ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα που όπλισαν το χέρι του εκτελεστή και μετέπειτα αυτόχειρα, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο στη ναυτιλιακή εταιρεία της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση.
O 76χρονος Αιγύπτιος, που μπήκε ένοπλος από το γκαράζ και όχι από την κεντρική είσοδο της Εuropean Product Carriers, στη Γλυφάδα, ήταν στο μισθολόγιο της εταιρείας έως τις αρχές της περσινής χρονιάς. Πρακτικά, όμως, προσέφερε υπηρεσίες επιστάτη στο κτήμα του 85χρονου Σπύρου Καρνέση, στους Πεταλιούς. Του οποίου φέρεται να ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποχώρησή του από τη ναυτιλιακή έλαβε αποζημίωση 60 χιλιάδες ευρώ. Εξέλιξη που δεν δικαιολογεί σοβούσα οικονομική αντιπαλότητα «με την εργοδοσία». Και μάλιστα… αναδρομικά, αφού αυτό είχε συμβεί πριν από έναν χρόνο. Ενώ ο ίδιος ήταν και συνταξιούχος.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο Αντέλ Αριστείδης Ελ Μπουράυ, που είχε βαφτιστεί χριστιανός από τον Σπύρο Καρνέση, εμφανίζεται στο παρελθόν να μετέχει στα… διοικητικά συμβούλια πλοιοκτητριών εταιρειών της οικογένειας. Της Carriage Shipping και της Karlin Navigation. Το πώς, το γιατί και από ποιον έγινε η επιλογή του είναι απορίας άξιον…
Ήταν αποφασισμένος
Όπως και να ‘χει οι κινήσεις του Αιγύπτιου μέσα στα γραφεία της εταιρείας, δείχνουν ότι πήγε αποφασισμένος για να σκοτώσει.
«Ήρθα για να καθαρίσω με τα αφεντικά» φέρεται να είπε σε υπάλληλο που συνάντησε, ενώ κατευθυνόταν προς τα γραφεία του τρίτου ορόφου.
Εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν η 79χρονη Δέσποινα Καρνέση, αδελφή του Σπύρου και μοναδική δικαιούχος της διαχειρίστριας εταιρείας του ναυτιλιακού Ομίλου, που μετά από τις πωλήσεις των τελευταίων ετών διαθέτει τώρα 10 πλοία.
Ο Αιγύπτιος, λένε οι πληροφορίες, κλείδωσε στο γραφείο του τη Δέσποινα Καρνέση και στη συνέχεια κατέβηκε στον δεύτερο όροφο, όπου συνάντησε την αδελφή της, Μαρία Καρνέση, 77 ετών.
Μαζί της είχε μια λογομαχία, όπου ο ίδιος ακούστηκε να λέει «Δεν θα με πετάξετε έξω από το σπίτι». Σχεδόν αμέσως την πυροβόλησε στον ώμο και στη συνέχεια κατέβηκε στα πιο κάτω γραφεία.
Στο διάβα του συνάντησε τον πρώην καπετάνιο και υπάλληλο της εταιρείας, Ηλία Κουκουλάρη, ο οποίος δοκίμασε να τον αποτρέψει, αλλά έπεσε νεκρός από τα πυρά του.
Αμέσως μετά πήγε στο γραφείο του 80χρονου CEO, Αντώνη Βλασσάκη, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε. Για να επιστρέψει ξανά για να σκοτώσει την κλεισμένη σε ένα γραφείο Μαρία Καρνέση, πριν κατέβει στο υπόγειο και βάλει ό ίδιος τέλος και στη ζωή του.
Όμως, εξίσου ακατανόητο με τα μη διακρινόμενα οικονομικά κίνητρα, είναι και το ζήτημα που έθεσε με το σπίτι.
Προφανώς εννοούσε το πατρικό της οικογένειας, όπου στο παρελθόν έμενε η μητέρα των αδελφών, όπου ο Αιγύπτιος προσέφερε φροντίδες.
Πλην, όμως αυτό το σπίτι, που βρίσκεται επίσης στη Γλυφάδα, δεν ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο αδελφές, αλλά στον Σπύρο Καρνέση. Συνεπώς και να ήθελαν εκείνες, δεν θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν ζήτημα.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για δολοφονίες χωρίς διακριτό κίνητρο, εκτός κι αν πρόκειται για ψυχιατρικής φύσεως διαταραχή, που κανένας ως τώρα δεν είχε προσέξει.
Θεωρείται, όμως, βέβαιο οτι στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών θα μπουν οι πάντες και τα πάντα, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τους τρείς φόνους εν ψυχρώ.
