ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλες αυξήσεις, της τάξεως του 12%-20% έχουν δει τα ασφάλιστρα υγείας, με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση και μια καλή συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς αυτή η κατάσταση δεν συμφέρει κανέναν.
Ο ασφαλιστικός κλάδος διαμαρτύρεται ότι το αυξημένο κόστος νοσηλείας οδηγεί τις εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ακυρώσεις συμβολαίων.
Αυτό με τη σειρά του έχει αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να είναι ζημιωμένες στον κλάδο υγείας και πλέον έχουν αρχίσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Μάλιστα, οι ασφαλιστές επιμένουν στο αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ 24% που υπάρχει στα νοσήλια για τους ιδιωτικούς παρόχους και επιβαρύνει το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ζήτημα που έθεσε εκ νέου πριν λίγες εβδομάδες και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης της Ένωσης.
Παράλληλα σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Robert Gauci, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου της ασφαλιστικής.
Ο ίδιος τόνισε ότι το PnL χτυπήθηκε καθώς υπήρξαν πολλές ζημιές στην υγεία, κάτι που όπως είπε «μας πόνεσε πολύ».
«Ο κλάδος έχει επηρεαστεί πολύ και από τον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν και οι τιμές για τα νοσήλια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σωστή επικοινωνία με τα νοσοκομεία για να βρούμε τη σωστή ισορροπία».
«Μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας σε ένα νοσοκομείο και αντί να πληρώσεις 1000 ευρώ πληρώνεις 1500 ευρώ ή θα κάνεις μια αύξηση στις τιμές ή θα χάσεις λεφτά. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα και κυρίως βλάπτει τον πελάτη» είχε πει ο CEO της εταιρείας.
«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μαζί. Όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν για τον πελάτη και όσο περισσότερο υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα σε ασφαλιστικές, κράτος και νοσοκομεία, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθεί μια λύση που να είναι βιώσιμη για όλους.
Δουλεύουμε σήμερα με πολλούς, έχουμε πολλές συνεργασίας και είναι θέμα εύθραυστο και για εμάς αλλά και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.»
Τι προτείνει η ΠΟΑΔ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), με επιστολή της προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον κ. Γιάννη Καντώρο, πρόεδρο της Επιτροπής υγείας, έθιξε το θέμα των αυξήσεων στα νοσήλια, κάνοντας λόγω για αθέμιτες πρακτικές, λέγοντας ότι η κατάσταση ολισθαίνει προς το χειρότερο χωρίς καμιά περίπτωση επιστροφής στην υγιή πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει η ΠΟΑΔ, «έρχονται καθημερινά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών από όλη την Ελλάδα καταγγελίες συναδέλφων επαγγελματιών πρακτόρων ,συντονιστών και μεσιτών για αθέμιτες πρακτικές αύξησης των ασφαλίστρων υγείας πέραν των συμφωνηθέντων από τους γενικούς και ειδικούς όρους έκδοσης των συμβολαίων αλλά και αυξήσεις χρησιμοποιώντας ως μέσο εξυγίανσης της ανόδου αυτής τους δείκτες τιμών καταναλωτή, ακόμη και τις αυξήσεις των νοσηλίων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ή λόγω αυξημένου κόστους αποζημίωσης, ακριβότερες ιατρικές υπηρεσίες ή αυξημένες τιμές των αναλώσιμων ειδών στα χειρουργεία ακόμη και των συμβεβλημένων ιατρικών κέντρων των οποίων οι συνομιλητές είστε εσείς».
Παρακάτω αναφέρει ότι «δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής κάτοχος ενός συμβολαίου υγείας να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εξυγίανση του κλάδου. «Όλα αυτά και άλλα τόσα το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν τον Έλληνα πολίτη από την αδιαμφισβήτητα χρήσιμη γι’ αυτόν και την οικογένεια του ασφάλιση υγείας, αλλά κάνουν και τον Έλληνα Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή να αμφιβάλει για τις προθέσεις των Ασφαλιστικών Εταιριών.
«Ας αναρωτηθούμε τι θα γίνει εάν στο τέλος του χρόνου παραμείνουν ενεργά όσα συμβόλαια υγείας έχουν υψηλό δείκτη ζημιών και λόγω του περιβάλλοντος που δημιουργείται γύρω από αυτό το φαινόμενο του εκφοβισμού του πωλητή να πουλήσει ένα συμβόλαιο υγείας δεν γίνονται νέες πωλήσεις. Ας αναρωτηθούμε όλοι μας μήπως μας χαρακτηρίσουν όσοι δεν μας αγαπάνε ως άλλους καιροσκόπους που θέλουν να ανέλθουν επαγγελματικά και κοινωνικά με οποιονδήποτε τρόπο.
«Η ΠΟΑΔ το φαινόμενο αυτό θα το θέσει και στον Ευρωπαίο εταίρο μας την Bipar ως ένα μέσο διαβούλευσης προς συζήτηση που πρέπει να έχει ευοίωνο τέλος» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Αλέξης Πανταζής: Στόχος μας η Hellas Direct να γίνει ισχυρή περιφερειακή δύναμη
Εθνική Ασφαλιστική: Οι ζημιές το 2023, η πώληση του κτιρίου στη Συγγρού και τα νέα σχέδια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση