ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στους κόλπους της βιομηχανίας από την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να μη δώσει όρους σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ που προορίζονταν για διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.
Ήταν τα έργα ΑΠΕ που είχαν υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) της ομάδας Β’ σύμφωνα με την περσινή απόφαση για την προτεραιοποίηση, ωστόσο τελικά δεν μπορούν υλοποιηθούν. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2022 η πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατοχύρωσε δεύτερη προτεραιότητα σε έργα που θα υπογράψουν συμβάσεις με τη βιομηχανία συνολικής ισχύος 1.500 MW, που στη συνέχεια λόγω υψηλής ζήτησης τα ανέβασε στα 4.000 MW.
Σήμερα, όμως, απόφαση του υπουργείου είναι αυτά τα έργα της δεύτερης προτεραιότητας να μην υλοποιηθούν τουλάχιστον άμεσα, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Πρόθεση, είναι να δοθούν όροι σύνδεσης, στο σύνολο των έργων της Ομάδας Α, πρώτης προτεραιότητας, σύμφωνα με την περσινή λίστα, και αυτά με τον όρο ότι θα προσθέσουν μπαταρίες. Πληροφορίες αναφέρουν είναι ότι το σχέδιο του υπουργείου είναι, για κάθε 2 GW μπαταριών της ομάδας Α, να προστίθεται 1 GW δυνατότητας για νέες ΑΠΕ της Ομάδας Α’ που θα παίρνουν όρους σύνδεσης. Και η λύση που προτείνεται για τη βιομηχανία είναι η αυτοπαραγωγή.
Oι επιλογές αυτές του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, όμως, ανατρέπουν τις μακροχρόνιες συμβάσεις που έχουν υπογράψει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Βιοχάλκο, η Τιτάν και η ΑΓΕΤ με την ΔΕΗ για την προμήθεια πράσινης ενέργειας σε προκαθορισμένη τιμή σε ορίζοντα δεκαετίας, που έχουν ήδη λάβει υπόψη τους για τον μακροχρόνιο βιομηχανικό σχεδιασμό τους.
Η συνάντηση ΣΕΒ-Υπουργείου
Αύριο η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, αναζητώντας λύσης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητά της, και πλέον λόγω Μέσης Ανατολής, υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχθεί.
Μέχρι πρότινος, η λύση που είχε η βιομηχανία ήταν η σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ (RES PPA), μια λύση που θα έδινε τη δυνατότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις απότομες μεταβολές και τις μη ανταγωνιστικές τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς. Πλέον όμως, εφόσον τα έργα που προορίζονταν για διμερή συμβάσεις δεν προχωράνε, η βιομηχανία μένει χωρίς λύση.
Στις αρνητικές εξελίξεις για τη βιομηχανία, ήταν η έκβαση του ελληνικού αιτήματος προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) για την έγκριση του σχήματος στήριξης των εγχώριων ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών, μέσω του σχεδίου Green Pool.
Πριν λίγες ημέρες, η DG Comp ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων από τις οποιεσδήποτε αλλαγές αλλά και να τεθεί ως προϋπόθεση για τα νέα έργα ΑΠΕ η δέσμευση μέρος της ισχύος τους υποχρεωτικά από βιομηχανίες, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και προβλέπεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ατζέντα της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ στην συνάντηση με τον υπουργό θα συμπεριλάβει επίσης αίτημα για την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων που κατευθύνονται στην αντιστάθμιση τουλάχιστον στο 17% από 11% σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς