ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία γυναίκα που ανέτρεψε τα δεδομένα της εποχής της και με αποφασιστικότητα ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας του πεθερού της. Αν και μόλις 27 χρονών και χήρα, η Barbe Nicole Clicquot Ponsardin κατάφερε τον 19ο αιώνα να ξεπεράσει κάθε φαντασία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και να γίνει «η μεγάλη κυρία της σαμπάνιας» και μία από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες στη Γαλλία.
Αυτό είναι και το θέμα της ταινίας «Clicquot: Η γυναίκα πίσω από τον μύθο» σε σκηνοθεσία Thomas Napper, που προβάλλεται στους κινηματογράφους από 22 Αυγούστου σε διανομή από την Spentsos Film.
Μόλις το 1805, η Barbe Nicole Clicquot Ponsardin μετά τον θάνατο του συζύγου της, François, αποφασίζει να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, ένα οινοποιείο στην πόλη Reims στη Βόρεια Γαλλία. Αν και ζούσε σε μία εποχή όπου οι γυναίκες αποκλείονταν από τον επιχειρηματικό κόσμο, η Madame Clicquot σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να καινοτομήσει με την εφευρετικότητά της, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο παραγωγής της σαμπάνιας.
Το 1810 η Madame Clicquot παρήγαγε την πρώτη vintage σαμπάνια, χρησιμοποιώντας σταφύλια μόνο από μία χρονιά. Ωστόσο, οι καινοτομίες της δε σταμάτησαν σε αυτό το σημείο, καθώς εφηύρε το πρώτο τραπέζι ρίψεων (1816) και την πρώτη ροζέ σαμπάνια (1818), που υιοθετήθηκαν από τους παραγωγούς σαμπάνιας παγκοσμίως και αποτέλεσαν τη βάση παραγωγής της σύγχρονης εποχής.
Ήδη, το 1814 η Clicquot εξάγει 10.550 μπουκάλια σαμπάνιας Veuve Clicquot παραγωγής 1811 στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή αγαθών από τη Γαλλία στη Ρωσία μετά την άρση αποκλεισμού των εμπορικών συναλλαγών. Η σαμπάνια της Clicquot καταφέρνει να λάβει διθυραμβικές κριτικές και να αποκτήσει μεγαλύτερη φήμη για την εξαιρετική της ποιότητα.
Μότο της ήταν το «Μόνο μία ποιότητα, η καλύτερη» και αυτό ακολουθούσε πάντα. Εκτός από τη Ρωσία, η Γαλλίδα επιχειρηματίας έκανε ανοίγματα και σε άλλες αγορές όπως αυτή της Αγγλίας, με τις πωλήσεις της σαμπάνιας να ξεπερνούν τις 750.000 μπουκάλια τον χρόνο, μέχρι τον θάνατό της Clicquot το 1866.
Οι καινοτομίες της επιχειρηματία κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, ξεπερνώντας τα όρια της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι την Αμερική και την Ασία.
Από το 1986, η Veuve Clicquot ανήκει στη Luis Vuitton, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της.
Διαβάστε επίσης:
Λίνα Μενδώνη: Υπεγράφη η Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Λιανεμπόριο: Άνοδος 4,3% στον τζίρο το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών