Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «τεχνολογική επανάσταση» θέλει να παίξει η Ελλάδα, κυρίως μετά το χτύπημα του Covid-19, με τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να έχουν εστιάσει τα επενδυτικά τους σχέδια στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, προσπαθώντας να πάρει ο καθένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Οι μεγάλοι όμιλοι έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη των δικτύων τους, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 4,5 δις. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

1

Η ανάπτυξη των δικτύων θα δώσει μεγάλη δυναμική στις εταιρείες καθώς αναμένεται να αποτελέσει βασική πηγή εσόδων το 2023 αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνουν την ζωή εκατομμυρίων πολιτών με το γρήγορο ίντερνετ, προσφέροντας παράλληλα πολλές νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Για την σπουδαιότητα της ανάπτυξης των δικτύων έχει μιλήσει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «συνιστούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και διευρυμένη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών».

Επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, κατά τη διάρκεια του digital economy forum 2022 επεσήμανε πως η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι ένα capital intensive project, ενώ, όπως υπογράμμισε, αυξάνεται εκθετικά η χρήση των δεδομένων.

Επενδύσεις από OTE, Nova και Vodafone

Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς (5G), με τον ΟΤΕ να αποτελεί, βάσει αριθμών, το… αδιαφιλονίκητο φαβορί για να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

Ο όμιλος διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο 5G και στην Ελλάδα, ενώ στοχεύει μέσα στο 2023 να παρέχει 90% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Ταυτόχρονα από την επόμενη χρονιά ο ΟΤΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει την λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.

H Nova, μετά τη συγχώνευση με την Wind, επιδιώκει να χτυπήσει τον ΟΤΕ και να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά.

Η Nova, υπό την United Group, θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας εξαγγείλει επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη 5G και οπτικής ίνας για το σπίτι, επένδυση σε περιεχόμενο και ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων με εκτενή παρουσία σε όλη την επικράτεια. Όπως εκτιμούν στη Nova, οι επενδύσεις στο 5G θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό καλύπτοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

H Vodafone Ελλάδας αναμένεται και αυτή να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα για την κατασκευή δικτύων 5G και FTTH με στόχο να επιτύχει την επιστροφή του κύκλου εργασιών της στα προ πανδημίας επίπεδα. Μάλιστα τρέχει ήδη πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της κάλυψης του δικτύου 5G.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε πρόσφατα ότι η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου της, ολοκληρώνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις και έχει εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά το επενδυτικό της σχέδιο.

Ειδικότερα, η Vodafone θα αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για να φέρει δίκτυα Fiber to the Home (FTTH)και 5G σε ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ελλάδας, με στόχο να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Σήμερα, το 5G δίκτυο της Vodafone έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερες από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50% και με στόχο να φτάσει το 70% το 2023 και το 90% στο τέλος του 2025.

Διαβάστε επίσης:

Μπρουμίδης (Vodafone): Αυξάνονται οι επενδύσεις το 2023 – Νέα εταιρία για οπτικές ίνες

Γρήγορο ίντερνετ: Τελευταίοι στις ταχύτητες, πρώτοι στις χρεώσεις

«Μάχη» στις τηλεπικοινωνίες – Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Nova-Wind