ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αντιδράσεις απαντάει η αγορά στο νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επαναπροσδιορίζει τους κανόνες δόμησης σε πάνω από 10 χιλιάδες μικρούς οικισμούς σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, από εδώ και στο εξής οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων με πρόσωπο σε υφιστάμενο χώρο, ενώ ανακαλούνται οι επεκτάσεις των οικισμών που διαμορφώθηκαν από το 1983 και μετά. Εξέλιξη που σύμφωνα με τον γραμματέα ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Μάνο Κρανίδη, ρίχνει τις τιμές των οικοπέδων κατά 90% και διαμορφώνει ένα κλίμα αβεβαιότητας για ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Όπως αναφέρει ο Μάνος Κρανίδης στο mononews, πολλά ακίνητα θα απαξιωθούν, «μιλάμε για τεράστια πτώση της αξίας των οικοπέδων. Δηλαδή, ένα ακίνητο που ήταν πριν άρτιο και οικοδομήσιμο και σήμερα γίνεται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, η αξία του θα πέσει 90%, συνεπώς δεν έχει αξία, ακριβώς επειδή τα ακίνητα αυτά είναι αξιοποιήσιμα μόνο για αγροτικούς λόγους».
Πρακτικά, ένας ιδιοκτήτης που είχε ένα ακίνητο που κόστιζε 100 χιλιάδες ευρώ, σήμερα η αξία του υπολογίζεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.
«Πρόκειται για εξέλιξη που θα φέρει δυσαρέσκεια στο επενδυτικό χώρο, τη στιγμή που τα εκτός σχεδίου ακίνητα στην Ελλάδα είναι ήδη μπλοκαρισμένα εδώ και χρόνια». Όπως εξηγεί, οι αλλαγές στους όρους δόμησης δημιουργούν απαξίωση περιουσιών και η αβεβαιότητα ένα επισφαλές επενδυτικό κλίμα.
Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ είναι να μην αλλάζουν οι όροι δόμησης στα εκτός σχεδίου, ούτε στους οικισμούς, ούτε στα εντός σχεδίου ακίνητα, έτσι ώστε ιδιοκτήτες και επενδυτές να έχουν ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο, να κάνουν τους προγραμματισμούς τους, τις επενδύσεις τους και να μην απαξιώνεται η περιουσία εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κρανίδης εστιάζοντας στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι διαρκείς αλλαγές στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας και στους όρους οικοδομησιμότητας.
Οι συνέπειες θα επεκταθούν και στο φαινόμενο της «αποαστικοποίησης», καθώς οι εξελίξεις δεν θα επιτρέψουν σε μικρούς οικισμούς να αναπτυχθούν. Παράλληλα τη στιγμή που απαξιώνεται ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων, θα αυξηθεί η αξία της υφιστάμενης δομήσιμης γης, καθώς θα περιοριστεί η προσφορά, επισημαίνει στο mononews ο κ. Κρανίδης.
Τι προβλέπει το νέο προεδρικό διάταγμα
Αναλυτικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τέθηκε σε ισχύ πριν λίγες μέρες, αναοριοθετούνται πάνω από 10.000 οικισμοί της χώρας.
Η απόφαση αναγνωρίζει τρεις ζώνες για τους οικισμούς και χαρακτηρίζει ως οικοδομήσιμα τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων με πρόσωπο σε υφιστάμενο χώρο, καθιστώντας παράλληλα ως «γκρίζες» ζώνες τις επεκτάσεις των μικρών οικισμών που διαμορφώθηκαν από το 1983 και μετά.
Οι «γκρίζες ζώνες» αφορούν τις περιπτώσεις όπου τα όρια οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων είχαν διευρυνθεί με αποφάσεις των νομαρχών από τη δεκαετία του 1980, ακύρωση που δεν μπορεί πια να αναστραφεί, δεδομένου πως το ΣτΕ έκρινε ότι οι νομάρχες δεν είχαν την δικαιοδοσία για τέτοιου είδους ενέργειες.
Συνεπώς, στο πλαίσιο της οριζόντιας αναθεώρησης των ορίων των οικισμών σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες που μέχρι πρότινος είχαν το δικαίωμα δόμησης θα βγουν εκτός ορίων, χάνοντας την οικοδομησιμότητά τους και κατ΄επέκταση μεγάλο μέρος της αξίας τους, ενώ ταυτόχρονα, αποκλείεται κάθε μελλοντική διεύρυνση των ορίων των οικισμών, καθώς σύμφωνα με την απόφαση κατά τη διαδικασία επανέγκρισης ή αναοριοθέτησης, απαγορεύεται η διεύρυνση του ορίου του οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, που προέκυψε μετά τον καθορισμό του.
Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω 2.000 κατοίκων. Πρόκειται για οικισμούς που είτε δεν έχουν οριοθετηθεί, είτε το όριό τους επανεγκρίνεται βάσει των εν λόγω διατάξεων, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όργανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Παράλληλα, προβλέπονται 15 κατηγορίες εξαιρέσεων που αφορούν προστατευόμενες περιοχές γεωργικής γης, υψηλής παραγωγικότητας και εκτάσεις γεωλογικά ακατάλληλες για δόμηση, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εγκριθεί.
Κινήσεις που επεξεργάζονται Κυβέρνηση και ΥΠΕΝ
Κυβέρνηση και Υπουργείο αντιλαμβανόμενοι πως το νέο πλαίσιο οριοθέτησης θα φέρει αντιδράσεις τόσο στους επενδυτικούς κύκλους όσο και στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν μέσα σε να πρωί την περιουσία τους να απαξιώνεται, επεξεργάζεται ένα ειδικό καθεστώς για όσους θέλουν να χτίσουν.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη, η πρόθεση του υπουργείου είναι να οργανώσει αυτές τις «γκρίζες» ζώνες σε ΠΕΧ, δηλαδή περιοχές ελέγχου χρήσεων, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί μια αρτιότητα μεταξύ δύο και τεσσάρων στρεμμάτων. «Έτσι θα είναι μεγαλύτερη μεν από τις εντός οικισμού που είναι 300-500 τ.μ., αλλά μικρότερη από την εκτός σχεδίου και με προϋπόθεση ότι θα έχει πρόσοψη σε δρόμο».
Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για οικονομική ζημία αλλά και «ατυχία», επισημαίνοντας πως υπάρχουν ναι μεν πολίτες που είχαν περιουσίες σε τέτοιες περιοχές έχτισαν νόμιμα οικίες εκδίδοντας οικοδομικές άδειες, πληρώνοντας φόρους και κάνοντας αγοραπωλησίες, για τους οποίους δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια, πολλοί άλλοι όμως έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα στα οποία δεν έχουν χτίσει κάτι. «Τώρα, αρκετοί από αυτούς θα έχουν την ατυχία να μην μπορούν να χτίσουν καθόλου. Ειδικά για όσους αγόρασαν τέτοια οικόπεδα με τη λογική της οικοδόμησης, η οικονομική ζημιά θα είναι ξεκάθαρη», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει ειδικό καθεστώς όπου θα ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με την εκτός σχεδίου δόμηση, τα περίφημα 4 στρέμματα, αλλά με λιγότερα στρέμματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ευθύμιος Μπακογιάννης, «για όσους θέλουν να χτίσουν από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει ειδικό καθεστώς όπου θα ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με την εκτός σχεδίου δόμηση, τα περίφημα 4 στρέμματα, αλλά με λιγότερα στρέμματα».
Όπως τόνισε, το μεγάλο πρόβλημα είναι από το 1983 και έπειτα όπου έχουμε τις αποφάσεις νομαρχών για κτίρια και οικόπεδα τα οποία τώρα με την απόφαση του ΣτΕ είναι εκτός ορίων, σε γκρίζα ζώνη. Συνεπώς, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Μπακογιάννη, παρά τις προθέσεις του ΥΠΕΝ δεν δύναται να περιληφθούν στα όρια των οικισμών οι περιοχές που είχαν εντάξει οι νομάρχες, παρότι πολλές από αυτές έχουν δομηθεί.
Διαβάστε επίσης:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκαίνια για την τρίτη μονάδα απορριμμάτων Πελοποννήσου – Τα 3 projects που ωριμάζουν
Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος: Αποζημίωση 115 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό
Βασιλίσσης Όλγας: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΤΑΣΥ για περιστατικό στο Μετρό: Εφαρμόστηκε αυστηρά το πρωτόκολλο ασφαλείας για την εκκένωση του συρμού
- Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό μετά την εντολή εκκένωσης
- Ζητείται η συνδρομή των πολιτών για την ταυτοποίηση σορού που βρέθηκε να επιπλέει στον Θερμαϊκό
- Δημοσκόπηση CNN για Τραμπ: Η χαμηλότερη αποδοχή των τελευταίων 70 ετών στις ΗΠΑ
