ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ναι» στην αύξηση κεφαλαίου από τον τέως πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος λέει στο mononews.gr ότι τα χρήματα μπαίνουν στην Επιχείρηση και είναι για το καλό της. Με την επισήμανση όμως πως, κατά την άποψή του, το κακό είναι ότι δεν βάζει λεφτά το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, «είναι καλό όταν τα χρήματα μπαίνουν στη ΔΕΗ, αφού πηγαίνουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Από τη στιγμή, όμως, που η αύξηση γίνεται χωρίς τη συμμετοχή του κράτους, η αύξηση κεφαλαίου δεν γίνεται για τη ΔΕΗ, αλλά για να μειώσει τη συμμετοχή του το Δημόσιο».
«Το Δημόσιο πλέον με το 33% ή 34% θα έχει μεν την καταστατική πλειοψηφία, αλλά δεν θα λαμβάνει κρίσιμες για την επιχείρηση αποφάσεις, θα έχει μόνο εποπτικό ρόλο και χαρακτήρα».
Γιατί δεν τέθηκε θέμα πώλησης της ΔΕΗ το 2018
Στην ερώτηση γιατί δεν ετέθη θέμα πώλησης της ΔΕΗ το 2018, όταν είχε εμφανίσει τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα της ιστορίας της και η μετοχή είχε φτάσει τα 1,16 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ (στα 137,2 εκατ. ευρώ η αξία του 51% του Δημοσίου, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου) και γίνεται κριτική σήμερα που η μετοχή στοιχίζει σχεδόν 9 ευρώ και η επιχείρηση έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ., ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε αφοπλιστικά ότι «αν πουλάγαμε τότε ή αν πούλαγε το Δημόσιο τότε, δεν θα πιάναμε μία»!
Ο Μανώλης Παναγιωτάκης προφανώς επιβεβαιώνει αυτά που κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η επιχείρηση.
Πώς σχολιάζει ο Μανώλης Παναγιωτάκης τις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ
Σε άλλη ερώτηση για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ στα… 9 ευρώ ή την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του έσωσε την Επιχείρηση, ο κ. Παναγιωτάκης απαντά ότι, όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπλόκαρε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ ή απετράπη η πώληση του 67% του ΑΔΜΗΕ. Κι αυτό διότι η αντίληψη της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι τα δίκτυα και η διανομή θα έπρεπε να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2018, όταν η ΔΕΗ έγραψε 950 εκατ. ευρώ ζημιές προ φόρων, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι δόθηκαν οι εξηγήσεις στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων το 2019. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πραγματικές ζημιές, μετά από φόρους, ήταν περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο εκείνη, όπως είπε ο Μανώλης Παναγιωτάκης, η Επιχείρηση έλαβε πολλές προβλέψεις, όπως 109 εκατ. ευρώ για διαφυγόντες τόκους που διεκδικούσε τότε ο ΑΔΜΗΕ. Ταυτόχρονα είχε εγγραφεί απομείωση αξίας παγίων των μονάδων που επρόκειτο να πουληθούν, της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, πάνω από 243 εκατ. ευρώ, και εφάπαξ προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 164 εκατ. ευρώ (π.χ. λύσεις συμβάσεων).
Για την επισήμανση του ορκωτού περί βάσιμων λόγων ανησυχίας για τη συνέχιση της λειτουργίας, που υπέγραφε τον ισολογισμό της ΔΕΗ το 2018, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι «ο ορκωτός βλέποντας τις αυξήσεις στις τιμές των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα καλούσε τη διοίκηση να λάβει τα μέτρα της».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, «τότε έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια 8%. Οι αυξήσεις αυτές υπαγορεύθηκαν και από την πολιτική απόφαση, λόγω μνημονίων, να ανοίξει η αγορά».
Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2018 ο οίκος αξιολόγησης S&P είχε αναβαθμίσει τη ΔΕΗ σε «CCC+» με θετική προοπτική, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί σε νεότερη ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου τον Απρίλιο του 2019.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Η αύξηση κεφαλαίου φέρνει 14 μισθούς
ΔΕΗ: Στήριξη του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου στην ΑΜΚ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»