Eρρίκος Ντυνάν
Διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν στη βάση της ανταγωνιστικής διαδικασίας έδωσε στις αρχές της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη διοίκηση του νοσοκομείου Ντυνάν, που τον επισκέφτηκε μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η νέα κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε μερικές μέρες μετά την κυβερνητική προσπάθεια, δια μέσου του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη να μεταπείσει τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του Άμπου Ντάμπι Mubadala, που σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες έχει καταθέσει την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του Ντυνάν, να… ανοίξει το δρόμο για το Ίδρυμα Ωνάση.
Η πρωτοβουλία Φλαμπουράρη ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ούτε λίγο ούτε πολύ προεξόφλησε την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης του νοσοκομείου, ανακηρύσσοντας το Ίδρυμα Ωνάση σε πλειοδότη και ευχαριστώντας μάλιστα τη διοίκηση του Ιδρύματος για την πρόθεσή της να δωρίσει στη συνέχεια το νοσοκομείο στο Δημόσιο.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ερμηνεύθηκαν, όπως ήταν φυσικό, ως ευθεία παρέμβαση στην έκβαση του διαγωνισμού τη στιγμή που η διαδικασία είναι στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη τους για το τίμημα που προτίθενται να προσφέρουν για την εξαγορά του νοσοκομείου. Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες πάντως, η προσφορά του κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Άμπου Ντάμπι, που συμμετέχει στο σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που εξαγόρασε τον Αστέρα, φημολογείται ότι ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ και δεν θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητη με βάση την αξία αποτίμησης του Ερρίκος Ντυνάν.
Η εμπλοκή που υπήρξε όχι απλώς θορύβησε τους υποψήφιους επενδυτές, όπως σχολιάστηκε την επομένη των δηλώσεων του πρωθυπουργού από το διεθνή Τύπο, αλλά όπως ήταν φυσικό κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των εποπτικών αρχών, δημιουργώντας πονοκέφαλο στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο πωλητής. Πολλώ δεν μάλλον όταν η πώληση του νοσοκομείου αποτελεί δέσμευση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των εποπτικών αρχών στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στην DG Comp και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά και την τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τη διοίκηση του Ντυνάν, η κυβερνητική παρέμβαση επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ατυχής, έχοντας ως εμπνευστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει δημόσια δηλώσει την πρόθεσή του να επαναφέρει το Ντυνάν υπό δημόσιο έλεγχο, υποβάλλοντας προσφορά μέσω του Ιδρύματος Ωνάση.
Γνώστες του χώρου του κλάδου υγείας σημειώνουν, άλλωστε, ότι η κυβερνητική παρέμβαση δεν μπορεί να απομονωθεί από το γεγονός ότι ουδείς από τους εγχώριους παίκτες του κλάδου εμφανίστηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τη διενέργεια του οποίου έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πειραιώς η PWC.
Αν και όπως σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, καθένας από τους εγχώριους παίκτες, όπως το CVC Partners, ο όμιλος Αποστολόπουλου και η Ευρωκλινική έχουν και τους δικούς τους λόγους – διαφορετικούς ο καθένας – που δεν κατέβηκαν στο διαγωνισμό, σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή του Δημοσίου, που εκδηλώθηκε από νωρίς, μόνο αποθαρρυντικά στην όλη διαδικασία μπορούσε να λειτουργήσει.
Ακόμη άλλωστε και μετά τις διαβεβαιώσεις που επιχειρείται να υπάρξουν ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στη βάση των ανταγωνιστικών προσφορών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου δεν υπήρξαν πιέσεις που μπορεί … να πιάσουν τόπο. Το γεγονός άλλωστε ότι η επένδυση στον Αστέρα είναι σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσής της το Μάρτιο του 2019, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για το κατά πόσο η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την παρέμβασή της σε υποδείξεις για το ποιο θεωρεί προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη του Ντυνάν και δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα μέσω αυτή τη φορά των υπηρεσιών της.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς στις 15 Οκτωβρίου τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, έχοντας προηγουμένως πλήρη εικόνα των οικονομικών του νοσοκομείου βάσει των data rooms. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών φέρεται να είναι επίσης το επενδυτικό fund Farallon, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Euromedica, μετά την εξαγορά δανείων από τις τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank, αλλά και δύο ακόμη επενδυτικά σχήματα.
Μια πιθανή υπαναχώρηση ή ακόμα και μια αισθητά χαμηλότερη προσφορά του fund Mubadala, που φέρεται να έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, κάθε άλλο παρά τυχαία θα θεωρηθεί και σίγουρα μέχρι τότε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα ασκήσουν το μέγιστο της επιρροής τους.
Το μόνο που μένει να φανεί είναι ποιος τελικώς θα επικρατήσει.