ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Μάικ Άσλεϊ, μεγαλομέτοχος της αλυσίδας Frasers, αθλητικών ειδών, έχει εκτοξεύσει τα κέρδη του, παρά την ευρύτερη πτώση των κερδών στην βρετανική αγορά και πλέον είναι ιδιοκτήτης του πιο θρυλικού καταστήματος στο Λονδίνο, το οποίο έχει ντύσει την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και τον Βασιλιά Κάρολο τον Γ’.
Η Frasers Group, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η μόνη μετοχή στον βρετανικό δείκτη FTSE 350 Retail που έχει ανέβει μέσα στο 2022 και μάλιστα κατά 15%. Οι αναλυτές προβλέπουν επιπλέον άνοδο στα κέρδη 12% μέχρι το τέλος του έτους, με τον όμιλο να φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από τις συνέπειες του πληθωρισμού.
Ο Άσλεϊ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγοράζει brands τα οποία βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, έκανε μία ακόμα σημαντική αγορά πριν λίγες ημέρες. Αγόρασε την ιστορική εταιρεία πολυτελών κουστουμιών Gieves & Hawkes, η οποία έχει ντύσει κατά την 250ετή ιστορία της τη βασιλική οικογένεια, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα μία αγαπημένη επιλογή του Βασιλιά Καρόλου του Γ’.
Η άνοδος στις ευρωαγορές
Ο βρετανικός δείκτης για το λιανικό εμπόριο στο Λονδίνο έχει χάσει πάνω από το 1/3 της αξίας του και οι βρετανικές μετοχές τις προηγούμενες ημέρες έχασαν για λίγο την πρωτιά ως η μεγαλύτερη αγορά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις γαλλικές μετοχές.
Αντίθετα, ο όμιλος Frasers κατέγραψε άλμα 15% φέτος, σε μία δύσκολη χρονιά για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο του Άσλεϊ από το 2016, να αναβαθμίζει τα καταστήματά του, προσφέροντας περισσότερο χώρο στα αθλητικά είδη.
Ο Άσλεϊ είναι ένας 57χρονος δισεκατομμυριούχος που κατέχει το 69% των μετοχών της Frasers, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg και την περιουσία του να αγγίζει τα 5 δις δολάρια.
Η ανθεκτικότητα της εταιρείας είναι εντυπωσιακή σε μια εποχή που οι περισσότεροι επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου βιώνουν τεράστιες πιέσεις στα κέρδη και στις πωλήσεις.
Η ύφεση της οικονομίας στη Βρετανία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2% και να κοστίσει 500.000 θέσεις εργασίας. Αντίθετα, ο όμιλος Frasers ενίσχυσε τις προοπτικές κερδών του στις 21 Ιουλίου, οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο 27% την ημέρα. Η υπεραπόδοσή του την ώθησε στον δείκτη FTSE 100 των κορυφαίων μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα βασιλικά κοστούμια
Η Gieves & Hawkes, μετράει 250 χρόνια ιστορίας στην υψηλή ραπτική κουστουμιών, έχοντας ντύσει μέλη της βασιλικής οικογένειας και παγκόσμιους ηγέτες.
Ύστερα από πέντε χρόνια που Κινέζοι επιχειρηματίες την είχαν αγοράσει, οδηγώντας την ένα βήμα πριν την καταστροφή, επιστρέφει και πάλι σε βρετανικά χέρια, και συγκεκριμένα στον όμιλο Frasers.
H εταιρεία κατασκεύασε τη στολή που φορούσε ο Λόρδος Νέλσον στη μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805 και αργότερα τη στολή που φορούσε ο μελλοντικός βασιλιάς Γεώργιος VI την ημέρα του γάμου του το 1923.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχουν φορέσει δημιουργίες του, ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ παρέδωσε στην εταιρεία ένα βασιλικό διάταγμα που την χαρακτηρίζει έναν από τους επίσημους προμηθευτές του.
Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Frasers, χωρίς να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας, σημείωσε ότι θα εξασφαλίσει την μακροχρόνια λειτουργία των ιστορικών καταστημάτων της.
Όντας μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες λιανικού εμπορίου στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου, ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε δεκάδες εξαγορές.
Εκτός από τη Gieves & Hawkes, το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει πλέον τους Jack Wills, Evans Cycles, Game, Agent Provocateur, Studio Retail, ISawItFirst και Missguide, ενώ πλέον κατέχει μερίδιο στην εταιρεία Hugo Boss AG.
Διαβάστε επίσης:
Warren Buffett: Δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ύψους 758 εκατ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση