Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Manetial: Ποια είναι η εταιρεία της Motor Oil που θα αποκτήσει τον Ηλέκτωρ

Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil

Πέτρος Τζαννετάκης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil

Μέσω της κυπριακής εταιρείας MANETIAL LIMITED που είναι 100% θυγατρική της Motor Oil, θα δραστηριοποιείται ο όμιλος στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.

Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Motor Oil , η MANETIAL θα αποκτήσει το 94,44%  της ΗΛΕΚΤΩΡ, όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά της από την Ελλάκτωρ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Η MANETIAL LIMITED (Αγοραστής) θα καταρτίσει Σύμβαση Αγοραπωλησίας για την απόκτηση 185.793 ονομαστικών μετοχών εκδόσεως ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (Πωλητής και συμβαλλόμενο μέρος) έναντι ποσού Ευρώ 114.731.111,11. Οι εν λόγω 185.793 μετοχές αντιστοιχούν στο 94,44% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.
Το επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8 Ιουλίου για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι η Manetial που ιδρύθηκε το 2022, πριν ένα χρόνο πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από την  ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ  που είναι και η μοναδική μέτοχος της εταιρείας.
Τα αντληθέντα κεφάλαια  χρησιμοποιήθηκαν από την MANETIAL LIMITED για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας με την επωνυμία ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου 2023.

Η απόκτηση της Ηλέκτωρ

Ισχυρή θέση στην κυκλική οικονομία και την επεξεργασία αποβλήτων θα αποκτήσει η Manetial  με την απόκτηση της Ηλέκτωρ.

Η Ηλέκτωρ διαθέτει σε λειτουργία 4 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 33 MW.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ είτε αυτοτελώς ή μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων υπέγραψε, εντός του 2023, συμβάσεις έργων κατασκευαστικού αντικειμένου συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. (μερίδιο ΗΛΕΚΤΩΡ), και λειτουργικού αντικειμένου €28,6 εκατ. (πλέον € 34,5 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης), ενώ αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η υπογραφή) σε συμβάσεις έργων συνολικού αντικειμένου €51,5 εκατ. (μερίδιο ΗΛΕΚΤΩΡ). Στις 31.12.2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ είχε κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους €75,1 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας).
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω ΗΛΕΚΤΩΡ ανήλθε σε €100,1 εκατ., έναντι €122,5 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, μειωμένος κατά 18,3%. Το EBITDA του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 διαμορφώθηκε σε €14,2 εκατ., έναντι €15,3 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 7,3% ή -€1,1 εκατ..