Η αγωγή για τα 325,5 εκατ. δολάρια, συζητήθηκε πρόσφατα
Ανεξάρτητα από τη χθεσινή τραγωδία, η εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ. Τα οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά να διασφαλίσουν τη συνεκτικότητα στις σχέσεις των αδελφών. Οι οποίοι παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, διχάστηκαν βαθύτατα, όταν ανάμεσά τους ξέσπασε ο δικαστικός εμφύλιος. Με το χρήμα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Είναι χαρακτηριστικό την περασμένη Τρίτη στις 6 Φεβρουαρίου, είχε συζητηθεί Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η αγωγή για την (εγκαλούμενη) αρπαγή 325,5 εκατ. δολαρίων από το κοινό εταιρικό ταμείο.
Η Δέσποινα Καρνέση, μαζί με την αδελφή της, Μαρία, και τον σύζυγό της, Αντώνη Βλασσάκη, είχαν στραφεί κατά του Σπύρου Καρνέση.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν στην αγωγή τους, ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…
Η απόφαση της αγωγής θα δημοσιοποιηθεί μετά από αρκετό χρονικό, ίσως και χωρίς ουσιώδη λόγω πλέον, καθώς οι δύο από τους τρείς ενάγοντες δεν βρίσκονται πιά εν ζωή.
Από τη δική του πλευρά ο Σπύρος Καρνέσης, μετά από τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις ανέφερε ότι: «Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη. Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.»
Η αναφορά στη συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, παραπέμπει βεβαίως στα της αγωγής, που δεν παύει όμως να αποτελεί μια πραγματικότητα.
Άλλωστε ακόμη και η εταιρεία Εuropean Product Carriers, στην οποία απασχολούνται περίπου 40 άτομα, είναι διεκδικούμενη δικαστικά από την πλευρά του Σπύρου Καρνέση, ο οποίος έχει για λογαριασμό του τις εταιρείες των 10 πλοίων. Οι δυο αδελφές του εφοπλιστή μαζί με τον γαμπρό του, ήταν καθημερινά στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας και ιδιαίτερα αγαπητοί στο προσωπικό. Και εν τέλει μέσα σε αυτήν, έμελλε να γραφεί και το οικτρό τέλος της ζωής τους, για τους δύο από αυτούς.
Σε όλη αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, αλλά στη δικαστική μάχη χαρακωμάτων, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι άπαντες είναι μεγάλη ηλικίας.
Ο δράστης και αυτόχειρας, οι θανόντες και οι εμπλεκόμενοι με το οικογενειακό μοίρασμα του χρήματος. Διότι υποτίθεται πώς στη δύση του βίου του καθενός, αμβλύνονται τα μίση και απομειώνονται τα πάθη. Καθώς «γυμνός γεννιέσαι, με ένα κουστούμι φεύγεις»…
Η διαμάχη για τους Πεταλιούς και άλλες ιστορίες
Εκτός από τον οικογενειακό εμφύλιο ,ο Σπύρος Καρνέσης στο έλεγχο του οποίου βρίσκεται και το 63,8% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Ελινόιλ, η αγοραία αξία της οποίας είναι τώρα στα 57,2 εκατ. ευρώ, έχει εμπλακεί σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό της «κτήμα Πεταλιοί». Εταιρείας που ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νότιου Ευβοϊκού, αποτιμησιακής αξίας 77,2 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά Καρνέση δεν δέχεται ότι το 50% της εταιρείας ανήκει στον Μαρή Εμπειρίκο, γόνο της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας από την Άνδρο. Και παρά τις δικαστικές μάχες που έχουν γίνει αρνείται να εγγράψει στο βιβλίο των μετόχων, ολόκληρο το ποσοστό αυτό…
Το καλοκαίρι της περσινής χρονιάς ο Σπύρος Καρνέσης έβαλε τίτλους τέλους στην ιδιόκτητη Πήγασος Χρηματιστηριακή, μετά από 33 χρόνια δραστηριότητας στη αγορά. Με το πελατολόγιό της να μεταβιβάζεται σε άλλη χρηματιστηριακή.
Στοιχείο της προσωπικότητας του εφοπλιστή, είναι και το ιδιόγραφο σημείωμά του, που περιλαμβάνεται στην σε βάρος του αγωγή και αναφέρεται σε οικογενειακό συμβούλιο του 1994. Όταν και φέρει να γράφει ανάμεσα στα άλλα: “Επειδή στα τάνκερ και τώρα και στα φορτηγά απαγορεύεται το αλκοόλ, αντιλαμβάνεστε τι απήχηση θα έχει όταν κυκλοφορήσει ότι στη διαχειρίστρια πίνουν οι διευθυντές και οι υπάλληλοι. Γι’ αυτό προτείνω από αύριο να απαγορεύεται παντελώς η χρήση οινοπνευματωδών“…
Κι ακόμη:» Αναλογιστείτε πως είμασταν πριν από 20 χρόνια και τότε πείτε δόξα στο θεό. Που μας χαρίζει το μεγαλύτερο αγαθό της υγείας και μας χαρίζει και πληθώρα χρημάτων, που πράγματι δεν ξέρουμε που να τα ξοδέψουμε»…
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση