ουσιαστικό το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), είναι οι εκπρόσωποι της αγοράς Ανανεώσιμων, που συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο τις επαφές τους ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να συμπεριληφθούν οι απόψεις τους στην αναζήτηση της όποιας λύσης.
Κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνηση οι επικεφαλής των θυγατρικών των Enel, Ιberdrola , EDF και Eren-Total (κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Θανάσης Τσαντίρας, Αντώνης Ξενιός και Θωμάς Φέσσας αντίστοιχα), επισκέφθηκαν την Παρασκευή το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Στόχος τους να συνδέσουν τις όποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να πάρει το υπουργείο Ενέργειας με την επενδυτική πολιτική της χώρας και να εξασφαλίσουν ότι το υπουργείο δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι των διεθνών παραγωγών ΑΠΕ στη χώρα συνέδεσαν μια τέτοια εξέλιξη με πάγωμα των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.
Επεσήμαναν ότι η χώρα μας έχει μόλις συνέλθει από εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και ανάλογες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα κρατικής αναξιοπιστίας και επενδυτικής αβεβαιότητας, την ώρα που είναι επιτακτική η ανάγκη για νέες επενδύσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς συναντήσεων, που είχαν στόχο να αναδείξουν το θέμα, και να εξασφαλίσουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους, το επόμενο βήμα των εκπροσώπων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι να λάβουν τις μελέτες που ετοιμάζει η ΡΑΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ προσαρμόζοντας τις προτάσεις τους στα δεδομένα του υπουργείου Ενέργειας, με στόχο να συνδιαμορφώσουν την όποια λύση θα επιλέξει ο υπουργός.
Συναντήσεις με Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη
H πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των ΑΠΕ (του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρη, και του προέδρου και διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκου και Π. Παπασταματίου, και των εταιρειών Enel, Iberdrola και EDF) είχε γίνει την Πέμπτη, με τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Την Παρασκευή τον υπουργό συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), η οποία αντιπροσωπεύει οκτώ (8) πρωτοβάθμιους συλλόγους με περισσότερα από 1.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα.
Στις 11:00 π.μ. έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και ακολούθως, στις 15:00, από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισαν ότι δεν αποδέχονται μονομερείς ενέργειες σε βάρος των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ και δήλωσαν ότι είναι κατηγορηματικώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοιες ενέργειες.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι στον κλάδο των ΑΠΕ έχουν ήδη επιβληθεί δύο έκτακτες εισφορές και έχει επέλθει μια μόνιμη τροποποίηση των συμβάσεων («κούρεμα»), η οποία έφτασε σε ποσοστό έως και 54 % για ορισμένες κατηγορίες παραγωγών.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμαναν ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ δεν είναι μόνον έκτακτο, αλλά είναι κυρίως δομικό και οφείλεται στην αποστέρηση ή μείωση θεσμοθετημένων πόρων (ΠΧΕΦΕΛ και ΕΤΜΕΑΡ), όπως και στη συνεχή είσοδο νέων έργων ΑΠΕ στην ενεργειακή αγορά.
Να ενισχυθεί η ΔΕΗ αλλά όχι εις βάρος των ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, η ΠΟΣΠΗΕΦ, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποί της, δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενίσχυσή της, καθώς αυτή αποτελεί πυλώνα όχι μόνο της ενεργειακής αγοράς, αλλά και όλης της χώρας.
Ωστόσο, δεν είναι ορθολογικό και κυρίως δίκαιο το κόστος αυτής της ενίσχυσης να το επωμίζονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και μάλιστα με μονομερείς ενέργειες επί των ήδη συμφωνηθέντων.
Εξίσου ορθολογικό και δίκαιο, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων να επωμιστούν το έλλειμα ή τις πρόσθετες ανάγκες του κλάδου υγείας, λόγω της πανδημίας.
Πεδίο σύγκλισης
Σύμφωνα με πληροφορίες, πεδίο σύγκλισης αποτέλεσαν επίσης οι ακόλουθες προτάσεις:
α) Να αυξηθεί σε 85% το ποσοστό των εσόδων των αδιάθετων ρύπων που κατευθύνεται υπέρ του ΕΛΑΠΕ, γεγονός που ισοδυναμεί με ενίσχυσή του κατά 100 εκατ. €.
β) Να δρομολογηθεί η αποφασισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, όσον αφορά στους λογαριασμούς μέσης τάσης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν υπέρ του ΕΛΑΠΕ πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. €.
γ) Να διεκδικήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της εξάπλωσης της COVID-19, ώστε να αναπληρωθεί το έκτακτο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.